Annons
Bild Gustavianum
Repatriering innebär att kvarlevorna återförs till sin ursprungliga hemort där de oftast begravs.
Foto: Alexander Engström/Wikipedia

UU: ja till att ge tillbaka skelett


Rektor vid Uppsala universitet har ansökt till regeringen om att få lämna tillbaka ett samiskt skelett som finns i Gustavianums samlingar. Om regeringen säger ja, kommer kvarlevorna av mannen att återföras till Arjeplogs sameförening.

Under de senaste åren har röster höjts för att mänskliga kvarlevor som finns i universitetsmuseers samlingar ska återföras till sina ursprungliga härkomstorter, så kallad repatriering. I somras skickade Arjeplogs sameförening en begäran om repatriering till Uppsala universitet. Begäran gällde ett samiskt skelett som finns i Gustavianums samlingar. Uppsala universitet har nu i sin tur ansökt till regeringen om att få lämna tillbaka skelettet.

I Gustavianums samlingar finns för närvarande sex samiska skelett och ytterligare skelettdelar från 23 andra samer. Dessa samlades in eller donerades till universitetet för att användas i studiesyfte, ofta med rasbiologisk koppling.

Det aktuella skelettet som nu kan komma att få bli begravt kommer från en samisk man som var kyrkskriven i Arjeplogs församling. Han avtjänade ett livstidsstraff på Långholmens centralfängelse där han också avled 1892.

– Det var i äldre tid inte ovanligt att kroppar från personer som avlidit i fängelse överlämnades till universitetens medicinska utbildning och forskning säger Margaretha Andersson, chef för Uppsala universitets Musik och museer i ett pressmeddelande.

När regeringen har fattat beslut kommer en planering av hur överlämningen ska ske på ett värdigt sätt göras tillsammans med Arjeplogs sameförening.

 


Annons

Annons

Om samiska skelett i Gustavianums samlingar

 

Varför kan inte bara alla skelett lämnas tillbaka? Läs mer om repatrieringsprocessen och sameföreningarnas krav i Ergos reportage från 2020.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…