Annons
Annons
covid + Magdalena Andersson
"De rekommendationer som nu presenteras ska kunna följas utan att du behöver ställa in hela ditt liv" menade statsminister Magdalena Andersson.
Foto: creative commons/regeringe.se

Fortsatta studier på plats


Från och med imorgon införs nya åtgärder för att stävja den något ökade smittspridningen, men än så länge kommer undervisningen vid universitet och högskolor fortsatt att kunna genomföras på plats.

Det var under regeringens pressträff under tisdagseftermiddagen som man presenterade de nya smittskyddsåtgärder som kommer att börja gälla imorgon, onsdag 8 december. Statsminister Magdalena Andersson inledde med att säga att man nu ser en ökad smittspridning i Sverige, men från låga nivåer och underströk att vi inte alls befinner oss i samma läge som våren 2020 eller för ett år sedan, men att man behöver vidta åtgärder för att stävja spridningen.

– Alla behöver nu dra sitt strå till stacken för att begränsa smittspridningen, sa Magdalena Andersson.

Hon poängterade att det enskilt viktigaste man kan göra är att vaccinera sig:

– Om du inte vaccinerat dig – gör det nu. Och alla som är vaccinerade, var lite mer försiktiga än vanligt. De rekommendationer som nu presenteras ska kunna följas utan att du behöver ställa in hela ditt liv.


Annons

Annons

Åtgärderna som införs redan imorgon, 8 december, innebär bland annat att arbetsgivare förväntas möjliggöra för sina anställda att i viss mån arbeta hemifrån och ska se till att personal kan hålla avstånd till varandra på arbetsplatsen. Vidare uppmanas man att undvika trängsel i offentliga miljöer och att använda munskydd i kollektivtrafik där trängsel inte går att undvika.

Universitet och högskolor kommer fortsatt att kunna ha undervisning på plats, men avstånd ska kunna hållas vid större samlingar. Om man framöver ser en väsentligt ökad smittspridning kommer man dock i ett första skede att införa striktare åtgärder, som bland annat kan innebära en delvis återgång fjärr- och distansundervisning.

För den som planerar att åka hem över jul för att fira med släkt och vänner finns än så länge inga restriktioner som hindrar det så länge alla vuxna är vaccinerade och symtomfria.

– Men var beredd att snabbt ställa in om du har symtom på covid-19, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell. 

Samtliga åtgärder hittar du på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Läs mer

2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden? Miljöpartiet och Socialdemokraterna verkar vara…
2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…
2024-06-07 10:55
Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT…