Annons
Annons
Bild
Ukrainska masterstudenterna Ksenia Poddubnaya och Anastasiia Khardikova protesterade mot kriget framför Universitetetshuset.
Foto: Lina Svensk

Studenter stod enade mot Putin


Solrosor, Ukrainska flaggor och tal – under onsdagen samlades flera studentföreningar framför Universitetshuset för att fördöma Rysslands krig i Ukraina. Längst fram bland åhörarna stod de Ukrainska masterstudenterna Ksenia Poddubnaya och Anastasiia Khardikova inlindade i en blågul flagga med svart text.
– Det står, “Russian warship go fuck yourself”, säger Anastasiia Khardikova.

“Slava Ukraini, heroyam slava” skanderar talare och åhörare tillsammans. Det är en stor skara människor som samlats framför Universitetshuset för att med solrosor, banderoller och flaggor visa sitt stöd för Ukraina. Bakom initiativet står flera studentföreningar som gått samman under parollen “Studenter mot Putin”.

Längst fram i publiken står masterstudenterna Ksenia Poddubnaya och Anastasiia Khardikova. De kommer båda från Ukraina. Jag frågar dem hur de har mått den senaste veckan och det blir tydligt att frågan väcker känslor.

– Ja, vad kan jag säga? Jag vet inte ens vad jag borde svara på den frågan. Min familj sitter i ett skyddsrum utan vatten och elektricitet. Om jag har tur får jag ett meddelande om dagen och det är så jag vet att de fortfarande lever, säger Ksenia Poddubnaya som kommer från staden Mariupol i Donetsk i östra Ukraina.

Hon berättar att hon försöker gå och träna och gå på föreläsningar – men att det är svårt att fokusera när man samtidigt får se filmer hemifrån som visar hur hela staden blir förstörd.

– Jag följer nyheterna från att jag går upp till att jag går och lägger mig. Jag går på föreläsningar men jag är inte där eftersom kriget upptar all min tankekraft. Det är till och med svårt att vara här – att det är en så lugn demonstration när det i mitt medvetande pågår ett krig.  

Hon får medhåll av Anastasiia Khardikova som kommer från den Charkiv, den stad som under de senaste dagarna varit föremål för flera ryska attacker. Att själv då befinna sig i trygga Uppsala skänker liten tröst i sammanhanget.

– Man känner skuld för att man är här, och de är där. Man vill göra något, hjälpa till. Här kan jag gå ut på gatan utan att vara rädd för sprängladdningar. Här är det liksom barn som springer runt fritt. Det är bra för dem, men jag tänker på barnen hemma i Ukraina – de har inte gjort något för att förtjäna det där.

Kontrasten mellan Uppsala och Ukraina är så stor. Anastasiia Khardikova berättar att hon tidigare idag bläddrade igenom filmer på sin telefon. Hon stannade till vid en film som visade hur hon leendes promenerade på campus i Charkiv för två år sen.

– Några timmar senare fick jag se att just det universitetet blivit bombat. Och det är då det slår en. Jag har liksom pluggat och haft kul där med mina vänner. Det går inte att föreställa sig.

De senaste dagarnas händelser har varit helt ofattbart hemska. De båda studenterna berättar dock att Ukrainarna är bra på att hitta det positiva och använda humor för att orka.

– Vi tar oss igenom det här genom att skämta. Jag pratade med min mormor för att höra hur det var. Hon sa: jo men de har bombat parken och vi ser att det brinner, men vet du? Mina orkidéer har börjat blomma, berättar Anastasiia Khardikova.

De båda studenterna pekar också på Ksenia Poddubnayas flagga som ett exempel på Ukrainarnas humor. På de blågula fälten har de skrivit med svart text:

– Det står, “Russian warship go fuck yourself”, säger Anastasiia Khardikova och syftar på den händelse på en ö där Ukrainska soldater avspisade Ryska soldater med just de orden.

Ett visst mått av humor ryms även i det tal som hålls under demonstrationen av studenten Solomiia Pereviznyk. Hon säger att Ukrainarna kommer att segra på ett eller annat sätt. Det är starkt folk – de stjäl ju till och med pansarvagnar som de drar runt med traktorer.


Ukrainska Solomiia Pereviznyk höll tal som både innehöll humor och allvar. Foto: Lina Svensk

Under sitt tal berör hon också varför det är så viktigt att alla visar sitt missnöje med vad som sker.

– Det är viktigt att uttrycka att man inte håller med. Om man inte stödjer kriget måste man visa det. En ensam röst mot kriget gör ingen stor skillnad. Men om man är många kan man göra tillräckligt mycket oväsen som gör att de måste lyssna, Solomiia Pereviznyk.


Gabriel Virgo Perback, student i retorik var med på demonstrationen för att visa sitt stöd. Han har också skänkt pengar till UNHCR och gått med i hemvärnet för att eventuellt kunna hjälpa till. Han berättar också att hans familj är beredd att ta emot flyktingar. Foto: Lina Svensk

 


Leonard Bektas, student i freds och konfliktvetenskap var också på plats bland demonstranterna. "Jag tycker att det Ryssland gör är helt oacceptabelt och det är precis som de gjorde i Syriens Aleppo där de lämnade staden i ruiner. Jag vill inte se det igen." Foto: Lina Svensk

 


Foto: Lina Svensk


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…