Annons
Annons
Anton Sanchez Sulejmani
Anton Sanchez Sulejmani, 22 år, är förstanamn på S-studenters lista och potentiell ordförandekandidat. Han läser idéhistoria inom historikerprogrammet.
Foto: Lina Svensk

S-studenter: “Kårens kärnuppdrag är större än man insett”


Vidga synen på kårens kärnuppdrag, underlätta studenters bostadssituation och ta kampen mot det kapitalistiska samhällssystemet – det är några av de idéer S-studenter vill realisera om de får bestämma.

Vad är viktigast att förändra vid Uppsala universitet?

– Situationen med att många studenter har för få lärarledda timmar. Särskilt med tanke på att de som ligger sämst till är de medlemmar vi representerar. Men vi tycker också det är viktigt att förbättra studenternas situation rent allmänt. Studenterna har en så svag position vid universitetet och ibland upplever nog många att kåren inte finns där, eller vet inte ens att kåren finns. Det är som att arbetstagare inte skulle veta att de kan vända sig till facket.

Vad är viktigast att förändra på kåren?

– Man måste bli bättre på att inse att kårens kärnuppdrag är större än man kanske insett hittills, särskilt när UUS suttit vid makten. Ja, kärnuppdraget är studiebevakning, men vi har nischat oss så mycket mot det att vi fallerat på alla andra fronter. Studiebevakningen måste ses i ett större perspektiv där studenters hälsa, boendesituation, miljö och synlighet också ingår i arbetet. Även Ergo är en del i det studiebevakande arbetet i viss mån. De andra kårerna lyckas bättre med att vara relevanta för studenterna, visserligen mycket genom social verksamhet, men UTN och Farmacevtiska bedriver ju både social verksamhet och studiebevakning så det går att kombinera. Uppsala studentkår måste bli mer närvarande och transparent, mer närvarande i studenternas liv.

Förra verksamhetsåret lades förslaget att lägga ner Ergo fram av en styrelse där ni ingick. Men först efter att UU gick in och räddade tidningen tog ni avstånd till det här förslaget. Kan man lita på att ni kommer stå upp för era åsikter om ni sitter i en styrelse framöver?

– Vi anser att Ergo fyller en viktig funktion och förutsatt att tidningen inte tynger kåren ekonomiskt så kommer vi stå upp för den. När vi satt med i styrelsen var vår uppfattning att man hade undersökt alla alternativ och vi blev förvånade när universitetet gick in och sa att de kunde tänka sig att gå in och sponsra Ergo, eftersom de hade sagt nej tidigare. Det kom som en blixt från klar himmel. Men vi kommer stå upp för att Ergo ska bevaras.

Så det här var inte ett fall av att ni vände kappan efter vinden?

– Man får väl erkänna att det kan ha sett ut så, men vår grundposition i partiet är att vi vill ha Ergo kvar så länge den ekonomiska situationen är hållbar.

"Ska man vara helt krass så får man väl säga att UUS och AFK-året har varit ett år då kåren stått still, i alla fall externt."

 


Annons

Annons

Ni har suttit i opposition i år, varför har man inte hört så mycket från er i form av debattartiklar eller motioner? Ni har varit väldigt osynliga i år från vårt perspektiv sett.

– Mycket av oppositionens roll är ju att vara reaktiv – vi ska granska majoritetens förslag. Men det dränerar engagemanget att vara opposition i minoritet och veta att ens förslag inte får gehör. Det har också att göra med att det forum där vi kan göra oss hörda, utöver debattartiklar i Ergo, är fullmäktige och fullmäktige har knappt sammanträtt det här verksamhetsåret och när vi väl sammanträder sägs väldigt lite. Det har inte hänt så mycket och det hade man kanske kunnat vara bättre på att kritisera. Det har varit ett ganska idélöst år. Ska man vara helt krass så får man väl säga att UUS och AFK-året har varit ett år då kåren stått still, i alla fall externt. Vi har fått vissa indikationer på att en del har skett internt, men det ser man ju inte som opposition eller medlem utifrån.

I er partipresentation står att det “krävs en studentkår som vågar ta kampen mot det rådande kapitalistiska samhällssystemet och det politiska etablissemang som försvarar klassamhället och könsmaktsordningen.” – spänner ni inte bågen lite väl hårt? Bör inte en studentkår primärt fokusera på studentnära frågor? Hur ska ni till exempel ta kampen mot det kapitalistiska samhällssystemet i kårfullmäktige?

– Vi ser att studenter är en svag grupp i samhället, särskilt i ett kapitalistiskt samhälle som bygger på att det finns en överklass och en underklass. Där faller studenterna dessvärre i underklassen. Studenter går back ekonomiskt varje månad enligt rapporter vi tagit del av. De lever på 11 000 i månaden som äts upp av inflationen och många studenter måste jobba parallellt med heltidsstudier för att överleva. Gigekonomin ligger många studenter nära till hands, vilket är oerhört skadligt då de inte har kollektivavtal, något vi som socialdemokrater är väldigt emot. Det kapitalistiska samhället är en överordning som står över allt och kåren måste våga stå upp mot det. Vi kan inte ha en situation där CSN ökar med hundra kronor varje år, samtidigt som inflationen ökar med 200 kronor. Om ett paket kaffe går från att kosta 50 kronor till att kosta 60 så märks det väldigt tydligt i en students plånbok. Det kapitalistiska samhället kan inte kopplas bort från studentproblematiken.

Vilken är er viktigaste sakfråga?

– Det är som vanligt bostadssituationen för studenter. Vi tycker det är ett problem som kåren har duckat alldeles för länge, särskilt under pandemin. Det gjorde även vi när vi satt i kårstyrelsen kan jag erkänna. Studenterna fick väldigt mycket kritik för hur de betedde sig under pandemin, i viss mån befogat, men vad förväntar man sig av personer som bor på en yta som ibland är så liten som 10-12 kvadratmeter? Hur ska de kunna isolera sig på ett säkert sätt? Hur ska en person som bor i korridor bete sig om den får corona när det bara finns ett kök och ett badrum? Att ha ett värdigt hem är en grundläggande faktor för studenternas övriga villkor – studierna, arbetsmiljö, livet över lag. Det finns för få och för dyra bostäder i Uppsala. Bostadskön borde segregeras så att folk som inte är studenter inte ska få förtur till studentlägenheter, utan den dagen du blir student är den dagen du kan ställa dig i kö.

Vilka kan ni tänka er att samstyra med?

– Det är ju en ny situation med två nya partier, vilket vi överlag tycker är jättebra. Det har funnits ett bristande engagemang när vi bara varit tre partier. Samarbetsmässigt är vi väldigt glada att Vänsterstudenter ställer upp, det är en naturlig samarbetspartner för oss. Även UUS kan vi tänka oss att samarbeta med igen, beroende på hur de beter sig och vad de har för förslag. AFK är inte en tänkbar samarbetspartner och Högerpartiet ser vi inte ens sitta i en kårstyrelse, mot dem har vi dragit en hårdare röd linje än vi gjort mot AFK.

Läs mer

2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden? Miljöpartiet och Socialdemokraterna verkar vara…
2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…
2024-06-07 10:55
Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT…