Annons
Annons
Ekoparken och Eronen
Polisen kommer att arbeta mycket förebyggande under valborg, menar Uppsalapolisens presstalesman Jonas Eronen.
Foto: Staffan Claesson/Polisen (Sebastian Lindberg)

Får man dricka alkohol i Ekonomikumparken på valborg?


Fest, folk och fylla – de kanske tre inofficiella ledorden för valborg i Uppsala. Men hur är det nu, får man verkligen dricka alkohol på allmän plats? Uppsalapolisens presstalesperson Jonas Eronen ger svar.

För första gången sedan 2019 är det återigen dags för traditionellt valborgsfirande i Uppsala utan pandemirestriktioner. Polisen räknar med extra mycket folk i stan nu när två generationers studenter som inte fått fira valborg (eller sista april som det lokalt också kallas) på Uppsalavis ska ta revansch för förlorade fester.

– Det finns ett uppdämt behov av att fira och enligt en kalkyl kommer det bli ungefär 20 procent fler människor i år än det brukar bli under sista april. Kalkylen är baserad på bland annat att biljetterna till alla event är slutsålda och att alla hotell och andra övernattningsställen är fullbokade. Det finns inte ett rum kvar att boka, säger Jonas Eronen som är presstalesperson för Uppsalapolisen.

"Bötern kan ligga på upp till 500 kronor för alkoholförtäring på allmän plats."


Annons

Annons

Ekonomikumparken, som för många studenter utgör navet för valborgsfirandet, är en av de mest välbesökta platserna i stan. Många vallfärdar dit redan i arla morgonstund för att knipa en bra plats för sitt “camp”. Men trots den grova kollektiva fyllan som alltid uppstår där så får man faktiskt enligt lag inte dricka alkohol i Ekonomikumparken, eller på någon annan allmän plats i centrala Uppsala.

– På kommunens hemsida finns en karta över det område i centrala Uppsala där man på allmän plats inte får dricka alkohol under valborg och där ingår Ekonomikumparken. Den kartan kommer användas av polisen för att förverka, alltså hälla ut, alkohol och i vissa fall skriva ut böter. Bötern kan ligga på upp till 500 kronor för alkoholförtäring på allmän plats, säger Jonas Eronen.

Kommer polisen verkligen kunna upprätthålla det när det är så många personer som dricker i just Ekonomikumparken?

– Det kommer förstås vara svårt att skriva ut böter i någon jättestor utsträckning. En stor del av polisens fokus kommer att ligga på yngre personer, alltså de under 20, som dricker och på det förebyggande arbetet.

Han menar att den höga polisiära närvaron och alkoholfokuset är till för att motverka “brott och svinerier”.

– Anledningen till att vi gör det är för att en majoritet av de som utsätts för brott och många av de som begår brott vid sådana här tillfällen är alkoholpåverkade.

Jonas Eronen uppmanar också sista april-firarna att slänga sitt skräp i de soptunnor och containrar som kommer finnas utplacerade. De som blir påkomna med att skräpa ner kan också åka på böter på upp till 800 kronor för allmän nedskräpning, liksom den som väljer att kissa i buskage och på gator istället för att använda de utställda bajamajorna.

– Det kan också ge en bot på 800 kronor. Förargelseväckande beteende genom offentlig urinering kallas det.

Har du några andra tips eller uppmaningar till studenterna inför valborgsfirandet?

– Haha, ja “drick ej mera än du tål, tänk på dina göromål”, som Bellman skrev. Se även till att ta hand om varandra. Håll ihop i det gäng ni kommit hit med, bestäm en mötesplats där ni ses om ni kommer bort från varandra och ni inte har mobiltäckning. Ta det lugnt och ha kul!

Läs mer

2024-06-20 09:23
Att genomgå en forskarutbildning är mindre lönsamt idag än för 20 år sedan. Lönepremien för gruppen har sjunkit i både…
2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…
2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden?