Annons
Presidie?
Om partierna röstar som de kommit överens om kommer den här trion bestående av Alexander Wilson van Deurs, Anton Sanches Sulejmani och Linnea Rydén styra Uppsala studentkår nästa verksamhetsår.
Foto: Sandra Gunnarsson

Trion som siktar på att ta över Uppsala studentkår


Det ser ut att bli en koalition mellan Vänsterstudenter och S-studenter som ska leda kåren kommande verksamhetsår. Ergo har träffat den mest troliga ledartrion för att höra om deras visioner och hur de planerar att fördela ansvaret och glöden mellan sig.

Redan när kårvalsprocessen drog igång klargjorde S-studenter och Vänsterstudenter att de skulle samarbeta om de fick tillräckligt många mandat. I kårvalet fick de båda partierna gemensamt en klar majoritet i fullmäktige vilket innebär att de nu fritt kan bestämma vilka som ska leda kåren.

Att det presidieförslag som lagts fram innehåller S-studenters Anton Sanches Sulejmani och Vänstrerstudenters Alexander Wilson van Deurs förvånar nog ingen som hängt med i kårvalsprocessen, där de båda varit aktiva frontfigurer i såväl partiintervjuer som debatt. Lite mer överraskande är att de har med sig en tredje person, Vänsterstudenters Linnea Rydén, när de kommer till intervjun för att berätta vilka som ska ingå i presidiet.

– Vi har ju alltid ansett att det ska vara tre presidialer som leder kåren framåt, särskilt eftersom det varit krångligt med personalstyrkan under året. Vi ser behovet av tre presidialer och kommer yrka på det under konstfum, säger Anton Sanches Sulejmani som planerar att kandidera till ordförande tillsammans med de två andra som vice ordförande.

Alexander Wilson van Deurs och Linnea Rydén känner varandra sedan tidigare då båda varit engagerade i Ung vänster. De träffade Anton Sanches Sulejmani under kårvalsprocessen och upplevde att samarbetet fungerade mycket bra. Att de delar många värderingar tror de kommer vara en styrka nu när de nu av allt att döma ska styra kåren.   

– Vi har mångt och mycket samma ideologiska grund och därigenom samma mål. Jag tror det är en ganska viktig förutsättning för att det ska funka. Man kan inte samarbeta om man vill olika saker, säger Linnéa Rydén.

Anton Sanches Sulejmani som varit engagerad i kåren i två år säger att han tycker det ska bli kul att styra med ett ungt kårparti som kan bidra med nya infallsvinklar och idéer.

– Vi som har varit med ett tag blir lätt intragglade i det organisatoriska och strukturella. Jag känner att de har ett engagemang och en glöd som kanske har svalnat lite för mig – även om det är väldigt roligt att vara engagerad i kåren, säger Anton Sanches Sulejmani lite skämtsamt.

Du ska alltså bli ordförande utan glöd?

– Jag har en glöd! Men den är mer inriktad mot det studiebevakande och det organisatoriska. Det ska bli mitt roliga mission.

Och ni, Anton och Linnéa, ska stå för det mer politiska?

– Ja vi kommer att komma med förslagen som är utanför boxen, säger Alexander Wilson van Deurs.

"Vi är mycket medvetna om att jag går fram som den sjätte manliga ordföranden på sju år och att det är ett oerhört stort problem"


Annons

Annons


Vänsterstudenterna på ytterkanterna, Linnea Rydén och Alexander Wilson van Deurs, ska bland annat jobba för att knyta fler medlemmar till kåren. S-student Anton Sanches Sulejmani i mitten vill fokusera på den interna organisationen och styra upp den på ett bra sätt. Foto: Sandra Gunnarsson

Ett förslag som antagligen kommer väcka en del debatt är att de planerar att genomföra en förändring i styrelsen. Idag sitter sektionsordförandena i styrelsen och har lika stor chans att tycka till som de politiskt valda ledamöterna. Men när nya styret tillträder i sommar planerar de att ändra på det. Sektionsordförandena ska fortfarande få sitta med, men utan att få rösta. Anton Sanches Sulejmani förklarar varför:

– Sektionsordföranden ska ju vara neutrala och föra sektionens talan och den principen står vi bakom helt. Problemet som vi upptäckte under året jag satt med var att många sektionsordföranden var aktiva i UUS. Så indirekt var det ju tre UUS-ledamöter till i styrelsen, säger han och fortsätter:

– Vidare ser jag att det funnits problem när sektionerna ska vara med och rösta om budgetar och problem som drabbar sektionerna och att de kanske åberopar jäv. Vi har därför pratat om att ha dem adjungerade med närvaro och yttranderätt men att man tar rösträtten ifrån dem.

Tror ni att de de kommer gilla det här?

– Nej, ingen gillar ju att få sin makt borttagen. Men i grunden så är ju principen om att kåren ska vara politiskt tillsatt. Och att ta in fyra icke politiskt tillsatta underminerar ju det politiska styret och är ett led i att avpolitisera kåren som UUS och AFK genomfört, säger Alexander Wilson van Deurs.

Eftersom det var Vänsterstudenter som fick flest röster i kårvalet blir det de som kommer få majoritet i styrelsen. Tanken är att det ska väga upp att man valt en ordförande från S-studenter, det parti som fick färre röster.

Men hur resonerar de då när de valde att just Anton Sanches Sulejmani skulle bli ordförande? Var det inte hans parti som skrev en debattartikel i Ergo där de kritiserade just “herrklubben” Uppsala studentkår?

– Det är mycket riktigt det här med herrklubb, det är ju en befogad kritik, vi är mycket medvetna om att jag går fram som den sjätte manliga ordföranden på sju år och att det är ett oerhört stort problem. Samtidigt så är det ju fortfarande ett heltidsuppdrag och alla studenter känner sig inte villiga att ta de här uppdragen, säger Anton Sanches Sulejmani.

Han säger att många i partiet studerar till lärare, en utbildning som redan är lång. Därför har de inte alltid lust att viga ett ytterligare år åt kåruppdrag på heltid. Linnea Rydén inflikar att det också handlar om erfarenhet.

– Vi är nya i kåren och det känns då ganska rimligt att vi har nån som kan kåren som kan ställa upp som ordförande. Det får bli ett långtgående arbete att vi ska sträva efter att kåren ska bli mer jämställd och att vi får en kvinnlig ordförande snart. Men det viktigaste är att det är en person som gör ett bra jobb

Det officiella valet av presidium och ledamöter sker på konstituerande fullmäktigemötet 19 maj.

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…