Annons
Annons
Klipper bandet
Hus 10 kommer framförallt att fungera som ansiktet utåt för Ångström och hem åt It-institutionen. Här invigs det av kronprinsessan Victoria. Vid hennes sida syns vicerektor Johan Tysk och rektor Anders Hagfeldt.
Foto: Lina Svensk

Stjärnor och hjärnor på invigningen av nya Ångström


Efter flera års planering, några års byggande, en miljard kronor och en minivisning för pressen var det äntligen dags för den officiella invigningen av nya Ångströmlaboratoriet. Många namnkunniga forskare, universitetspersoner och politiker var på plats, så även hedersgästen kronprinsessan Victoria som fick äran att klippa bandet.

Av någon outgrundlig anledning hade Ergo fått för sig att invigningen av Ångström skulle bli en liten intim tillställning. Men redan när vi svänger upp med cyklarna framför hus 10 står det klart att så inte är fallet.


Stort intresse för invigningen, både av föranmälda och förbipasserande. Foto: Lina Svensk

Redan en halvtimme innan bandklippningen har det samlats en stor skara framför entrén. I vimlet syns många kändisar, bland andra Anders Wall, Anne Ramberg, Marlene Burwick, Mohammed Hassan, Kristina Edström, Ulf Danielsson, Coco Norén, Dan Larhammar och Thomas Schön. Efter en stund kommer utbildningsminister Anna Ekström ner för slänten. Slutligen svänger en stor merca in och parkerar framför ingången. Ur bilen kliver kronprinsessan Victoria.


Anna Ekström, utbildningsminister hälsar på kronprinsessan Victoria. Foto: Lina Svensk


Annons

Annons

Rektor Anders Hagfeldt börjar invigningen med ett kort tal om historien bakom Polacksbacken och Ångström. Han passar också på att skoja till det.

– Platsen är historisk. Här har får betat, flottar har byggts och en och annan rektor har spelat trummor, säger han och hänvisar till när han uppträdde med sitt band på Forsfestivalen i slutet av april.  


Johan Tysk och kronprinsessan Victoria. Foto: Lina Svensk

Talarna avlöser varandra och många passar på att tacka för samarbetet. Mest rörd är vicerektor och matematikprofessor Johan Tysk som kommit att bli ansiktet utåt för projektet.

– Jag är så glad idag så jag har svårt att säga någonting!

Han lyckas samla sig och berättar om hur viktigt det är att Ångström kan växa. Naturvetenskap och teknik spelar en stor roll, inte minst nu när man måste kunna möta alla utmaningar förenade med klimathotet.

– Det här visar att Uppsala universitet tar sitt ansvar. Det här är en stor satsning för vår stad, för vårt land och – om man ska vara kaxig – vår värld, säger Johan Tysk.

När alla framstående personer som bidragit till bygget har pratat blir det dags för kronprinsessan att genomföra sin uppgift. Ett blågult band sträcks fram. Victoria höjer saxen och klipper av till tonerna av trumpetfanfarer och applåder. Hon tar sedan täten in i byggnaden där det väntar bubbel, visning av Foucaultpendeln, föreläsningar och mat.


Anders Wall, Anne Ramberg, Anna Ekström, kronprinsessan Victoria, Göran Enander, Anders Hagfeldt och Johan Tysk framför Ångström. Foto: Lina Svensk.

Vill du veta hur det ser ut på insidan? Här kan du läsa Ergos reportage från pressvisningen i december.

Läs mer

2023-06-05 14:22
De flesta av Uppsala universitets utbildningar inom humaniora, samhällsvetenskap, teologi och juridik (HSTJ) har under…
2023-06-01 09:42
Nu söker Uppsala studentkår en ny journalist till tidningen Ergo! Vill du bevaka Uppsala universitet och studentlivet…
2023-05-17 17:31
Konstituerande fullmäktige bjuder på partidrama, Comic Sans-hat och en ganska dålig stämning. Ett nytt kårpresidium kan…