Studentlägenheter
Uppsalas bostadssituation är rödmarkerad enligt SFS årliga bostadsrapport.
Foto: Redaktionen

Uppsala bostadsmarknad rödmarkerad


Uppsala har fortsatt stor brist på studentbostäder, detta visar den senaste Bostadsrapporten från Sveriges förenade studentkårer, SFS.

Den 31 augusti publicerade SFS “Bostadsrapport 2023”. I rapporten utvärderas samtliga studentstäder med avseende på bostadssituationen och får en färgmarkering (grön, gul, röd) som indikerar hur svårt det är att få bostad i samband med studier. 

Uppsala har ett underskott på studentbostäder till den grad att nya studenter som börjar plugga i stan i snitt behöver vänta en termin för att få ett förstahandskontrakt om de börjar studera på höstterminen. För de som börjar plugga på vårterminen är det marginellt bättre.

– Problemet beror på att det inte byggs nya studentbostäder, samtidigt som hyrorna höjs till orimliga nivåer på de befintliga, säger Uppsala studentkårs Anton Sánchez Sulejmani till SVT på torsdagen. 

Hyreshöjningarna eskalerar under 2023 
Den genomsnittliga hyreshöjningen under 2023 på svenska studieorter har legat på 4,3 %, till skillnad från förra årets 1,7 %, enligt SFS. I ett uttalande på sin egen hemsida uttalar sig Jacob Färnert, ordförande för SFS, kring situationen. 

– Vi står inför en bostadskris som riskerar inte bara studenternas ekonomi och studieresultat, utan också Sveriges rykte som en framstående kunskapsnation. Ett kunskapssamhälle bygger på tillgänglig utbildning och för det krävs att studenter har råd och möjlighet att bo tryggt.

Uppsala har varit rödmarkerad sedan 2009, med undantag för 2021, vilket sannolikt kan härledas till den då rådande pandemin. 


Annons

Annons

Läs mer

2023-10-04 09:54
Har du eller någon du känner en funktionsvariation och studerar vid Uppsala universitet?
2023-10-02 08:46
Efter ett rafflande konstituerande fullmäktige (konst-fum) i maj är det dags att sätta igång arbetet för det nya…
2023-09-26 09:35
Den senaste tidens våldsvåg i Uppsala har lett till oro bland invånarna. Många studenter är ofta out-and-about och rör…