Annons
Annons
Svante Pääbo
Svante Pääbo har utsetts till "Årets alumn 2023" av Uppsala universitet.
Foto: Mikael Wallerstedt

Svante Pääbo är Årets alumn 2023


Den 11 september meddelade Uppsala universitet i ett pressmeddelande att Svante Pääbo är Årets alumn 2023. Han studerade vid Uppsala universitet från 1975 till 1986. Förra året fick han nobelpriset i fysiologi eller medicin för sin forskning på arvsmassa från våra sedan länge utdöda släktingar.

Universitetets motiveringen till utmärkelsen lyder:
”Genom banbrytande forskning åstadkom han vad ingen trodde var möjligt: Kartläggning av arvsmassan från neandertalare, en utdöd släkting till nu levande människor. Han gjorde även den sensationella upptäckten av en tidigare okänd hominin: denisova. Svante Pääbo bidrar till en ökad förståelse för de stora frågorna – varifrån vi kommer och vad som gör oss unikt mänskliga. Han är en stolthet för hela universitetet.”

Under sin studietid i Uppsala pluggade Svante Pääbo de första två åren historia, egyptologi och ryska, men bytte sedan till att läsa medicin. Därefter doktorerade han vid institutionen för cellforskning och disputerade inom medicin. Hans avhandling berörde hur hur ett protein i adenovirus inverkar på immunsystemet. I pressmeddelandet på universitetets hemsida berättar Svante Pääbo att han lärde sig mycket av det han fortfarande håller på med idag under sin tid på Uppsala universitet, som molykärgenetiken under hans doktorandtid som då var ny.

Mellan 2003 och 2025 var Svante Pääbo gästprofessor vid Uppsala universitet. Den 9 oktober får han ta emot utmärkelsen Årets Alumn Uppsala universitets prisutdelning. 9 februari 2024 kommer en alumnföreläsning med Svante Pääbo att hållas.

I Uppsala universitets pressmeddelande berättar Svante Pääbo att livet förändrats mycket efter att han fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin förra hösten. Nu får han så mycket förfrågningar och inbjudningar att han behöver säga nej till många, trots att han för bara några år sedan gärna hade tackat ja.
 
– Det är ett kulturellt fenomen att Nobelpriset får så mycket uppmärksamhet jämfört med andra priser. Det känns lite konstigt att jag aldrig mer kommer att kunna hålla ett föredrag utan att den som presenterar mig påpekar att jag har fått ett Nobelpris. På något sätt blir det här priset en del av beskrivningen av en person, säger han till UU.

På frågan om vilken hans favoritplats i Uppsala är, berättar han för UU att Gustavianum är en viktig plats.

– Dit kom jag ju redan som gymnasist när jag tenterade egyptologi och det var en stor upplevelse. Men sedan är ju hela Uppsala – Ackis, Wallenberglabbet och BMC – något av min hemmiljö fortfarande.


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…