Gamla Ångström
Efter att Ångströmslaboratoriet renoverats - nu jobbar man med energisparande.
Foto: Max Kamsten/Press

Projektet “Bläckfisken” ska minska energileveransen till Ångström


Uppsala universitet genomför ett omfattande arbete för att minska energileveransen till Ångströmslaboratoriet. Byggnaden är ca 100 000 kvadratmeter stor och där bedrivs energikrävande forskning vilket kräver en energiåtgång motsvarande ett litet samhälle.

I ett gemensamt projekt arbetar Akademiska Hus och Uppsala universitet för att minska mängden levererad energi till Ångströmlaboratoriet med hela 30 procent, enligt en nyhet från Akademiska Hus. Projektet, med namnet “Bläckfisken” för att porträttera Ångströms många huskroppar, innebär ett unikt mål för Akademiska Hus och universitetets gemensamma hållbarhetsarbete. Projektet har delats upp i etapper och kommer att pågå fram till 2025. Den första etappen är precis avslutad och har fokuserat på att möjliggöra förflyttning av energi mellan Ångströmlaboratoriets olika huskroppar. 

Majoriteten av energiåtgången går till att kyla de stora serverhallarna som är en viktig del av universitetets energikrävande forskning i bland annat batterier, solenergi, IT och cybersäkerhet. I den första etappen har ett cirkulärt energisystem skapats som förflyttar den värme som skapas i serverhallarna till andra delar av byggnaden, för att sedan gå tillbaka som kyla. På detta sätt kan energi utifrån för att värma och kyla byggnaden minska avsevärt. 
I de två följande etapperna ligger fokus bland annat på att förbättra ventilationen. 


Annons

Annons

Läs mer

2024-09-04 11:25
Är du Ergos nya skribent?   Tidningen Ergo är en av Uppsalas största studenttidningar, med många framstående…
2024-09-02 15:29
Tisdag den 9 september gästar Antikrundan Uppsala och Botaniska trädgården. Förberedelserna är i full gång och SVT:s…
2024-09-02 12:39
Välkommen hit, välkommen hem och så vidare.