Annons
Annons
Botaniska trädgården
Under tisdagen fylls Botaniska trädgården med ett myller av människor och antika föremål, när det populära programmet Antikrundan hälsar på i Uppsala.
Foto: Press/David Naylor

Antikrundan gästar Botaniska


Tisdag den 3 september gästar Antikrundan Uppsala och Botaniska trädgården. Förberedelserna är i full gång och SVT:s filmteam jobbar redan hårt för att samla filmmaterial till programmet, bland annat genom ett besök på Uppsala universitets museum Gustavianum.

Under antikrundans 36:e säsong är Uppsala en av inspelningsplatserna. Under måndagen besöktes det nyöppnade Gustavianum av SVT:s filmteam, som intresserade sig för ett av museets pärlor - konstskåpet från Augsburg. 

– Det var roligt att vi fick möjligheten att lyfta fram vårt fina konstskåp. Det är ju alldeles unikt att det är det enda skåp i världen av den här typen av renässanssamlingsskåp som fortfarande har sina samlingar intakta, säger museichef Mikael Ahlund till Ergo efter besöket. 

Konstskåpet är i sig som ett helt museum i miniatyr från 1630-talet. Det skänktes till Uppsala universitet 1694 och är i princip intakt sedan dess.

Samlingen som tillhör skåpet räknar till ca 1000 föremål, alla från olika platser i världen och med en unik historia.

 

Ett stort fokus i programmet Antikrundan är som bekant själva värderingen av de antika föremålen, något som inte rimmar med en av Gustavianums fasta principer. 

– Nej, vi pratade lite skämtsamt om det. Vi värderar inte våra saker, säger Mikael Ahlund. 

I Botaniska trädgården är alla experter redo för en heldag med besökare och antika föremål.
-Vi är supertaggade inför Uppsala och hoppas verkligen att studenterna hittar hit, hälsar producenten Pernilla Månsson Colt från riggningen i Linneanum till Ergos läsare.

Förberedelserna inför inspelningen och evenemanget är i full gång. Producent Pernilla Månsson hoppas att även studenter hittar till Botaniska trädgården under tisdagen. 

Antikrundan i Botaniska trädgården är öppet mellan 10.00 och 18.00, ingen föranmälan krävs. Max 10 föremål per person gäller. Alla som står i kön vid 18 är garanterade att få sina föremål värderade. 

Kanske visar det sig att en gammal nedärvd byrå eller det där smycket du fick av din farmor räcker för att betala av studielånet? Vem vet! 
 


Annons

Annons

Läs mer

2024-09-16 14:24
I fredags, den 6/9 hölls en invigning för två helt nya standar, som nu kommer att synas i studenternas fanborg. De…
2024-09-13 12:09
Till följd av prisbasbeloppets höjning år 2025 meddelar nu CSN att man kommer höja studiemedlen.
2024-09-04 11:25
Är du Ergos nya skribent?   Tidningen Ergo är en av Uppsalas största studenttidningar, med många framstående…