Aprilfum
Foto: Ergoredaktionen

Aprilfum: Förseningar, hurrarop och strategi


Det är dags för Uppsala studentkårs aprilfum i ett soligt, vårpirrande Uppsala. Ergo rapporterar som vanligt.

När klockan slår 17.15 på onsdagen är Betty Petterson-salen fortfarande låst och nedsläckt. I Blåsenhus stora, luftiga entré ansamlas en stor grupp studenter, otåligt väntande på fullmäktiges ordförande Sebastian Rasmusson (S-studenter). Vart har han tagit vägen? Varför har man fortfarande inte släppts in? Det minglas på, huvudsakligen inom partierna, men även Plant-based universites (PBU) – som har en motion på bordet under dagens möte – har en stor grupp närvarande och står och kampanjar utanför lokalen.

Tillslut kommer Evina, Blåsenshus resident i egenskap av Sektion Lära-ordförande, och låser upp åt alla. Precis efter det kommer Sebastian Rasmusson inrusande. Det strömmar in folk och för första gången i denna Ergo-utsändes minne är salen helt proppad med folk, då det stora gänget från PBU tar upp en hel rad näst högst upp, och håller upp färgglada  gröngulröda plakat med sina budskap.

Innan mötet förklaras öppnat uppstår lätt förvirring. Är vi verkligen i Betty Petterson-salen? Eller i Eva Netzelius?  Varför är inte fikat här? Katastrof! Kris! Panik! Men efter en snabb rek i andra salar hittas fikat i en annan sal och är snart på rätt plats. En lättnadens suck dras över ångande kaffemuggar.

– Fikat var i fel sal, men nu är vi likt Kent återförenade, säger Sebastian glatt när han förklarar mötet öppnat klockan 17.35.

27 röstberättigade ledamöter är närvarande. Rekord på ett icke-konstfum?

Sen går det undan. Anna Nilsson Örnestrand (Gröna studenter) och Michael Johansson (Gröna studenter)  blir rösträknare. Dagordning och kallelse godkänns, med en tillagd punkt på dagordningen om det studentpolitiska programmet.

Val och motionsdiskussioner
Sixten Andersson (S-studenter) blir ny suppleant till kårstyrelsen. Efter det val av en  företrädare i styrelsen för Uppsala Akademiförvaltning och Uppsala universitets stiftelseförvaltning för kommande år. Sammanträdet väljer ordförande ex officio för uppdraget. Det innebär alltså att den som vid nästa fullmäktigesammanträde väljs till ordförande för kommande mandatperiod automatiskt får uppdraget. Detsamma gäller posterna som ledamot i rektors ledningsråd samt i rektors beslutsammanträdet och fullmäktige.

Valärendena klara! Snabbt smidigt och smärtfritt.

Nu till motioner. PBU har alltså skickat in en motion med namnet “Sustainable Food Systems at Uppsala University”. De vill att Uppsala studentkår ska ställa sig bakom deras arbete att jobba för att restaurangerna på universitetet ska servera 100 % växtbaserad och kostnadseffektiv catering. Efter en presentation av motionen från Kevin Linton, som möts av applåder och hejarop, är debattkänslan igång. Många har frågor.

Ernst Bergman (UUS) menar på att de första två att-satserna i motionen är för otydliga och önskar att de formuleras mer konkret, något som PBU är redo att bemöta.

Holger Patriksson (S-studenter) vill ha ett förtydligande kring om detta alltså mer är ett ställningstagande än ett faktiskt åtagande rent praktiskt, något som PBU menar att det är.

– Man skulle kunna säga att det här ger oss mer kött på benen för en bra och hållbar miljöpolicy, säger Michael Johansson (Gröna studenter) och menar vidare att det här är ett bra sätt att sätta press på universitetet gällande miljöpolicyn.

Jacob Rosén (Högerpartiet) yrkar på avslag av motionen i sin helhet och hänvisar till att PBU försökt få igenom motioner flera gånger tidigare, både under förra mötet och en gång under förra våren.

– En sakupplysning är att vi har en del i vårt studentpolitiska program som specifikt beskriver att vi ska jobba för växtbaserade alternativ, flikar kårordförande Elsa Ewert (Gröna studenter) in.

Det kan vara gynnsamt för kåren att jobba tillsammans med PBU, som har konkret och viktig erfarenhet gällande dessa frågor när det kommer till påverkansarbete gällande miljöfrågor på universitetet, påpekar en ledamot. Särskilt med Uppsala universitets treårsplan för miljöarbete, som kommer att beslutas om nästa gång redan i höst.

Asta Dahlqvist (Gröna studenter) yrkar på ändringar i tre av fyra att-satser i motioner. Sammanfattningsvis innebär de att man utesluter att Uppsala studentkår ställer sig bakom PBUs policy överlag, och snarare att man ställer sig bakom det specifika målet att jobba för rimligt prissatt och växtbaserad catering på universitetens campus. Detta kan fullmäktige komma överens om, och man bifaller förslaget. Jubel utbryter i salen. Mötet ajourneras i fem minuter glädjen går att ta på. Gänget från PBU samlas i en stor gruppkram. De får gratulationer från flera av partierna för en bra motion och tydliga repliker.

Och så vidare…
Efter ajourneringen är det betydligt luftigare i salen, efter att PBU har lämnat mötet. Även några ledamöter har lämnat och tillkommit. Röstlängden justeras därefter och sen är det dags för nästa punkt: Propositioner.

Uppsala studentkårs presidium har ett förslag på att stryka “och religiöst” ur meningen “Föreningen ska vara partipolitiskt och religiöst obunden”  från Uppsala studentkårs intresseföreningsreglemente. Fullmäktige bifaller förslaget.

Efter detta är det dags för Uppsala studentkårs strategiska verksamhetsplan för åren 2025-2028, som läggs fram för godkännande av fullmäktigesammanträdet. Kårens vice ordförande Johannah Rybrant föredrar detta och vilka fokusfrågor som man lagt fokus på i planen. Bland annat gäller det hållbar finansiering och ökat medlemsantal.

– Kåren har redan dubblat sina medlemmar de senaste året, vi har nu 13000 medlemmar och vill såklart fortsätta öka, berättar Johannah för sammanträdet och möts av hurrarop.

Holger Patriksson (S-studenter) vill att det ska förtydligas kring buddy-programmet för internationella studenter och Ernst Bergman (UUS) yrkar på ytterligare förtydliganden kring ett flertal punkter. Med dessa ändringar godkänner fullmäktige verksamhetsplanen.

Mötets näst sista proposition gäller en revidering av kårens utbildningspolitiska program. Johannah Rybrant tar återigen ordet. Detta beskrivs inte närmare i detalj, så för den oinsatte är det svårt att veta exakt vilka ändringar som görs. Men programmet finns att läsa i sin helhet under “Åsiktsprogram” på Uppsala studentkårs hemsida för den som är intresserad.

Det studentpolitiska programmet tas upp mest för att… man vill att folk ska veta att det finns till?

Lockande sol, öl och avslut
Vi börjar närma oss slutet på mötet och det är fortfarande soligt utanför fönstret på Betty Pettersonsalen. Huzzah! Men först: PM!

Elsa Ewert föredrar för styrelsens PM. Ny toalett i receptionen är på väg! Styrelsen berättar också att man anställt en ny kanslichef, som är planerad att börja den 5e maj. Hon har hälsat på kansliet och ser fram emot att börja. Kårvalet börjar snart och den 3e april är det kårvalsdebatt på Uplands nation.

Sektionerna då? Jo men de jobbar på. HumSek får uppskattning från fullmäktiges presidium för att vara den enda sektion som inför varje möte har skickat in sitt PM i tid. Maria Sorelius och Jocelyn Sepp föredrar. HumSek har haft sin egen mässa - den första de genomfört - med både utställare och panelsamtal och den var mycket uppskattad.
– Men solen går ner om sex minuter och mina partikollegor vill verkligen dricka öl, så det var allt för denna gång, säger Maria skrattande och tackar för sig.

– Fullmäktigepresidiet har också haft som mål att vara klara innan solen går ner så låt det gå snabbt nu, skämtar Sebastian Rasmusson med sammanträdet när det är dags för SamSek att redovisa för sitt PM.

Sektionsordförande Lies Youcefi kliver upp och låtsas göra en hit-and-run.
– Allt går bra för SamSek. Hejdå!, skojar han. SamSek har haft en arbetsmarknadsmässa under dagen.
– Så jag är på cloud fucking nine, sammanfattar Lies om mässan.

Sektion Lära har inte skickat in något PM men föredrar ändå. De har haft sin stora sittning PedaGasque och har också varit med på en ljusmanifestation för att uppmärksamma händelserna i Örebro. Sektionsordförande Evina Zebili uppmärksammar dessutom slutet av sina två år som ordförande och möts av applåder från salen.

Solen hinner tyvärr gå ner, men det är ändå god stämning bland ledamöterna när Sebastian Rasmusson tackar för verksamhetsåret och avslutar det sista mötet för mandatperioden klockan 19.44.

Nästa möte är konstituerande fullmäktige - konstfum i folkmun. Då väljs bland annat ordförande och vice ordförande för både Uppsala studentkår och för Uppsala studentkårs fullmäktige för kommande verksamhetsår. Alltid en nagelbitare helt enkelt! Ergo kommer självklart att rapportera. Men innan detta sker ett kårval och Ergo kommer även att skriva ett referat från kårvalsdebatten. Watch this space, helt enkelt.

 


Annons

Annons

Läs mer

2025-04-23 11:07
I måndags klockan 20.00 stängde röstningen för kårvalet 2025. Nu är rösterna räknade. Ta del av resultatet nedan.
2025-04-16 09:27
Nu planeras och byggs flera nya studentbostäder i rödlistade Uppsala, vissa med inflytt redan till sommaren. Samtidigt…
2025-04-09 10:04
Uppsala teknolog- och naturvetarkår har förlängt avtalet och får vara kvar på Uthgård till maj 2026. Samtidigt pågår…