Annons
Ergo besöker Susanna några dagar innan intervjun för att fotografera henne i sitt rätta element – i köket på Uthgård, bara ett av hennes många engagemang vid sidan av studierna.
Foto: Lina Svensk

Väver skyddsnät genom engagemang


Att det finns lika många sätt att förvalta sin fritid på som det finns personer är tydligt när Susanna Wärmegård börjar rabbla upp alla de åtaganden hon har tagit sig an vid sidan av sina studier, tredje terminen på civilingenjörsprogrammet i molekylär bioteknik. Förutom att hon jobbar i kök och pub på Västgöta nation och Uthgård (UTNs kårhus) sitter hon även i tre valberedningar för olika organisationer och en kommunikationskommitté, samt är ledamot för sin sektion i Uppsala teknolog och naturvetarkårs fullmäktige.
– Jag har alltid engagerat mig mycket ideellt, men det är först sedan jag började plugga på universitetet som jag ser det som en stor del av min identitet, säger hon.
Till skillnad från många andra jag träffat, vars meterlånga listor över fritidsengagemang mest känns som ett manisk-masochistiskt sätt att fylla ut underrubriken ”övrigt” på sitt CV, så upplevs Susannas dito genuin. Varför skulle man annars tala sig varm om vikten av att sitta i en organisations valberedning? (”Det är där man på riktigt får chansen att påverka ”).
– Det känns dock som att Sverige lider av något typ av syndrom som gör att många inte vågar engagera sig ideellt – man kanske oroar sig för att det ska bli för mycket jobb – men det ger så himla mycket tillbaka, säger hon.
Samtidigt erkänner hon att det blev just ”lite för mycket” för henne själv tidigare i höstas.
– Det var som att jag kom på att ”just det, jag pluggar ju också”. Det blev så mycket som drog igång samtidigt och studierna blev mer intensiva än vad de hade varit tidigare, men jag har fått lära mig att planera min tid mer effektivt och bli bättre på att prioritera.
Hon menar att engagemangen ofta är det sätt som hon tar det lugnt på och kopplar bort studierna.
– Visst, det händer inte så ofta att jag kan göra något spontant, utan det krävs en del planering, men det gör också att jag uppskattar de få tillfällen när jag inte är uppbokad så mycket mer. Som igår till exempel – då hade vi inte så mycket schemalagt så då kunde jag sitta och plugga under dagen och bara vara hemma på kvällen och laga mat och pyssla lite med mitt.

Jag kommer att tänka på den där något godtyckliga populärvetenskapliga uppdelningen av personligheter i ”introvert” och ”extrovert”; att introverta får energi genom egentid, medan extroverta får detsamma genom att umgås med andra människor. Kanske inte en helt orimlig förklaring till varför Susanna ser sina många åtaganden som avkoppling? Den här terminen tycks hennes sociala umgänge dock handla mer om kvalitet än kvantitet.
– Förra läsåret träffade jag så sjukt mycket folk I år har jag mer försökt lära känna några utvalda personer på ett djupare plan.
Att hon var snabb på att väva ett nytt skyddsnät, direkt när hon kom till Uppsala från Tidaholm förra året, har gjort att hon har duckat den ensamhet som många studenter kan uppleva när de för första gången flyttar hemifrån.
– Jag känner mig aldrig ensam faktiskt. Det finns alltid någon som jag kan höra av mig till. Och jag försöker att förmedla till mina vänner att jag finns här om de behöver prata med någon. Det är jätteviktigt att man vågar prata med varandra när det känns jobbigt.
Susanna upplever att ålder i studentvärlden inte spelar så stor roll när man väljer vilka man umgås med, utan att alla är mer eller mindre på samma nivå.
– Jag tycker att jag har vuxit mycket sedan jag kom till Uppsala och jag har inte alls ångrat att jag inte tog ett sabbatsår innan jag började plugga på universitetet. Det hade säkert blivit bra om jag hade gjort det också, men jag är så himla glad att jag började plugga.
För att få ut det mesta av sin studietid är det tips hon vill ge nya studenter, kanske föga förvånande, att...
– ...engagera dig Det var det jag sa till alla nya studenter när jag var fadder på insparken. Men man måste också komma ihåg att ta det lite lugnt – visst, studierna kommer att vara jobbiga bitvis, men det ska vara så. Man ska ta plugget på allvar, men inte låta det gå ut över sitt välmående, allt löser sig i slutändan ändå.


Annons

Annons

Läs mer

2023-11-15 11:12
Liam Mellberg är Uppsalastudenten aka matkreatören som slagit igenom på Tiktok med sina matlagningsvideos. Med bakgrund…
2023-06-20 09:39
Hon är en av Sveriges största författare inom feelgood-genren och andra boken i hennes senaste serie utkommer om en…
2023-06-05 09:35
Uppsalastudenten Maximilian Nakev von Mentzer pluggar Italienska och romandebuterar nästa vecka med boken Bortom himlen…