Kollage Susanna Wärmegård
Susanna tillbringar mycket tid på nationen, trots att arbetet inte är så intensivt som det hade varit om det inte var för coronapandemin. Till vänster syns hon i videointervjun med Ergo, till höger på kontoret på Västgöta nation och inför kuratorernas avslutningsmiddag 30 maj.
Foto: Screenshot/Privat

“Det har varit välbehövligt att få en liten andningspaus”


– Har nationen överlevt spanska sjukan så ska den nog klara sig igenom även corona.
Civilingenjörsstudenten Susanna Wärmegård trodde att hennes år som fjärde kurator på Västgöta nation skulle bli hennes stressigaste sedan hon kom till Uppsala, men hittills har det varit precis tvärtom.

Trots att det i videofönstret i princip bara går att skönja några mörka väggar och tunga gardiner, utöver Susannas ansikte i motljus framför ett faktiskt fönster, förstår jag direkt att hon måste befinna sig på Västgöta nation. I samma rum där vi sågs strax innan Allhelgona 2018 – det forna “herrarnas rökrum”.
Nationen har löpt som en röd tråd genom civilingenjörsstudenten Susanna Wärmegårds studietid. Hon började “jobba pub” på VG redan första terminen vid Uppsala universitet, och iklädde sig därefter rollen som biträdande sexmästare (inte så ekivokt som det låter, utan innebär att man driver puben och jobbar på nationens sittningar), gick sedan över till köksmästare, för att den här terminen landa i fulltidsämbetet fjärde kurator. När vi senast träffade Susanna, i november förra året, berättade hon att hon skulle ta studieuppehåll under 2020 för att ägna sig åt sin nya roll på nationen.
– Det blir inget “chillår” direkt, blev hennes då famous last words.
För livet blir ju sällan, som bekant, som man tänkt sig.


Annons

Annons

– Jag trodde att det här skulle bli den stressigaste terminen under hela mitt liv, men istället har det varit den lugnaste. Det har väl varit välbehövligt att få en liten andningspaus, men det är ju under väldigt tråkiga omständigheter. Allt är väldigt konstigt, säger hon.
Som fjärde kurator på VG är man primärt ansvarig för sittningar, uthyrning och dryck – varor det inte varit särskilt mycket efterfrågan på under just innevarande termin. Ändå har Susanna inte gått helt sysslolös.
– Det är mycket löpande jobb med alkoholen och jag har sett över och uppdaterat uthyrningsdokumenten. Jag håller på med sådant som behöver göras men som inte hinns med i vanliga fall.
Hon kommer dock att sitta kvar på sin post hela året, så förhoppningsvis får hon chans till revansch under hösten. Och helt öde är förstås inte VG.
– Puben är öppen två gånger i veckan vi serverar brunch på söndagar. Vår utomhuspub hade premiär i helgen [16 maj, reds. anm.] och kommer vara öppen några gånger i veckan under sommaren. Vi har gjort om i trädgården med längre avstånd mellan borden.
Susanna säger att det har varit tufft ekonomiskt för nationen, som det är för de flesta verksamheter just nu, men är ändå säker på att de kommer klara sig igenom den här krisen.
– Har nationen överlevt spanska sjukan så ska den nog klara sig igenom även corona.

"Men det här med att inte träffa en annan människa fysiskt på 14 dagar...det var ganska tärande faktiskt."

Även på ett privat plan har pandemin förstås satt käppar i diverse hjul. Sommarplanerna – att åka till Australien och möta upp sambon Joacim som är där på utbyte, att åka hem till Tidaholm och att besöka Joacims föräldrahem på Åland – har grusats.
– Ska en besöka Finland får en sitta två veckor i karantän. Inte så kul att tillbringa hela semestern i karantän, då åker jag hellre hem till Västergötland och hälsar på min familj som jag inte träffat sedan i julas. Men vi får se om jag kommer kunna lämna Uppsala över huvud taget.
Å andra sidan är tillvaron inte så dyster som den hade kunnat vara. Susanna som har diabetes typ 1 misstänktes kunna ligga i riskgrupp för covid-19, men…
– Det verkar som att jag faktiskt inte är det. Jag var lite nervös i början, men nu tyder mycket på att en inte befinner sig i någon riskgrupp om en har hyfsat välinställd typ 1-diabetes och är ung.
Corona tror hon inte att hon haft, men hon var krasslig i början av april och stannade därför hemma i två veckor.
– Jag hade bara väldigt milda symtom. Min familj var övertygad om att jag hade corona, jag var väl inte riktigt lika övertygad. Men det här med att inte träffa en annan människa fysiskt på 14 dagar...det var ganska tärande faktiskt. Då märktes det verkligen hur mycket omgivningen betyder för en.

Sambon sedan ungefär ett år, Joacim, är som sagt på utbytestermin i Australien, i Sydney för att vara mer specifik. Han prickade in avfärd efter att de värsta skogsbränderna härjade i landet, men innan reserestriktionerna infördes. När många utbytesstudenter världen åkte hem till sina hemländer valde Joacim ändå att stanna i Sydney. Han pluggar numera på distans...men på plats i Australien.
– Han åkte på utbyte mycket för att träffa nya människor och det har han ändå gjort. Han har lärt känna flera i sitt studentboende bra och åker på cykelutflykter med dem. Förhoppningsvis kommer restriktionerna ha lyfts lite innan han åker hem så han får möjlighet att resa runt lite mer inom Australien också.
Nu är det mindre än två månader kvar till Joacim kommer hem till Sverige, men att ha distansförhållande under nästan ett halvår har förstås varit kämpigt.
– Det är jättejobbigt att ha varandra bokstavligen på andra sidan jorden. Men vi pratar ofta i telefon, typ två gånger om dagen. Vi brukar ringa när den ena kliver upp. Tur också att Netflix party kom så lägligt så att vi kan kolla på serier tillsammans.

Fem snabba med Susanna:

 

Solskyddsfaktor eller sololja?
Solskyddsfaktor, när jag väl använder det.

Bästa sommardoften?
Nyklippt gräs!

Bada eller ligga på stranden?
Bada, jag blir så lätt uttråkad annars.

Ditt sommar-anthem?
"Dancing the Whole Way Home" av Miss Li.

Bästa sysselsättningen i coronatider?
Att lära sig något nytt, nu finns ju tiden.

 

Tidigare intervjuer med Susanna:

 

Står stadigt i förändringens vindar

Mellan flottar och flytt

En Ramsay som både vet och tror

Har funnit kärleken mellan mötena

Väver skyddsnät genom engagemang

Civilingenjörsstudenten Susanna

Susanna Wärmegård, 19 år

Läs mer

2023-11-15 11:12
Liam Mellberg är Uppsalastudenten aka matkreatören som slagit igenom på Tiktok med sina matlagningsvideos. Med bakgrund…
2023-06-20 09:39
Hon är en av Sveriges största författare inom feelgood-genren och andra boken i hennes senaste serie utkommer om en…
2023-06-05 09:35
Uppsalastudenten Maximilian Nakev von Mentzer pluggar Italienska och romandebuterar nästa vecka med boken Bortom himlen…