
Studenter i riskzonen
Barnmorskorna Tanja Tydén och Lotta Wiström arbetade en gång i tiden tillsammans på Studentgyn i Uppsala. Tanja är kvar på mottagningen, som finns i Studenthälsans lokaler på Övre Slottsgatan 7, medan Lotta numera finns på Sinnligt, ett stenkast bort i kvarteret mellan Snerikes och Kalmar nation.
Studentgyns lokaler påminner om tonårens ungdomsmottagningar och väntrummet delas med Studenthälsan. Inneslutna i en slags kokong står fåtöljer uppställda i en cirkel, det vita fransdraperiet utgör en skir men ändå påtaglig rumsdelare och överallt ligger magasin utspridda på små bord. På Sinnligt är atmosfären ännu mer olik ett sjukhus. I en gammal sekelskiftesvilla med ljusa trägolv och högt i tak göms gynekologstolen i det stora mottagningsrummet bakom en randig tygskärm, flera av möblerna är i gustaviansk stil och inredningen går i vitt och limegrönt.
– Många som kommer hit påpekar hur avslappnade de blir i den här miljön, något jag tycker är viktigt eftersom det ofta är lite nervöst med den här typen av undersökningar. Jag tycker själv inte om att vistas i sjukhusmiljöer, trots att jag arbetar inom vården, säger Lotta.
Till Sinnligt kan man komma för att få råd om preventivmedel eller för att testa sig för de vanligaste könssjukdomarna.
– Vi testar för klamydia, gonorré och hiv, för andra typer av tester brukar vi rekommendera venereologmottagningen på Akademiska sjukhuset. Vad gäller herpes och kondylom kan vi göra en första undersökning, men sen måste vi hänvisa vidare.
På Studentgyn finns däremot gynekologer som tar hand om patienterna direkt, och mottagningen har ett nära samarbete med personalen på Studenthälsan.
Klamydia är den könssjukdom som ökar mest, förra året anmäldes drygt 1 200 fall i Uppsala län. Bland unga har användandet av kondom minskat på senare år och antalet sexuellt överförbara infektioner har ökat dramatiskt. Tanja är förutom barnmorska även professor vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet och har medverkat i en rad undersökningar av ungas sexvanor.
– Man blir lite orolig när man ser att unga har allt fler oskyddade kontakter och sexpartners. Jag brukar inte fråga dem som kommer hit om antal partners, men om någon kommer tillbaka många gånger så kanske man tar en diskussion. Annars handlar det mest om att lyssna och svara på frågor, säger Tanja.
– Det har skett en förändring i ungas sexvanor – sex är inte längre något som hör hemma i en fast relation, synen på sex har blivit mer fri. Vi lägger oss inte i vilken typ av sex folk har, men det är viktigt att man känner sig trygg i det man gör och att man skyddar sig. Det handlar om att ta ansvar för varandra, säger Lotta.
Både Tanja och Lotta anser att det talas för lite om vikten av att använda kondom eller slicklapp vid oralsex.
– Du ska inte suga av en kille eller slicka en tjej utan skydd, du kan få nästan samtliga sexuellt överförbara infektioner även i mun och hals, antalet fall av cancer i svalget bara ökar. I och med att jag och mina kollegor forskar mycket på området är vi rätt så uppdaterade här på Studentgyn. Det finns ingen mottagning i stan som har en så hög nivå på läkarstaben rent kunskapsmässigt, säger Tanja.
I och med att analsex blir allt vanligare sätter sig de sexuellt överförbara infektionerna även där, och eftersom ändtarmen saknar förmåga till lubrikation är risken större än vid vaginala samlag. Herpes och kondylom kan man dock få även om man använder skydd, eftersom vårtorna, såren och blåsorna kan finnas på andra ställen än de som täcks av kondomen, även om den största koncentrationen av virus finns i kroppsvätskorna.
– Sen är det så att har man redan en infektion så är man känsligare för att smittas av andra, eftersom immunförsvaret blir nedsatt. Rakar man könshåret kan det ge upphov till sprickor, småsår och en förändring av den normala bakteriefloran, vilket i sig ökar risken för infektioner. Man ska vara rädd om sina slemhinnor – en bra idé är att regelbundet smörja sig med olja, säger Lotta och tillägger att hon sällan ser någon som inte är rakad.
Antalet partners har betydelse för risken att smittas av en könssjukdom, men det kan räcka med en enda sexuell kontakt eftersom man aldrig kan vara säker på hur många den andre har varit med.
– Vid smittspårning brukar man rita upp en karta över de partners man har haft, och det kan vara ganska läskigt att inse att man faktiskt haft sex med alla de personer som de man varit med har haft sex med – antalet partners ökar exponentiellt säger Lotta.
Hon berättar att risken för att smittas av en sexuellt överförbar infektion är extra stor i studentvärlden, eftersom synen på sex överlag är ganska liberal.
– Dessutom bör man ha i åtanke att även om personen man har sex med har testat sig, så kan han eller hon ha någon av de mer ovanliga sjukdomarna, som man vanligen inte testar för. Och vi testar vanligtvis inte i hals, mun eller svalg utan endast i vagina, urinrör och rektum.
Oavsett om man vänder sig till venereologmottagningen vid Akademiska sjukhuset eller till någon av de landstingsknutna privata mottagningarna är kostnaden densamma. Hur man för journal kan däremot se olika ut – Studentgyn har valt att inte föra datorjournaler, utan använder sig av gamla hederliga pappersjournaler.
– Så fort man är ansluten till en databas kan det bli lite si och så, och vi tycker att vårt system fungerar bra. Dessutom brukar det uppskattas av våra patienter, säger Tanja.
Vad gäller preventivmedelsrådgivning följer både Studentgyn och Sinnligt Läkemedelsverkets anvisningar, och rekommenderar minipiller framför kombinerade p-piller för att minimera risken för blodproppar. I övrigt erbjuder man allt från p-ringar till p-sprutor, p-stavar, pessar och spiraler. Kondomer delas ut gratis till dem som besöker de båda mottagningarna.
– Ett annat barriärpreventivmedel är femidomen, som omsluter större delen av slidan och vulvan, den är till och med lite bättre än kondomen eftersom den täcker en större del och det är kvinnan som har kontrollen, vilket är bra ur ett genusperspektiv. Däremot är den något krångligare att använda än en kondom, säger Tanja.
Det kan vara på sin plats att påpeka att en kondom kan användas på många olika sätt.
– Den går att använda som skydd både på sexleksaker och på fingrarna, säger Anneli Karlsson som arbetar mycket med hbt-frågor på Kondoma Mera, kårens och nationernas samarbetsprojekt för sexualupplysning.
– Jag tror att kunskaperna kring hbt-personer och deras sexliv generellt sett är väldigt dåliga, vilket kan göra att man missar hur och var proverna ska tas. Därför är det viktigt att jag ställer frågorna på rätt sätt: Har du en partner? Lever ni i en fast relation? Känns det aktuellt med provtagning? och så vidare. Det förekommer också att man har fler än en partner – jag har varit med om att det kommer tre personer och vill testa sig. Man kan undra varför tandläkare är hbt-certifierade och inte barnmorske- eller husläkarmottagningar. Vårt mål är att hbt-certifiera oss så snart som möjligt, säger Lotta.
En annan stor grupp som ofta missas inom vården är männen.
– Vart går du som kille? Det är inte lika tydligt. Män vill inte bara testa sig för könssjukdomar – de vill ställa frågor också. Det finns ett glapp här och det är något man inom vården borde ta på allvar, säger Lotta.
OTREVLIGA FÖLJDER AV OSKYDDAT SEX
Cancer, aids och sterilitet är de mest allvarliga följderna av sex – men vårtor, blåsor, sår och bölder är inte heller så roligt för dem som drabbas.
De två vanligaste infektionerna klamydia och gonorré går att behandla med antibiotika, men ger många gånger inga symptom och kan därför leda till sterilitet hos kvinnor och bitestikelinflammation hos män innan de upptäcks. Även syfilis går att behandla med antibiotika, men ger obehandlad upphov till svåra skador på hjärna och hjärta. Sjukdomen börjar med ett sår på könsorganet, liksom lymfogranuloma venereum (LGV) och ulcus molle, som båda ökar mottagligheten för hivsmitta. LGV kan leda till lymfkörtelsmältning och elefantiasis, ulcus molle till bölder i det genitala området, men båda kan behandlas med antibiotika.
Herpes ger upphov till sår och blåsor och orsakas i upp till hälften av fallen av samma virus som ger munsår, resten orsakas av det genitala herpesviruset. Kondylom orsakas av ett antal olika hpv-virus som ger ofarliga könsvårtor, men andra hpv-virus kan ge livmoderhals-, anal-, penis-, vulva- och vaginalcancer. Numera finns vaccin mot flera av hpv-virusen. De flesta sexuellt aktiva personer har någon gång smittats av ett hpv-virus och många bär på båda typerna av herpesvirus.
Hiv-virus lagras i kroppens egen arvsmassa och infektionen kvarstår livet ut, även om det idag finns bromsmediciner som fördröjer sjukdomsutvecklingen. När immunförsvaret inte längre kan bekämpa viruset bryter aids ut. Hepatit B och C kan ge kronisk leverinflammation, skrumplever och levercancer. Mot hepatit B finns vaccin, men inte mot hepatit C – däremot finns det läkemedel som i många fall tycks kunna bota den kroniska infektionen och förebygga de mer allvarliga konsekvenserna hos båda typerna av hepatit.
Flera av infektionerna kan ge allvarliga skador på fostret hos en gravid kvinna, och många av dem klassas som allmänfarliga, lyder under smittskyddslagen och är smittspårningspliktiga.