Annons
Hejdå 2018
Foto: Internet

Året med Ergo


Så har ännu ett år med Ergo gått. I vanlig ordning har det kantats av konflikter och tjafs vid universitetet, på kårer och nationer – det som enligt vår webbstatistik lockar mest till läsning. Men vi har också lyft mycket av det positiva som sker i universitetsvärlden – spännande forskning, universitetets resurser och engagerade studenter.

1
Ergo inleder året med att efterlikna Uppsala universitets egen tidning Universen (dvs. mycket universitetsnytt). Vi skriver bland annat om att socionomstudenterna ska få ett eget centrum och att universitetet brister i hanteringen av allmänna handlingar. Vi besöker även Infoteket som jobbar med att underlätta för studenter med funktionsnedsättningar. För den som inte är så hemma i universitetslingo bjuder vi på en crash course i alla viktiga titlar på universitetet. Rektor känner nog de flesta till, men vad är en prefekt? Hint: det har varken något med nationerna eller Harry Potter att göra.
En av våra frilansare har wallraffat som kökspersonal på nation och beskriver sina upplevelser i serien “Mellan matos och medaljer” (verkar vara mycket slit). Slutligen dansar vi loss med folkdansföreningen Philochoros.

2
Sedan Macchiarini-gate har antalet anmälningar om forskningsfusk ökat markant. Men kan man vara säker på att utredningarna görs på rätt sätt? Detta reder vi ut i andra numret av Ergo. Vi skriver också om en professor som anklagats för att skapa en hotfull och kränkande arbetsmiljö på en institution (denna blir senare under våren satt i en “frysbox”). Forskaren Magdalena Mattebo berättar om hur porrkonsumtion påverkar unga – ju mer som konsumeras, desto mer avancerad blir porren, typ BDSM.
Beatrice Erkers besöker Uppsala stadsteater och får en guidad tur genom garderoberna av alumnen Karin Victor. Vi träffar även två studenter som lider av prokrastineringens sviter och lär oss hur man styr upp sitt plugg och arbete. Har Ergo levt som vi lärt? Svaret blir tyvärr nej.

3
Ergo 3 är ett sedvanligt kårvalsnummer med intervjuer och lathundar. För att lätta upp i det kårpolitiska temat ägnar vi andra delar av tidningen åt besök i tropiska växthuset och i universitetets konstsamling – här finns till exempel Ergos chefredaktör förevigad i en nyinköpt väv. Vi pratar med en student som blivit upprörd över att en lärare uttryckt sig rasistiskt och träffar forskaren Anna Arvidsson som disputerat med en avhandling om surrogatmödraskap. Nina Hemmingsson, som inledde sin karriär i Ergo, berättar om kampen mot duktighet när vi träffar henne under förberedelserna inför sin utställning på Bror Hjorts hus.
nbsp;
4
Kårvalet är avgjort och de rödrosa förlorar sin majoritet. Men än sitter Max Stenberg (S) vid rodret. Han skickar en skrivelse (ett hot enligt vissa) till nationerna där han föreslår gemensamt kår- och nationsmedlemskap. Vi träffar studenterna som genom samtalsgrupper för män hoppas kunna bidra till ökad jämställdhet och fler kramar utan ryggdunk. Studenten Nina berättar om hur det är att leva med sjukdomen MS och vi gör uppföljningsbesök hos Solmaz Mizanaghasi och Maximilian Hansen i serien ”De kallar oss studenter.” Valborg står för dörren, frilansaren Philip Birk lär oss att champagnegaloppen infördes samma år som Markoolio föddes, 1975. Festligheter kräver även viss stil på klädseln, på V-Dala har man startat ett dressotek där medlemmar kan låna balstass utan att det kostar skjortan.

5
Sommaren är på ingång, äntligen tid att läsa (annat än kurslitteratur) Vi ger boktips och intervjuar författarna Philip Birk och Klara Krantz om sitt skrivande. Filosofiprofessorn Folke Tersman guidar oss till hur man får ett lyckligt liv, tyvärr inte så lätt då det enligt honom ligger i människans natur att vara missnöjd. Även nationerna är missnöjda på grund av bristande engagemang och kostnader förenade med att hålla de stora husen igång. Inspektorerna har därför skickat en skrivelse till universitetet för att få hjälp. Vi skriver också om att Flogsta höghus ska bepansras med solpaneler och att Ludvig Lundgren och Joel Cevey Tärnholm valts till Uppsala studentkårs nya ordförandeduo.

6
Som alltid i första numret efter sommaren lider redaktionen av viss nyhetstorka (försök gräva fram nyhetsvärdiga konflikter och händelser vid UU när terminen drar igång först två dagar efter att numret kommer ut), men det är ju i alla fall dags för val Ergo guidar till kommun- och riksdagspartiernas åsikter i de studentnära frågorna – exakt vad som kommer hända i många av de frågorna väntar vi dock fortfarande på att få veta. Vi pratar också med fyra Uppsalastudenter som ställer upp i valet för att få reda på hur de lyckas kombinera studier med kampanjande och en eventuell politisk karriär.
Ergos novelltävling 2018 är avgjord och det vinnande bidraget blev HT -17 av Nadja Gollbo – en vacker och intensiv berättelse om obesvarad kärlek invävd i ett pulserande studentuppsala.

7
Studentbokhandeln dras med stora förluster till följd av sjunkande försäljning av kurslitteratur, som studenterna istället väljer att inhandla på nätet. Ergo är först ut med att rapportera om att Uppsala studentkår ska ta ställning till om man ska fortsätta driva den studentägda bokhandeln. Senare under hösten meddelas att en avveckling av Studentbokhandeln har påbörjats.
Vi får lära oss mer om hur man går tillväga för att studera utomlands och träffar två studenter som gjort just det – en i Beirut och en i Canberra.
Och så träffar vi seriefantasten Olle Dahllöf som har samlat anekdoter och information om Uppsalas serieskatter i en ny bok, Uppsala – vår seriestad.

8
Juridiska föreningen kritiserar kursledningens beslut att förbjuda datorer vid terminskurs två och tre vid juristprogrammet då det inte var förankrat hos kåren och uppmanar till ett upphävande av beslutet. Prefekten meddelar dock att man kommer ha kvar datorförbudet på prov åtminstone terminen ut för att sedan utvärdera försöket som de hoppas ska leda till en bättre seminariekultur.
Vi guidar till hur du snickrar ihop din egen examen och så tipsar utklädningsfantasterna Cecilia Böhme och Hanna Andersson om hur du enkelt och billigt kan klä ut dig till halloween.

9
I terminens näst sista nummer rapporterar vi om en professor vid UU som dömts för ringa misshandel och hemfridsbrott i hovrätten. Målsägande i brotten, professorns före detta partner, är anställd vid samma institution och flera av parternas kollegor vittnar om att de konflikter som uppstått i relation till brotten och fallet har lett till en infekterad arbetsmiljö och att institutionsledningen inte har hanterat frågan på ett tillfredsställande sätt.
Vi pratar med två mästare i nationsmedlemskap, studenterna Shahin Sateei och Isabel W. Sörensen, som är medlemmar i tolv respektive 13 nationer – båda i jakt på stipendier. Isabel W. Sörensen kommer totalt att ha tilldelats 200 000 kronor i stipendier om hon fortsätter att studera och ta poäng för de kurser hon registrerats på.
Ergoredaktionen beslutar sig för att turista i sin egen stad och plussa på sitt kulturella kapital, vilket resulterar i en guide till sju av Uppsalas museer.


Annons

Annons

Årets mest lästa artiklar på ergo.nu
(antal unika besökare inom parentes)
nbsp;

1. “Som att överlåta läkarutbildningen till en trollkarl” (3122)

2. Mästare i nationsmedlemskap (2430)

3. Det enda jag har gjort är att söka ett jobb (2164)

4. UU ger svar i fallet Simon (2125)

5. Vill samtala om nationernas framtid (1920)

Årets bästa:

Lina, chefredaktör – Att få prata med så många forskare inom olika områden. Vilken ynnest att få ställa alla sina dumma frågor till en expert som en del av sitt jobb
nbsp;

Sandra, redaktör – Brukar som Lina lyfta fram forskarna som det roligaste med jobbet, men i år är det faktiskt alla inspirerande studenter som jag minns med mest glädje. Tack för att ni velat ställa upp och berättat om era bedrifter (och tillkortakommanden)
nbsp;

Sigrid, webbredaktör – De gånger jag lagt ned tid och kraft på en artikel, för att sedan få uppleva att den blir läst och uppskattad.

nbsp;

Årets värsta:

nbsp;Lina, chefredaktör – Egentligen hela produktionen av Ergo 9 som låg väldigt tätt inpå 8. Det resulterade i en känslomässig härdsmälta, vilket också förevigades i det numrets ledare.
nbsp;

Sandra, redaktör – Att bevaka kårpolitik på kvällstid under vårens första soliga dag eller som dödssjuk i “TBC”. Även utan förkylning och sol är fum och valvaka målarfärg som aldrig torkar. (ni är välkomna att maila hat på red@ergo.us.uu.se)
nbsp;

Sigrid, webbredaktör – De gånger jag lagt tid och kraft på en artikel som inte en jävel läser. Detta vägs tyvärr inte upp av notiser som tagit fem minuter att skriva men får fyrsiffrigt antal klick.

Läs mer

2024-02-27 09:10
Inför det kommande segmentet i Ergo, “Psykologstudenten svarar”, får vi följa med studentpanelen på ett besök på deras…
2024-01-29 09:07
Hur är det egentligen att studera vid Uppsala universitet med funktionsnedsättning? Vad fungerar, vad fungerar inte…
2024-01-02 09:17
Uppsala är en av de största studentstäderna i landet, men rödlistas år efter år på bostadsmarknaden. Laila Abdi på…