Evindar Akdogan, Gazal, Happy Angel och drag queen Klamydia von Karma under kvällens panelsamtal.
Evindar Akdogan, Gazal, Happy Angel och drag queen Klamydia von Karma under kvällens panelsamtal.
Foto: Jana Paegle

Studenter arrangerar stödpub för Iran


Studenter har fortsatt protestera på Sharifuniversitetet i Iran för sjätte veckan i rad, där våldsamma bilder och videor på studenter som beskjutits och gripits av det iranska revolutionsgardet cirkulerar i media. Främst demonstrerar människor emot könssegregering, för frihet och kvinnors rättigheter över hela landet. I Uppsala besöker Ergo Kalmar nation, där man under torsdagskvällen arrangerat en stödpub för att visa solidaritet med det iranska folket och studenternas frihetskamp. 

Mahsa Jina Amini greps av moralpolis i Tehran i mitten på september och misshandlades svårt. Hon avled av sina skador två dagar senare. Tusentals iranier, flera av dem universitetsstudenter, har gått ut på gatorna i protest där de mötts av skarp ammunition och våld från regimens polisiära styrkor. Som svar på situationen lokalt har Uppsala studentkår och Doktorandnämnden vid Uppsala Universitet fördömt attackerna på studenterna vid Sharifs tekniska universitet liksom våldet mot demonstranterna i Iran. I oktober skrev kåren:

- Som studerande och doktorander känner vi en stark samhörighet med de kämpande studenterna vid Irans lärosäten, liksom en trängande oro för deras säkerhet. Vi som själva studerar delar på många sätt livsprojekt, intressen och drömmar med studenterna i Iran. Samtidigt är vi världar ifrån varandra när det kommer till de fri- och rättigheter vi åtnjuter (...)

Konstnären Deeone Freestyla säljer sina verk för att samla in pengar till välgörenhet. Foto: Jana Paegle

När Ergo besöker Kalmar nations stödpub för Iran pryder lysdioder källarpuben under torsdagskvällen. Rummet är rödtonat och volontärer klipper ut lotter till förmån för en Amnesty-insamling till ljudet av Drunk Shah and Drunk Elder av Salome MC

Diverse konstformer och artister står på körschemat. Egenmålade bilder och t-shirtar säljs till välgörande ändamål. Persisk mat och linssoppa serveras till besökarna i utbyte mot en välgörande summa som doneras via Swish. DJ:s, poeter, andra estradörer och även en drag queen ryms på scenen. Stödet sträcker sig även till de HBTQ-aktivister (b.la Zahra Sedighi-Hamadani och Elham Choubdar) som dömts till döden för sitt engagemang.

Journaliststudenten Gazal diktar om saknaden av hemlandet utifrån en minnesbild av persiska viken. Evindar Akdogan, utbildad logoped tillika mediestudent läser upp verket “Flyktingen” ur poesisamlingen Yttre tankar och inre handlingar (2021). Gazal kom till Sverige som åttaåring från Iran medan Evindar är född och uppväxt i Uppsala, med föräldrar som flytt till Sverige från Kurdistan. Han delar samma etniska bakgrund som Mahsa Jina Amini. Efter den intima uppläsningen hålls ett avskalat panelsamtal mellan arrangörerna och poeterna.

"Vi har kommit till den punkten där vi inte kan se bort."

Under kvällen berättade man om utvecklingen i Iran de senaste decennierna och flera personer uppträde. Foto: Jana Paegle


Annons

Annons

Under pausen slår sig Ergo ner med arrangören Happy Angel, en svensk-iransk student som tillbringat de senaste åren i Australien och bär mask av säkerhets- och integritetsskäl ikväll. När hon kom tillbaka i september för att hälsa på familjen i Uppsala eskalerade situationen i Iran och läget blev pressat.

Happy Angel, arrangör av Stödpub för Iran. Foto: Jana Paegle

- Folk har haft grejer upp till halsen. Nu är det nog, vi vill ha förändring. Vi accepterar inte det här, vi tolererar inte det här. Det här kommer inte dö. Människorna kommer inte backa ner. Ju fler som dör, ju mer glöd får de - det är jättesorgligt. De kommer fortsätta. 

Happy säger att hon är hoppfull eftersom hon ser alla människor som rest sig upp emot den regim och diktatur som hållit landet gisslan i 43 år. 

- Vi har kommit till den punkten där vi inte kan se bort. Vi kan inte vända bort blicken, säga att vi inte visste. För vi har all media. Du sitter här och intervjuar mig, du vet. Alla som läser den här tidningen, de vet. Någon är här och skriver om det och det är jätteviktigt.

Happy menar att det finns mycket som studenter kan göra. Både genom kreativt skapande och genom att nämna offrens namn, donera pengar och genom att sätta press på sina makthavare.

Vidare understryker Happy att det ligger hos drivna studenter att hålla järnet varmt. 

- De kan ifrågasätta sina lärare, sina rektorer, sina ministrar. De har kämparglöden för att genomföra det här. Det är många studenter i Iran som dödas, som blir arresterade. De får inte gå till skolan. Får universiteten reda på att de varit på protester kan de bli utkastade, det är på den nivån. Det är viktigt för oss studenter att förstå och notera, “kolla vad som händer med våra systrar och bröder där borta”. Tillsammans så kan vi göra någonting. 

Kommentar: Happy Angel är en pseudonym och personen heter egentligen något annat.

Läs mer

2024-09-06 12:41
Den 36:e säsongen av SVT:s Antikrundan har tagit sig ut på vägarna och i tisdags fick Uppsalaborna chansen att visa upp…
2024-06-27 10:48
Anton Sánchez Sulejmani och Linnea Rydén har tillsammans avverkat två år som Uppsala studentkårs ordförande respektive…
2024-06-10 09:43
Efter konstituerande fullmäktige den 14 maj stod det klart att presidiet kommer gå från tre till två. Johannah Rybrant…