Kvinnorna svär en ed. De ska neka männen sex för att få dem att sluta kriga.
Foto: Sandra Gunnarsson

Sexstrejk på ÖG


Kvinnorna vill få männen att sluta kriga och bestämmer sig för att gå ut i sexstrejk. Men den visar sig vara svår att hålla. En hel del sexuell frustration väntas när Östgöta nation dammar av det 2000 år gamla manuset till den grekiska komedin Lysistrate.

Teaterdirektör Jakob Odelstad visar rekvisitan till föreställningen som ska ha premiär om några dagar. I en tunna ligger några dryckeskärl, en bebisdocka och två erigerade löspenisar i silvertejp, fastsatta på ett skärp. De ska symbolisera vad som händer med män som nekas sex.

– Det är mycket sexuell frustration i pjäsen. Men den skildrar inte bara männens sexualitet som grov, utan även kvinnornas. Det är lika mycket åt bägge hållen shy;– hade det inte varit det hade jag nog inte kunnat sätta upp den, säger regissören Jakob Odelstad.

Pjäsen han pratar om är Lysistrate, Aristofanes komedi från år 411 före Kristus. Handlingen utspelar sig under kriget mellan Aten och Sparta. Kvinnorna har fått nog av männens krigande och bestämmer sig för att organisera ett uppror.

– Enda sättet visar sig vara att ta ifrån männen det enda de inte kan klara sig utan. De går ut i sexstrejk, säger Jakob Odelstad.

Under pjäsens gång får man se både kvinnorna och männen bli allt mer sexuellt frustrerade. Vad som händer därefter vill inte Jakob Odelstad avslöja. Men för de som redan känner till komedin bör varken handlingen eller upplösningen komma som någon överraskning. Han har nämligen valt att göra den enligt originalmanus, om än med något förenklat språk.

– Tanken är att man som publik ska få se vilka diskussioner de hade för 2 000 år sedan, och att man ska reflektera över vad som hänt genom åren och vad som fortfarande är sig likt.

Humorn står sig än idag, menar Jakob Odelstad som berättar att han fortfarande viker sig av skratt åt vissa scener, trots att han sett dem repas ett antal gånger. Amanda Svensson Sundén, som spelar Lysistrate håller med.

– Det är en gammal pjäs, men den är superrolig, man kan knappt hålla sig för skratt. Trots att det gått 2 000 år står sig humorn än idag, säger hon. nbsp;

Det har blivit dags för repetition. Ensemblen tar på sig sina togor. Johan Larsson som spelar spartanskt sändebud spänner på sig penisen under det vita tyget. De andra klämmer på den och skojar. Jo, visst står sig sexskämt än idag. Efter en något kaosartad uppvärmning blir det slutligen dags för att köra igenom hela den runt 90 minuter långa pjäsen. I de inledande scenerna syns kvinnorna från Aten alliera sig med en kvinna från Sparta. De svär en ed där de förkunnar att de inte tänker ställa upp på sex. Men det är inte utan en viss motvilja.

Jakob Odelstad sitter på en stol framför scenen och kontrollerar att allt flyter som det ska.

– Jag har velat sätta upp den här pjäsen i flera år. Det känns overkligt att det kommer att hända om några dagar, säger han.

nbsp;


Annons

Annons

nbsp;

Fakta

Lysistrate

14-16 december, klockan 19 varje dag.
Stora Salen, Östgöta Nation
Tid: Kl 19 varje dag
Biljetter: 50 kr för ordinarie biljett och 100 kr för stödbiljett.

nbsp;

Läs mer

2024-05-24 08:56
Underhållande, knäppt och musikaliskt imponerande när Juvenalorden sätter upp “Litteraturkanonen” på Uppsala stadsteater…
2024-04-19 13:03
Ergos skribent Ellen Cavallin har varit på V-Dalas spexgrupp Ridårarnas storspex och rekommenderar vem du ska ta med dig…
2024-01-02 09:28
24 februari kommer Edvin Törnblom till UKK med sin föreställning "Bögen är lös (i magen)". Nu har du chansen att vinna…