Annons
Det händer inte här
"Berättelsen om den kidnappade Uppsalastudenten har alla ingredienser för att skapa ett rafflande Hollywooddrama."
Foto: Sören Vilks

Det hände inte riktigt på riktigt, men det är så himla bra


En miljonärsson, en brottslig trio som låtsas vara ryssar, ett ödsligt hus ute på norrländska vischan. Berättelsen om den kidnappade Uppsalastudenten har alla ingredienser för att skapa ett rafflande Hollywooddrama. Kanske är det just därför man nästan måste påminna sig själv en extra gång om att produktionen Det händer inte här som just nu går på Uppsala Stadsteater faktiskt är baserad på den sanna historien från 2011 och den kidnappades verkliga trauma, vilket kan kännas lite olustigt.

Också några ändrade detaljer skaver för den som följt dramat i realtid, eller läst på om det i alla tänkbara och otänkbara medier i efterhand. Inlämningen av C-uppsatsen som kallas för en ”skitstor tenta” och det totala utraderandet av Uppsalastudentens flickväns hela existens. För att inte tala om anspelningen på en tidigare flirt mellan den kidnappade och hans kvinnliga förövare som är som direktciterad från den Flashback-tråd som också omnämns senare i pjäsen.

"...det är ändå den gemensamma ansträngningen av en sammansvetsad ensemble som gör att publiken hungrar efter mer när det är dags för paus."



Men beskrivningen kungör att det är just en blandning mellan fakta och fiktion och inget annat som beträder Lilla scenen under hösten. Och tänker man på det mer som ett fiktivt verk så är det bara så himla bra. Första akten bjuder på både humor och spänning i en berättelse där Bonnie och Clyde möter en Rain Man som reciterar den (väl bristfälliga) bortförandeplanen på Mjölby-ryska. Den sistnämnde snudd på stjäl showen, men det är ändå den gemensamma ansträngningen av en sammansvetsad ensemble som gör att publiken hungrar efter mer när det är dags för paus.


Annons

Annons

Den andra akten inleds desto långsammare. Ett alternativt val av återberättandeform och en något utdragen ”he said, she said”-sekvens stoppar upp den framfart som den första akten bjöd på. Lyckligtvis dröjer det inte alltför länge innan spänningen och tempot är tillbaka, inte minst tack vare ett något överraskande gästspel av en gitarr och ett mikrofonstativ. Det händer inte här i sin helhet når en bra bit utanför Uppsala Stadsteaters glasdörrar och väcker frågor och funderingar på ett samhälleligt plan. För allt det där som avviker från normen händer alltid bara alla andra och inte oss själva. Eller…?

Det händer inte här


Av: Kristian Hallberg
Regi: Martin Rosengardten
Scenograf och kostym: Elin Hallberg
Medverkande: Moa Silén, Joel Schmidt, Lucas Krüger, Ossi Niskala, Crister Olsson, Marta Andersson-Larson, Magdalena Eshaya, David Fukamachi Regnfors
Dramaturgi: Jonas Bernander
Ljus: Jonas Nyström
Mask: Agnes Krasse
 

 

Läs mer

2024-04-19 13:03
Ergos skribent Ellen Cavallin har varit på V-Dalas spexgrupp Ridårarnas storspex och rekommenderar vem du ska ta med dig…
2024-01-02 09:28
24 februari kommer Edvin Törnblom till UKK med sin föreställning "Bögen är lös (i magen)". Nu har du chansen att vinna…
2023-10-24 10:19
"Dottern är en bitterljuv framställning över det en gång varade folkhemmet”, skriver Alexander Norrman om uppsättningen…