Enastående upprepningar
Det är Ales / Sömnlösa
(Albert Bonniers Förlag)
Jon Fosse, våra norska grannars kanske allra största litterära celebritet, har främst gjort sig känd som en av samtidens mest intressanta och märkvärdigaste dramatiker. Hans pjäser, ofta präglade av en avskalad minimalism, spelas över hela världen och Fosse beskrivs ofta som en förnyare av arvet efter Ibsen, även om hans pjäser i själva verket har mer gemensamt med dramatiker som Beckett och Pinter. Men Fosse skriver även poesi, essäer och prosa. Det är prosaisten Fosse som nu i en nyutkommen volym presenteras. nbsp;
Det är två korta berättelser som samsas om utrymmet mellan pärmarna: Det är Ales och Sömnlösa. Det är en lyckad kombination då texterna delar en gemensam tematik. Det handlar om arvets och släktbandens välsignelse och förbannelse. Men berättelserna varierar temat utifrån två diametrala utgångspunkter; födelsens och dödens. I Det är Ales får vi följa en kvinnas drömlika tankar då hon tänker tillbaka och sörjer den man som en dag, kanske självförvållat, drunknar i havet (som så ofta hos Fosse är handlingen försatt till ett arketypiskt norskt kustlandskap). Men för kvinnans inre syn öppnas ständigt nya tidsluckor och hon ser tidigare släktingar och förfäder vars förflutna på ett kusligt sätt liknar det närvarande. Alla har de bott i samma hus och även hos tidigare generationer har samma drunkningsdöd och samma sorg drabbat. Allting tycks gå igen och skeendet styrs av ett slags nödvändighetens tvång. Det är en närmast deterministisk, snudd på mekanisk, världsbild texten gestaltar: Det som varit är det som är, tillika det som komma skall. Allting handlar om upprepning.
Det senare låter sig också sägas om Fosses stil. De som sett eller läst hans pjäser kommer känna igen det rytmiskt pulserande och musikaliskt klingande språket, där just upprepningen, omtuggandet och omtagandet, utgör textens nav. Det är oerhört vackert. Men enkelt. Det finns en konkretion i språket som undviker alla former av tungfotad metaforik och som just därför lyckas blotta ett oanat känslodjup. Texten berör. Kanske beror det på den repetitiva, smått påträngande stilen. Det är omöjligt att värja sig. nbsp;
Om Det är Ales skildrade släkthistoriens tvångsmässiga upprepningar visar bokens andra berättelse, Sömnlösa, istället en väg ut ur arvets fängelse. Men den utväg Fosse pekar på är acceptansens och försoningens väg. Det handlar om tonåringarna Asle och Alida som tillsammans väntar sitt första barn. Asle har axlat sin faders mantel som spelman och lever i harmoni tillsammans med sina föräldrar. Alida däremot känner ständigt den djupa rotlöshet som en frånvarande far och kärlekslös mor lämnat efter sig. När Asles föräldrar dör bryter de två ungdomarna upp från det lilla samhället och beger sig, med endast några få sedlar på fickan, till Bergen. Det har då blivit dags för Alida att föda och likt Josef och Maria går de från dörr till dörr sökandes ett natthärbärge.
I Sömnlösa är det deterministiska perspektivet från Det är Ales omvänt. Asle och Alida erövrar sin frihet. Men ändå är det som om berättelsen vill säga att denna frihet är begränsad, eller snarare, denna frihet vinns först när arvets realitet accepterats. I den gripande slutscenen är det barnet, den nyfödda, som är hoppet. Födelsen är både förvaltning och förvandling.
Den lätthet, självklarhet och stilistiska säkerhet med vilken Fosse skriver om dessa så svårgestaltade livsfrågor är imponerande. Att han dessutom med sitt rena och nästintill meditativa språk lyckas komma under huden på, och verkligen gripa tag i läsaren, är än mer fascinerande. Det är ett tydligt tecken på vilken enastående författare Fosse faktiskt är.