Annons

Total orespekt


Elin Ruuth
Fara vill
(Albert Bonniers Förlag)

Elin Ruuth gjorde sin debut på Bonniers nu i början av januari med en liten gul bok som gavs namnet Fara vill. Det är ett avstamp och en början, i en genre som försöker få oss att förstå den förvandling som skett mellan människan Ruuth och författaren Ruuth, en förvandling som fortfarande är pågående och ofta smärtsam. Med en egensinnig stil som får mig att ömsom nicka, ömsom skratta, berättar hon om sitt liv och sina tankar. Mellan Luleå och Malmö, familj och ensamhet.

Det är en liten, tunn bok, och daet finns många halvtomma sidor, men jag ber dig att se efter riktigt noga. Summan av bokstäverna är aldrig ett pålitligt värde. Börja med att läsa valfritt stycke halvhögt för dig själv, utan att bry dig om vad de andra på bussbänken ska tänka. Känn orden, förstå vad hon menar. Just i det ögonblick sista meningen tar slut och den halvsträva, bleka sidan sträcker sig nedåt mot sidnumreringen, där finner du motvikten. Den desperation och ensamhet som Ruuth så lekfullt visar upp ligger kvar. Det hon inte säger känns lika tungt som allt det andra, det roliga och galna, och det är ju så det ska kännas.
Nej, jag kan nog inte ta mig själv på allvar efter att ha läst den här roliga samlingen anekdoter och iakttagelser. Våra liv är konstiga, och allt vi behöver är kanske ett nytt perspektiv? Smakade det bittert bet du väl från fel sida av mackan? Om igen, bättre kan vi Och det är detta Ruuth levererar, bredsida efter bredsida – en annan tolkning, ett nytt perspektiv. Jag kan inte annat än skratta åt det hon skriver, hur hon breder ut sitt liv på den där vemodiga smörgåsen och ändå får det att smaka gott.
Men det är inte berättarens ensamhet jag skrattar åt, det är den totala orespekt med vilken hon framför den. Ingen respekt för mig som läsare, ingen för sig själv, och det är jag glad över. Det finns så många andra bryr sig om det. En lätthet är det som driver läsningen, en försiktig munterhet. Hon vrider och vränger och levererar ”tänk om”-scenarier där grannar, främlingar och minnen spelar sida vid sida, med vetenskapen och gud och allt annat.


Annons

Annons

Läs mer

2023-03-31 19:32
Ella-Maria Nutti debuterade våren 2022 med boken Kaffe med mjölk och har sedan dess tilldelats flertalet utmärkelser…
2023-02-08 16:51
Japansk-amerikanska Julie Otsuka är tillbaka med Simmarna, hennes tredje roman sedan debuten med När kejsaren var…
2022-05-05 14:06
"Tung och viktig (!!) fakta om hur hbtqi-personer har upplevt och fortfarande upplever förtryck blandas med Edvins…