Annons
Annons
Lovisa Wistrand
Lovisa Wistrands nya bok "600 mil till dig" började som ett bidrag till en antologitävling.
Foto: Ordberoende förlag

Lovisa Wistrand fyller Uppsala med kärlek


Kärlek är ett centralt tema i Lovisa Wistrands böcker, oavsett om det är i fantasy- eller feelgood-romanerna. Med nya boken "600 mil till dig" fyller nu kärleken Uppsalas gator med en och annan avstickare till de romantiska komediernas Mecka – New York. Ergo har träffat den Uppsalabaserade författaren och pratat om vikten att våga, både i relationer och yrkesliv.

̶  Kärleken är alltid i fokus för mig. Det är ganska ofta som den kanske kan kännas omöjlig. Man tänker ”vad ska folk runt omkring tro”, och letar hinder, fast de går att ta sig över om man verkligen vill. Jag är en romantiker, jag tror att det mesta går att lösa. Jag vill att man ska kämpa för kärleken!, säger Lovisa Wistrand.

Hennes nya bok 600 mil till dig började som ett bidrag till en antologitävling. I berättelsen åker den gifta svenskan Alice till ett vintrigt New York för att träffa den lika gifta amerikanska onlinekärleken Nathan för första gången. Förlaget gillade novellen så pass mycket att de både inkluderade den i antologin Nyanser av passion och bad Lovisa Wistrand om en hel roman på idén.

 

"Jag försöker lägga in hinder för att de ska känna att det är omöjligt att bli tillsammans, så att de verkligen får kämpa för det."Boken handlar om två människor, med skilda liv i skilda delar av världen, som träffas online. En vänskaplig relation inleds, men oundvikligen slår snart gnistor och andra känslor utvecklas. Men där protagonisten i en lite mer standard feelgood-roman lämnar sitt äktenskap och kanske även sitt jobb för den andra personen stöter karaktärerna i 600 mil till dig på problem. Båda har barn, vilket gör att man inte kan flytta tvärs över Atlanten hur som helst. Att de båda huvudpersonerna ska få varandra känns helt enkelt omöjligt, och det är precis så Lovisa Wistrand vill ha det.

̶  Jag tilltalades av själva tanken på att det är två personer som bor i olika länder. Jag försöker lägga in hinder för att de ska känna att det är omöjligt att bli tillsammans, så att de verkligen får kämpa för det.


Annons

Annons

Men det var miljön som kom till författaren först. I sina fantasyböcker jobbar Lovisa Wistrand mycket med just världsbygget, men en nutida kärleksroman ställer inte samma krav. Istället lockades hon av idén att skriva om sin egen omgivning, och efter att ha fallit pladask för Uppsala när hon flyttade hit för kärleken 2017 föll valet naturligt på den charmiga staden. Att det blev just New York som andra miljö var heller ingen slump – Lovisa Wistrand har alltid tyckt om storstaden och den passade bra för den romantiska komedi-genren.
Lovisa Wistrands flyttlass till Uppsala gick ett knappt år efter att hon sagt upp sig från sitt heltidsjobb för att satsa fullt ut på författarskapet. Utan att ens ha ett bokkontrakt.

 

"Sätt dig och skriv, och skriv mycket. Även om du tycker att det blir dåligt."̶  Egentligen gjorde jag det alldeles för tidigt. Alla sa ”men Gud, du kan inte säga upp dig nu!” Man ska ju inte bara säga upp sig från sitt ”9 to 5”-jobb. Men för att kunna bli utgiven kände jag att jag behövde få tid att skriva mer. Det var liksom ett moment 22 – jag hade inte tid att skriva nya manus för att försöka bli utgiven, så jag ville lägga tiden på att skriva mer och tänkte att förr eller senare blir väl ett av dem utgivet ändå, om jag bara hinner skriva dem liksom.

Chansningen lönade sig och 2017 publicerades Drakviskaren, första delen i en fantasytrilogi. Sedan dess har Lovisa Wistrand publicerat ytterligare sju romaner, 600 mil till dig den senaste, och otaliga noveller. Hon har flera nya projekt på gång och skriver så mycket hon bara kan, något hon råder även aspirerande författare att göra.

̶  Sätt dig och skriv, och skriv mycket. Även om du tycker att det blir dåligt. Det är ”learning by doing”. Vissa säger att man behöver göra någonting i 10 000 timmar för att bli bra på det, så det är bara att börja, säger Lovisa Wistrand och skrattar.

Oavsett om det gäller författande eller relationer har Lovisa Wistrand ett starkt avslutande råd:

– Att verkligen inte ge upp!

600 mil till dig släpptes 5 augusti på Ordberoende förlag.

Kort om författaren

 

Namn: Lovisa Qvarfort Wistrand
Ålder: 28 år
Familj: Gift med Åke som jobbar på IT-avdelningen på Uppsala universitet, en son på 1,5 år och en son i magen. Och två katter – jag gillar djur!
Bor: I centrala Uppsala
Favoritplats i Uppsala: Det är väldigt många ställen jag gillar med Uppsala, men runt ån måste vara det jag tycker bäst om. Jag älskar det där gröna. Den platsen finns i boken också!

 

Läs mer

2021-01-13 15:45
"Dödsuret" Kjell Eriksson Ordfront förlag
2020-12-09 12:30
Karl Carlsson kom med novellen "Trikofoben" på förstaplats i Ergos och Uppsala bokhandels novelltävling 2020.
2020-12-09 11:38
En ovanlig fobi, en nakenhamster och en komplex huvudkaraktär. Så lyder grundreceptet för årets vinnarnovell “Trikofoben…