Annons
Annons
Bild Tobias Sundin
"Man visar upp en del av sig själv och det är det som är jobbigt.", säger Tobias Sundin.
Foto: Sandra Gunnarsson

“Man måste tvinga sig, sen är det kul när man håller på”


Det kan vara svårt att hitta motivationen, men när han väl sätter sig ner och skriver är det ofta väldigt givande. Men också lite töntigt? Ergo har träffat Tobias Sundin, tredjepristagare i novelltävlingen, för att prata om hans berättelse och varför det är så komplext att skriva.

Det var USA:s utträde ur Afghanistan som inspirerade Tobias Sundin att skriva novellen En arbetsdag som hamnade på tredjeplats i Ergo och Uppsala bokhandels novelltävling. I berättelsen får man följa med en amerikansk militär som möter upproriska studenter i ett sönderslaget Uppsala.

– Den handlar om kriget mot terrorn, vilket såhär i efterhand känns lite töntigt. Men jag lekte med tanken, vad händer om man hamnar på fel sida av den västerländska jätten?, säger Tobias Sundin.

Novellen är skriven som en enda lång scen. Berättandet är filmiskt vilket gör att man som läsare känner sig “där” – trots att det känns ganska osannolikt att USA skulle ockupera Uppsala. Tobias Sundin säger att det framförallt är en viss typ av kultur som inspirerat hans sätt att skriva.

– Jag ser scener framför mig när jag skriver. Jag spelar mycket tv-spel så jag gissar att det är det som färgar av sig.

Han har också skrivit en hel del. På senare år har det mest varit journalistiska texter, men innan dess massa små noveller samt ett riktigt mastodontverk – en fantasyberättelse på 55 000 ord.

– Jag skrev den när jag var femton och la ut den på Wattpad som är en sida där folk kan dela berättelser. Jag kommer inte berätta vad min berättelse heter för jag skäms för mycket.

Trots ett eventuellt pinsamt innehåll blev berättelsen uppskattad. Den fick ett par tusen läsningar vilket ju är fler än vad många utgivna böcker får.

Tobias Sundin, student idéhistoria. Foto: Sandra Gunnarsson

"Det är pinsamt i sin essens – att här har jag producerat något som jag tror är något."


Annons

Annons

Fantasyberättelsen skrevs av en tonåring och det är kanske inte så konstigt att Tobias Sundin inte vill skylta med den nu. Han tycker dock än idag att det är svårt att skriva och våga visa upp sina alster.

– Det är pinsamt i sin essens – att här har jag producerat något som jag tror är något. Man visar upp en del av sig själv och det är det som är jobbigt.

Det är lätt att känna igen sig i det han beskriver: Texten kan kännas bra strax efter att man är klar. Sedan går det någon dag. Man tittar på den igen och då tycker man att den är skit.

För att ens våga visa upp något över huvud taget gäller det att slå till direkt och skicka in texten innan man börjar upptäcka fel och brister, menar Tobias Sundin. Det är därför han tycker att novelltävlingskonceptet är så bra. Här får man tydliga ramar, en deadline och en jury som “godkänner” att det som lämnats in håller måttet. 

– Nu blir man ju sugen på att ställa upp i mer sådant här. Det är bra med en sporre. Man måste tvinga sig att skriva, sen är det kul när man håller på.

Boktips?

 

Tobias Sundin
Ålder: 22 år.
Pluggar: Idéhistoria, har tidigare läst media och kommunikation.
Boktips: Tänk om : en studie i oro av Roland Paulsen. Handlar om psykisk ohälsa, men inte så som läkaren Anders Hansen skriver, utan det här är en megaberättelse som tar avstamp i civilisationens vagga och beskriver varför allt går fel. Den innehåller mycket intressant kritik av psykologi.
Sci-filästips: Dune av Frank Herbert. Sjukt bra, alla borde ge den en chans!

Här kan du läsa Tobias Sundins novell En arbetsdag

Läs mer

2023-03-31 19:32
Ella-Maria Nutti debuterade våren 2022 med boken Kaffe med mjölk och har sedan dess tilldelats flertalet utmärkelser…
2023-02-08 16:51
Japansk-amerikanska Julie Otsuka är tillbaka med Simmarna, hennes tredje roman sedan debuten med När kejsaren var…
2022-05-05 14:06
"Tung och viktig (!!) fakta om hur hbtqi-personer har upplevt och fortfarande upplever förtryck blandas med Edvins…