Annons
Annons
US presidium
Kårordförande Johannes Bäck, till vänster, och vice kårordförande Mårten Andersson tycker att fler studenter ska engagera sig i kårer, nationer och föreningar.
Foto: Privat

Utan engagemang stannar studentuppsala


”Att ha varit engagerad i föreningar, utskott eller styrelser väger i många fall lika tungt som att ha höga betyg”, skriver Uppsala studentkårs ordförandeduo, som vill att fler ska engagera sig i studentlivet utanför studierna

Det kanske låter konstigt, men att vara student handlar om mycket mer än att bara studera. Det är få, om ens någon, som minns tillbaka på sin tid här i Uppsala och ser studierna som de största ljusglimtarna. Du kommer inte se tillbaka på timmarna i föreläsningssalar, uppsatsen som gick segt eller tentan som gick galant. Visst att man kanske minns en kurs som särskilt rolig eller en föreläsare som extra karismatisk och kul. Men det man på riktigt kommer minnas med glädje är allt runt omkring studierna som är en del av att vara student i Uppsala. Det man kommer minnas är din första gasque, den där kryssningen med föreningen, att du blev överraskad att det var så kul att ta ett pass i baren, hur stort det kändes att väljas till ditt första ämbete eller styrelsepost, din första inspark som recce och den sista som fadder.
Det finns utan att överdriva nästan hur mycket som helst att engagera sig i som student. Det finns 13 nationer där man kan göra allt från att diska under sittningar till föreningar för alla typer av intressen. Det finns sex kårer med utskott och arbetsgrupper. Det finns programföreningar med stor variation av verksamheter. Fristående studentföreningar med något för alla, du kan sända radio hos Studentradion 98,9 eller få utlopp för ditt utrikespolitiska intresse i UF. Partipolitiska föreningar och ideologiska föreningar, vad du än vill göra utanför dina studier så finns det något för dig.

Undersökningar visar att vi numera bryr oss mer om att slutföra vår utbildning och komma ut i arbetslivet, ideella engagemang och umgänge får lida på grund av det. Det är enkelt att tänka sig hur man förbättrar sina förutsättningar att få sitt drömjobb genom att bara fokusera på studierna då man då ökar chansen att få högre betyg. Men många arbetsgivare värderar att man faktiskt har något annat än bara plugg på sitt CV. Att ha varit engagerad i föreningar, utskott eller styrelser väger i många fall lika tungt som att ha höga betyg. Så om det är ditt argument till att du inte engagerat dig, tänk om.
Vi menar inte att man ska strunta i studierna, det är ju så klart viktigt att sköta plugget. Men det blir så mycket lättare att sätta sig ner med sin tenta när man vet att man har något annat som väntar på en, där ute. Att få släppa den där boken man måste läsa inför nästa seminarium och gå och prata lite nya sånger till föreningens sångbok eller vad för tema det ska vara på nästa sittning. Det gör gott för studierna att få komma ifrån just studierna någon extra kväll i veckan.

Uppsalas studentliv är för studenter av studenter. Utan engagemang stannar det. Nationernas pubar och klubbar, föreningars gästföreläsningar och utflykter, kårernas påverkansarbete centralt och lokalt, utan engagerade studenter skulle inget fungera. Det är viktigt att sluta se studentlivet som en produkt eller tjänst man köper och börja inse att det är något unikt man är en del av.

Johannes  Bäck
Ordförande Uppsala studentkår
Mårten  Andersson
Vice ordförande Uppsala studentkår


Annons

Annons

Läs mer

2020-05-26 10:43
"UUS ser inte att det enda som man kan göra, och som betyder något, är att ändra på fullmäktige, utan UUS jobbar med små…
2020-05-25 10:47
UU-lektor anmäls för att ha använt ett förbjudet ord. Student får repressalier efter att ha kritiserat en av SLU:s…
2020-05-20 15:45
"Det framstår som obegripligt att UUS har övergett sitt långsiktiga mål om att reformera valsystemet." Före detta…