Annons
Annons
Sixten Svanberg och Alva Cedergren.
”’Opolitiska’ ledare kommer alltid att ha politiska åsikter”, skriver Alva Cedergren, t.h., och Sixten Svanberg, t.v., ordförande respektive vice ordförande för den socialdemokratiska studentklubben Laboremus.
Foto: Privat

En politisk kår är viktigare än någonsin


”Att rösta på ett opolitiskt parti eller kandidat är att köpa grisen i säcken”, skriver representanter för Laboremus som tycker det är viktigt att kårstyret är politiskt transparent.

I S-studenters kårvalskampanj var vi noga med att poängtera vikten av ett transparent kårstyre. De styrande partierna argumenterade i valrörelsen istället för att avpolitisera kåren - att avskaffa kårvalet och partierna. Förutom att medlemsinflytandet och demokratin i kåren naturligtvis skulle ta enorm skada av en sådan reform är vi också rädda för att transparensen i ett “opolitiskt” system skulle försämras ytterligare.

I dagarna har Uppsala studentkårs tidigare ordförande, som gick till val på att avpolitisera kåren, publicerat en facebookstatus där han förespråkar ett regeringssamarbete mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. I kommentarerna till samma inlägg ville han inte heller klassificera Sverigedemokraterna som ett rasistiskt parti, utan istället som “socialkonservativt”.
“Opolitiska” ledare kommer alltid att ha politiska åsikter. På grund av den enkla sanningen har vi alltid argumenterat för att bibehålla listval där medlemmarna kan rösta på de partier de tror bäst kommer att representera deras värderingar.

"Att studentlivet i Uppsala är ett konservativt kluster är ingen nyhet."

Något förbud mot att ställa upp som “opolitiskt” parti eller kandidat finns inte i kåren och bör inte heller finnas. Vi är dock av åsikten att det är hälsosamt att vara transparent med vilken sorts kandidat och vilket sorts parti man är. Politiska värderingar har alla och kårens verksamhet är i många fall politisk.
Frågor som kåren kan behöva ta ställning kan till exempel vara om man ska kritisera en regering som inför marknadshyror, om man ska vara för ett höjt CSN eller hur Uppsala studentkår ska ställa sig gentemot ett rasistiskt parti som Sverigedemokraterna.
Vad kårpartierna AFK och UUS föreslår är i praktiken att omöjliggöra kårmedlemmarnas insyn i vilka värderingar som styr kåren. I kårvalen finns fortfarande möjlighet att rösta på progressiva partier. S-studenter kommer aldrig att gömma sig bakom en opolitisk fasad – vi vet vad vi tycker och vill att kårmedlemmar ska rösta på oss om de delar våra värderingar.

Vi bedrev vår kårvalskampanj mot den konservativa högern eftersom det är viktigt att stå upp för progressiva värderingar. Kåren ska alltid verka för en högskola som finns till för alla. Det är många studenter som känner sig direkt hotade av den rasistiska, HBTQ-fientliga och antifeministiska politik ett konservativt styre med stöd av SD skulle kunna bedriva. Vi har inte råd att förlora en enda vunnen seger och kåren måste vara utrustad att kritisera en sådan politisk koalition.
Att rösta på ett opolitiskt parti eller kandidat är att köpa grisen i säcken. Det har de senaste dagarnas diskussion visat. Vi och S-studenter är därför fortsatt övertygade om att ett förbud mot att ställa upp som politiskt parti till kårens beslutande organ vore förödande för studentrörelsen.
Att studentlivet i Uppsala är ett konservativt kluster är ingen nyhet. Laboremus och S-studenter har vid flera tillfällen belyst de inviter Föreningen Heimdal, och Uppsala studentkår under AFK:s ledning gjort gentemot Sverigedemokraterna.

En politisk kår som synar Uppsalas höger är viktigare än någonsin.

Alva Cedergren
ordförande, Laboremus
Sixten Svanberg
vice ordförande, Laboremus

 


Annons

Annons

Läs mer

2020-09-17 09:01
”Det är nästan som om debattören vill uppmuntra till fusk, eftersom han inte vill se några som helst faktiska…
2020-09-15 13:42
"Att ta ifrån en sådan student sin plats när det inte smidigt går att ersätta honom eller henne med en annan student är…
2020-09-11 11:24
Den som fuskat på högskoleprovet och tagit sig in på en utbildning bör förlora både utbildningsplats och högskolepoäng…