Annons
Annons
Sixten Svanberg och Alva Cedergren.
"Laboremus och S-studenter vill se till att kårstyret är transparent", skriver Laboremus ordförande Sixten Svanberg och före detta ordförande Alva Cedergren.
Foto: Privat

30-talsromantiker i kårstyrelsen?


"Medlemmarna ska veta vilka som styr kåren. Det spelar nämligen roll om det är en nationalkonservativ högersnubbe i tweedkavaj eller en socialdemokrat som representerar kåren och fattar besluten om vilka frågor som ska prioriteras", skriver representanter för socialdemokratiska studentföreningen Laboremus inför det stundande kårvalet.

Förra året gick Laboremus ut och varnade om att kårpariet Allians för Kåren (AFK) till stor del utgjordes av den mörkblåbruna föreningen Heimdal. Argumenten vi möttes av från de andra två partierna var att detta inte stämde och att vi överdrev. Ett år senare kan vi tyvärr meddela att vi haft rätt. Allians för Kåren har i all väsentlighet tagits över av Heimdal. Även i kåren har denna reaktionära förening gjort insteg. AFK:s samarbetsparti Uppsala universitets studenter (UUS) har lämnat sitt tysta godkännande till utvecklingen.

-    Heimdals ordförande är förstanamn på AFK:s lista
-    Heimdals vice ordförande är andranamn på AFK:s lista
-    Heimdaliter representerar Uppsala studentkår i hörandeförsamlingen till rektorsvalet
-    De har Allians för Kårens platser i akademiska senaten
-    De sitter i stiftelsen UBBO:s styrelse som förvaltar historiska kvarter i Uppsala
-    Är invalda på fleråriga mandat i Folkuniversitetets styrelse


Annons

Annons

Heimdal är en förening vars historia inte åldrats väl. De motsatte sig mottagandet av judiska flyktingar under andra världskriget och hemlighåller sin egen finansiering och arkiv. På senare tid har de valt att utgöra hejarklack för Moderaternas nyligen inledda samverkan med Sverigedemokraterna.

Att en sådan förening fattar intresse för Uppsala studentkår är det största beviset på vår tes: kårens verksamhet är ideologisk. Det är inget simpelt elevråd, det är en viktig påverkansorganisation. Varför skulle de annars vara så måna att vara med och påverka den.

Laboremus och S-studenter vill se till att kårstyret är transparent. Medlemmarna ska veta vilka som styr kåren. Det spelar nämligen roll om det är en nationalkonservativ högersnubbe i tweedkavaj eller en socialdemokrat som representerar kåren och fattar besluten om vilka frågor som ska prioriteras.

En konservativ kår är en kår som vill att den högre utbildningen ska finnas till endast för några utvalda få. S-studenter vill istället se till att den högre utbildningen finns till för alla. Vi också att kåren utvecklar sin studentnyttiga verksamhet istället för att konstant avveckla den. Uppsala studentkår ska också bestämt kunna säga nej till marknadshyror och andra politiska förslag som direkt drabbar studenter.

Låt inte den konservativa minoriteten “avskaffa” partipolitiken i kåren. Det går nämligen inte. Vi kommer att lämnas med en kår där ingen vet vad styrelsen tycker rörande viktiga frågor för studenterna.

Det finns bara ett val för att förhindra att kåren utvecklas till ett konservativt näste. Det valet är S-studenter. Det tredje partiet i fullmäktige, UUS, har i sin frenetiska jakt på att avskaffa politiken tillåtit att deras samarbetsparti tagits över av 30-talsromantiker. Så går det utan politisk kompass.
Vi vill därför vädja till alla icke-konservativa studenter att faktiskt rösta i kårvalet. Rösta på det enda progressiva alternativet. Rösta på S-studenter.

Sixten Svanberg
ordförande Laboremus
Alva Cedergren
f.d. ordförande Laboremus

Läs mer

2020-09-17 09:01
”Det är nästan som om debattören vill uppmuntra till fusk, eftersom han inte vill se några som helst faktiska…
2020-09-15 13:42
"Att ta ifrån en sådan student sin plats när det inte smidigt går att ersätta honom eller henne med en annan student är…
2020-09-11 11:24
Den som fuskat på högskoleprovet och tagit sig in på en utbildning bör förlora både utbildningsplats och högskolepoäng…