Annons
Annons
Bild Klara van Blaricum och Jonathan Granlöf
"Rösta på S-studenter för en kår som kämpar för dina rättigheter." skriver Klara van Blaricum och Jonathan Granlöf (bilden) samt övriga kandidater på S-studenters lista.
Foto: Privat

Sista chansen att rösta för en progressiv kår!


"Det som är fördelen med att rösta på ett politiskt parti är att man vet vad man får. Att rösta på opolitiska partier är som ett lotteri - man vet inte om man får en person med socialdemokratiska eller borgerliga värderingar som sitter och bestämmer.", skriver kårpartiet S-studenter.

Idag är sista dagen att rösta i kårvalet i Uppsala studentkår. Varje röst gör skillnad och avgör vilken kår du kommer ha imorgon - en progressiv kår som vågar ta ställning i viktiga politiska frågor för studenter eller en konservativ kår som duckar för viktiga framtidsfrågor. Rösta på S-studenter för en kår som kämpar för dina rättigheter.

Under kårvalrörelsen har vi ofta fått frågan: varför ska kåren vara partipolitisk? Det är väl studenterna själva som ska bestämma istället för politiker? Det bygger på en missuppfattning som sprids av UUS och Allians för kåren. Vi som kandiderar för S-studenter är helt vanliga studenter och medlemmar som vill förändra Uppsala studentkår. Vem som helst som är medlem - även du som läser detta och som kanske inte engagerat dig i kåren tidigare - kan bilda ett kårparti och kandidera i kårvalet. Det är alltså inget “partipolitiskt system” i Uppsala studentkår - utan ett demokratiskt system där studenter själva kan gå ihop och organisera sig i ett kårparti utifrån sina åsikter. Att det heter “parti” är missvisande för det måste nödvändigtvis inte handla om traditionella riksdagspartier, utan både ideologiska partier som vi och helt opolitiska partier som UUS kan ställa upp i kårvalet.

Det som är fördelen med att rösta på ett politiskt parti är att man vet vad man får. Att rösta på opolitiska partier är som ett lotteri - man vet inte om man får en person med socialdemokratiska eller borgerliga värderingar som sitter och bestämmer. Och tro oss, det spelar roll om det är någon med vänstervärderingar eller borgerliga konservativa värderingar som styr Sveriges äldsta studentkår. Uppsala studentkår har än idag stort inflytande.


Annons

Annons

Sen till den andra missuppfattningen: men varför ska kåren syssla med politik och inte frågor som rör studenterna? Det finns ingen fråga - oavsett om det handlar om mindre frågor som mikrovågsugnar och studieplatser till större frågor som CSN och social snedrekrytering - som är opolitisk. ALLT är politik. Att du pluggar avgiftsfritt och får generöst studiemedel är politik. Att tandvården och kurslitteraturen är dyr handlar om politik. Att busspriset är för högt beror på politik. Det enda sättet att ändra på detta är genom politisk påverkan. Att avpolitisera kåren är också politiskt. Högern har genom alla tider velat avpolitisera så mycket som det går - för det gynnar deras agenda när marknaden istället för politiken får bestämma. Kåren handlar precis som facket om att organisera sig för bättre villkor – det är i grunden politiskt. UUS och AFK verkar hellre vilja syssla med att revidera betydelselösa reglementen dag ut och dag in, vi i S-studenter har högre ambitioner än så och tror Uppsala studentkår kan spela en ännu viktigare roll i samhällsdebatten för att påverka studenters vardag och livsvillkor.

I dessa tider när vi ser hur SD växer och nazister som marscherar på våra gator är det viktigare än någonsin med en studentkår som vågar ta ställning för demokratiska värderingar. Uppsala studentkår har inte förrän när vi i S-studenter tagit upp det haft en officiell demokratisk värdegrund. Att stå upp för demokrati, jämställdhet, antirasism och HBTQ-personers rättigheter kanske framstår som självklarheter - men det är ingen naturlag. Så lägg nu en minut av ditt liv och rösta på S-studenter om du håller med!

Jonathan Granlöf
Klara van Blaricum
Anton Sánchez Sulejmani
Clara Rydström
Pavlos Cavelier Bizas
Eles Karahalilovic
Melker Åkerlind
Katri Tilles
Viktor Brylla
Mikaela Hansson
Alex Jankell
Alva Cedergren
Sanna Stenberg
Sixten Svanberg
Moa Wikén

Kandidater för S-studenter till Uppsala studentkårs fullmäktige 2020

 

Läs mer

2021-02-12 15:24
En tredjedel av lärosätena har idag inte studenthälsoverksamhet anpassad för sina distansstudenter. Med en digitaliserad…
2021-02-10 10:48
I vår träder den första ökningen av studentkårernas statsbidrag i kraft och därmed ökar bidraget från ca 33 till 58…
2020-12-09 10:21
Uppsala universitet och Uppsala Akademiförvaltning måste stoppa avverkningsplanerna i Hågadalen-Nåsten naturreservat…