Bild Akademiska sjukhuset
Läkarstudenten som undertecknat insändaren har gått i samma klass som tre av studenterna som fanns med i fuskligan HP-hjälpens kundregister. En av studenterna pluggar fortfarande kvar på läkarprogrammet.
Foto: Lina Svensk

Orättvist mot studenterna som borde ha kommit in


Att studenter får gå kvar på läkarprogrammet trots att de fuskat på högskoleprovet är orättvist – inte minst mot de studenter på reservplats som inte kom in på programmet, skriver en läkarstudent.

Det här är en insändare. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Det är ett vågat uttalande att hävda att man är omtyckt av sina kurskamrater – samma kursare som slet som djur för att komma dit de är idag samtidigt som vissa valde att ta den enkla vägen. Det är ett vågat uttalande att hävda att man är kompetent och klarar utbildningen bra när man förbipasserat det system som satts i bruk för att avgöra vem som är kompetent och kommer klara sig bra. Det är ett vågat uttalande att hävda att man betalat för hjälpen, men sedan inte använt sig av den, när det högskoleprovsresultat man kommit in med är detsamma som står i fuskligans kundregister. Tar man hänsyn till att inte bara en, utan två rättsliga instanser konstaterat att resultatet kommit av fusk, ja då är det nästan osmakligt vågat.

Hela denna situation är beklaglig, inte minst för de tre som fuskat. Jag har sett sådan otrolig ångest hos flera av dem. Ångest, inte bara för att de blev påkomna, utan för att de svikit sig själva någonstans på vägen. I ett fall verkar det dock inte vara mycket annat än brist på självinsikt som är beklagligt.
 
Vi går en utbildning där vi lär oss hur man ska bota sjukdomar, lindra smärta men framför allt – att aldrig skada. Att förhålla sig till den principen kräver en rigid etisk kompass, för när det gäller en människas liv, tankar och önskan finns inget facit. När god moral och osjälviskhet är så otroligt viktigt är det mig förbryllande hur det kan komma sig att man får gå kvar i tre år innan något händer. Allra mest förbryllande är det faktum att man väljer att gå kvar tre år. Tanken på att mamma, pappa eller min älskade lillasyster blir sjuk, tanken på att det är någon med den där bristande självinsikten som kommer in på akutrummet, den tanken skrämmer mig.


Annons

Annons

Ibland tänker jag på vad som skulle ha varit. Jag skulle ha haft minst tre andra kursare. Nummer ett på reservlistan, nummer två på reservlistan och nummer tre på reservlistan. Ibland undrar jag vad de gör nu. Jag hoppas att de är glada och att tanken på att de var så otroligt nära mållinjen, att de egentligen hade korsat den, inte tynger dem allt för mycket. Inte nog med att skattepengar går till dyr utbildning för fel personer, CSN går till fel personer men framför allt så går kunskap förlorad. Jag hade haft tre andra kursare i min klass som säkert, precis som mig, haft den där barnsliga drömmen om att bli läkare ända sedan Scrubs fyllde tv-rutan för första gången. Ja, visst är det barnsligt, men det är fortfarande minst tre livslånga drömmar, krossade. Och för vad? För absolut ingenting. Att begå misstag är ingen svaghet, men att åtgärda dem kräver styrka. Det är inte lätt, men det går alltid att försöka ställa saker till rätta.

Jag har ägnat detta alldeles för mycket energi och tanke. Jag hade nog varit en gladare person om jag aldrig blivit varse om hur orättvist livet kan vara ibland. Jag önskar att patienter aldrig behövt fråga mig om jag fuskade på högskoleprovet när jag presenterat mig som läkarstudent och att de aldrig skulle behövt känna sig osäkra när de redan var så otroligt sårbara. Jag önskar vi i klassen aldrig behövt slänga sneda, osäkra blickar mot varandra, att vi kunnat lita på varandra och vår förmåga. Jag önskar att mina kursare, de tre jag aldrig fick lära känna, hade fått en ärlig chans att förverkliga sin dröm. Men nu är det inte så.

Läkarstudent och kursare till fuskande studenter

Vad handlar det här om?

 

Insändaren skickades in efter att Ergo publicerat artikeln: Läkarstudent kan få sluta efter högskoleprovsfusk

Läs mer

2024-12-09 09:15
"Bristen på inflytande riskerar att försämra utbildningens kvalitet", skriver Tim Nedergård (ordförande, UTN) om hur…
2024-11-18 10:46
"Då bör vi [...] avhålla oss från dubbelmoral [...]", skriver Nils Czernich om samtidens debattklimat, i dagens…
2024-10-08 08:58
Mental Health Week är igång vid Uppsala universitet och i samband med detta skriver Uppsala studentkårs presidium om…