Annons
Annons
Från vänster till höger: Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson Miljöpartiet, Felicia Olsson, språkrör Gröna Studenter, Sigurður Andersson, språkrör Gröna Studenter, Markus Barnevik Olsson, klimatpolitisk talesperson Gröna Studenter
Från vänster till höger: Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson Miljöpartiet, Felicia Olsson, språkrör Gröna Studenter, Sigurður Andersson, språkrör Gröna Studenter, Markus Barnevik Olsson, klimatpolitisk talesperson Gröna Studenter
Foto: Privat/Elias Olsson

MP: "Låna ut din röst för klimatet"


"Studenter, vare sig om ni står till vänster, mitten eller höger - låna ut er röst till det parti som alltid sätter klimatet och er framtid först", skriver Lorentz Tovatt och Gröna Studenter.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribenternas egna.

Den välrespekterade klimatforskaren Johan Rockström har kallat årets valrörelse för ett “lågvattenmärke”, samtidigt som närmare 2000 forskare i Aftonbladet Debatt kräver att politiken börjar ta klimatkrisen på allvar. Forskare ska inte behöva skrika sig hesa för att politiken ska lyssna. Miljöpartiet har både det klimatledarskap och politiken för att leverera på forskarnas desperata vädjan. Men ska den politiken kunna bli verklighet behöver vi studenternas stöd. Vi behöver ditt stöd.

Det är vi studenter som får ta smällen för den otillräckliga klimat- och miljöpolitik som hittills drivits igenom i Sveriges riksdag. Vi studerar för en framtid som systematiskt, beslut för beslut, tas ifrån oss. Vi är också den enda väljargruppen som inför årets val som sätter klimatet först - precis som Miljöpartiet de gröna.

Vänsterväljare, ni som länge engagerat er för klimatet och social rättvisa bevittnar nu hur både S och V har vänt er ryggen. Slopad reduktionsplikt, pristak för fossila bränslen och helikopterpengar till Sveriges alla bilägare är inte bara en u-sväng i klimatpolitiken, utan även ett fördelningspolitiskt haveri. Tystnaden om behovet av livsstilsförändringar är total. Vi förstår er frustration. Utan Miljöpartiet sänks ambitionerna ytterligare om Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson får styra Sveriges riktning. Kan ni acceptera det?


Annons

Annons

Liberaler, som värderar forskningen och vill värna om friheten, ni ser hur riksdagens liberala partier inte levererar i enlighet med forskningen. Massiva fossila subventioner och 400 statliga miljarder kronor till kärnkraft. Det är marknadsfientlig politik som inte hör hemma i ett modernt samhälle. Det gör inte heller Sverigedemokraternas rasism eller syn på HBTQI-rättigheter. Miljöpartiet är garanten för att hålla de bruna borta från inflytande.

Borgare, ni som vill se en ökad europeisk beredskap och stärkt motståndskraft mot Putins Ryssland, ni förstår att beroendet av fossila bränslen fyller Putins krigskassa och gör oss sårbara. Genom att accelerera klimatomställningen och avskaffa fossila subventioner ger vi fingret till Putin. Många borgare sympatiserar inte med närmandet till Sverigedemokraterna och ogillar Ulf Kristerssons ledarskap. Ni har kanske aldrig röstat grönt innan, men vi vet att många av er uppskattar att det finns ett miljöparti som sätter press i riksdagen. Utan oss sänks ribban för klimatpolitiken - och er samt era barns framtid är i fara.

Miljöpartiet sticker ut i experternas rankingar av klimatpolitiken. Vi får högst betyg av både Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden. Vi är ensamma i riksdagen om att trycka på för en systemförändring som också innefattar beteendeförändringar. Vi gröna och klimatforskarna förstår att det är helt avgörande för en omställning inom planetens gränser. Tiden rinner ut medan sju av åtta partier går till val på att öka utsläppen. Trots detta ligger MP på riksdagsspärren.

Vi uppmanar Sveriges studenter; se till ert gröna samvete. MP behövs i riksdagen för en mer ambitiös klimatpolitik, ett värnande om naturen och för att hålla SD borta från makten.

Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson Miljöpartiet
Felicia Olsson, språkrör Gröna Studenter
Sigurður Andersson, språkrör Gröna Studenter
Markus Barnevik Olsson, klimatpolitisk talesperson Gröna Studenter

Läs mer

2024-06-04 09:45
Laboremus skriver, tillsammans med S-studenter, om sin kandidat till EU-parlamentet i dagens debattartikel.
2024-05-14 09:00
Stora förändringar på kåren kan vara att vänta efter dagens konstituerande fullmäktigesammanträde. Tre av fem kårpartier…
2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…