Replik: "Åtta förlorade år för Sveriges studenter"
Det här är en replik på S-studenters debattartikel "Den fria högre utbildningen är hotad". Åsikterna som framförs är skribenternas egna.
För oss i Liberala Studenter står just studenters frihet och egenmakt högst upp på agendan efter höstens val. Efter höstens maktskifte vill vi se följande reformer genomföras:
Slopa fribeloppet
Det är en politik som hindrar studenter från att arbeta. Därför slopade regeringen fribeloppet tillfälligt under pandemin för att få fler studenter i arbete, inte minst inom vården. Men till höstterminen är fribeloppet tillbaka. Det är en bromskloss för studenters inträde på arbetsmarknaden och möjligheter att bidra till samhället. Fribeloppet behöver slopas permanent.
Fler studentbostäder
Det är faktiskt en skam att ungdomar tvingas tacka nej till utbildningar på grund av att de inte lyckas hitta någonstans att bo. Detta är en direkt konsekvens av Socialdemokraternas sönderreglering av bostadsmarknaden. Lösningen på den rådande situationen är inte mer reglering – utan mindre. Nuvarande system är det som krossar drömmarna om att flytta för plugget, och här har en friare hyresmarknad en viktig roll att spela. Sveriges unga behöver inte mer politisk styrning av bostadsmarknaden, vi behöver fler bostäder.
Avreglera förmyndande lagar
Färre regler och mindre byråkrati innebär längre öppettider på krogen och fler parkhäng. Förmynderiets tid är förbi och nästa mandatperiod behöver präglas av frihet för individen och ett förtroende för att vuxna människor kan fatta beslut om sina egna liv. Studenterna ska få bestämma mer och politikerna ska bestämma mindre.
Bättre kvalitet på utbildningen
Vi behöver också en bättre kvalitet på dagens utbildningar. Det ensidiga fokuset på genomströmning har förvandlat svenska lärosäten till utbildningsfabriker. Inte helt olikt fabrikerna i Sovjets planekonomi, som enligt skrönan ska ha tillverkat endast små vänsterskor, examinerar svenska lärosäten i dag studenter på löpande band. Vi behöver reformera resurstilldelningsmodellen så att en större del av anslagen viktas mot faktorer såsom exempelvis kvalitet, forskningsanknytning eller arbetsmarknadsrelevans.
Sverige behöver ett liberalt maktskifte. För skolan, integrationen och klimatets skull. Men även för att friheten för landets studenter ska öka. Det har inte den socialdemokratiska regeringen mäktat med.
Christoffer Heimbrand, Riksordförande, Liberala Studenter
Hannes Snabb, Liberala Studenters riksstyrelse