Annons
Annons
Bild Lisa Eselius
Lisa Ekselius, professor i psykiatri och föreståndare för Uppsala universitets centrum för kvinnors psykiska hälsa, är tacksam över donationen.
Foto: Privat

Miljondonation ska ringa in kvinnors psykiska ohälsa


En familj har donerat 10 miljoner kronor till forskningscentret Womher. Pengarna kommer framförallt att användas till en forskningsstudie som ska följa kvinnor från tonåren och resten av livet för att ta reda på vad som bidrar till psykisk ohälsa – och hur den kan förebyggas.

Förra året invigdes det tvärvetenskapliga forskningscentret Womher (Women’s mental health during the reproductive lifespan) vid Uppsala universitet. Centrets främsta uppgift är att ta reda på varför kvinnor är överrepresenterade när det kommer till att drabbas av psykisk ohälsa och sjukdom så som utmattningssyndrom, ångest och depression.

"Den här forskningen är en gåva till kommande generationer."


Annons

Annons

Nu har centret fått motta en privat donation på tio miljoner kronor. Pengarna ska bland annat användas till att finansiera en stor kohortstudie. Man kommer att följa runt 3 000 kvinnor hela deras liv med start från att de är femton till sexton år gamla. Forskningen är tvärvetenskaplig och syftar bland annat till att ta reda på varför kvinnor drabbas och vad det finns för skyddande faktorer.

Centrets föreståndare Lisa Ekselius är tacksam över donationen.

– Den här forskningen är en gåva till kommande generationer. Det är dyrt att forska på så här stora grupper och att få till forskning som ska löpa under ett helt liv. Pengarna som vi har fått är en extremt viktig grundplåt för att komma igång i ett större format, säger Lisa Ekselius, professor i psykiatri och föreståndare för Womher, Women’s Mental Health during the Reproductive Lifespan, i ett pressmeddelande

Pengarna är donerade av familjen Wäppling.

Läs mer

2023-06-13 16:49
En ny studie från Uppsala universitet pekar på att p-pilleranvändning markant ökar risken för depression under de två…
2021-09-22 13:58
Ett högt intag av mejerifett ger låg risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar en studie baserad på…
2021-09-13 12:16
Män verkar sova sämre under månens första faser, medan kvinnor inte påverkas alls. Det visar en studie genomförd vid…