Bild bostadshus
Det finns flera olika bostadsaktörer i Uppsala – med hjälp av denna guide kan du förhoppningsvis hitta den som passar dig bäst.
Foto: Sandra Gunnarsson

Så hittar du studentbostad i Uppsala


Du har kommit in på din drömutbildning, men märker ganska snart att det är typ omöjligt att hitta någonstans att bo. Men ta det bara lugnt. Ergos bostadsguide hjälper dig att ta reda på vilka alternativ som finns och hur du gör för att söka.

Det är inte lätt men absolut inte omöjligt att hitta någonstans att bo i Uppsala. Det gäller dock att inte vara kräsen. Ditt första boende kanske inte blir en dröm, men det kommer bli lättare att hitta något bättre när du väl etablerat dig i stan.

Enklast är det förstås att få rum i korridor – vilket absolut inte behöver vara sämre än en egen lägenhet. Om du flyttar till en ny stad kan det faktiskt vara rätt så skönt att ingå i ett socialt sammanhang utan att behöva söka upp det själv. Det är nog värre med ensamhet, än att hantera korridorsgrannarnas smutsiga diskt.

Det finns en mängd bostadsaktörer och köer i Uppsala och för att öka dina chanser gäller det att söka brett. Därför har vi här listat alla alternativ vi kunnat komma på. För dig som vill göra det här grundligt är det bara att följa listan nedan och söka där det går. Genom att lägga ägg i olika korgar är ditt första boende snart i hamn. Längst ner i faktarutan hittar du en komplett lista över samtliga student-bostadsaktörer i Uppsala.

Iris Söderqvist, 22 år, läser till läkare.

Hur hittade du ditt första studentboende i Uppsala?
– Det var via Heimstaden. Jag tror jag ställde mig i deras kö när jag visste att jag ville plugga i Uppsala, så jag hade stått ett år innan jag fick en väldigt liten etta på 18 kvadrat. Det var trångt, men jag såg till att skaffa en loftsäng – det var räddningen.
Visste du att du behövde stå i kö innan för att få tag i nåt?
– Jag hade koll på att det skulle va svårt att få tag på något i Stockholm och gissade att det var samma i Uppsala. Jag valde Heimstaden för att deras kö var gratis. Jag har ställt mig i Uppsala bostadsförmedlings kö nu på senare tid.
Hur bor du nu?
– I andra hand, en i min klass skulle ha ett uppehåll och då kunde jag hyra hennes lägenhet. Det kändes skönt med den uppgradering, det är en etta på 25 kvadrat med balkong i Sommaro.
Du har inte försökt via nationerna?
– Nej det kändes som det var för många steg, och det kändes mer lockande med andrahandsbostaden.
Har du något tips på hur nya studenter får tag i bostad?
– Ja ställ dig i kö på en gång. På Blocket kan man också hitta bostad. Jag pluggade till veterinär innan och då hittade ett litet hus på landet till väldigt bra pris.

Noa Lerch, 21 år, läser datavetenskap.

Hur har din bostadskarriär sett ut?
– Jag hade ingen kötid, så fick ta första bästa bostad vilket var ett korridorsrum med korttidskontrakt på Rackarberget via Uppsala bostadsförmedling. Jag flyttade innan kontraktet löpte ut, efter fyra, fem månader. Då hade jag fått ett korridorsrum genom GH [Gästrike- Hälsinge nation reds. anm.]. Det tog alltså mindre än ett halvår att få det. Där bodde jag fram till sommaren, sen hade en kille jag känner åkt på utbyte. Då hyrde jag hans etta i Rosendal och det är därifrån jag ska flytta nu, till en lägenhet i Flogsta låghus till en annan datavetare. Där ska jag bo fram till examen.
Det låter inte som du har haft det speciellt svårt att hitta bostäder?
– Nej, men jag har heller inte varit speciellt krävande eller kräsen. Jag har tagit det jag fått.
Har du något tips till andra som söker bostad i Uppsala?
– Va inte så kräsen. Försök hitta någon du kan bo med och leta efter treor, eller tvåor. Och, det löser sig.
Hur tyckte du det var att bo i korridor?
– Jag hade inga problem med det och skulle kunna tänka mig flytta tillbaka om situationen krävde det. Jag hade tur och hade bra korridorskamrater.

Här kan du börja leta:

 


Djäknegatans höghus förmedlas via Uppsala bostadsförmedling. Härifrån tar det ungefär tio minuter med cykel in till centrum.

Studentbostad via Uppsala bostadsförmedling
Uppsala bostadsförmedling är portal som samlar flera av de större bostadsbolagens lediga hyreslägenheter, studentrum och studentlägenheter. Många ligger i de kända studentområdena som Rackarberget, Kantorsgatan, Djäknegatan och Hamberg (“Flogsta låghus”).

För att kunna söka bostad måste du registrera dig i kön vilket kostar 305 kronor per år. När du tackar ja till en studentlägenhet förlorar du inte din plats i kön – inte heller om du tackar ja till ett korttidskontrakt. Detta gör att du kanske kan byta upp dig, eller förhoppningsvis hinna få tillräckligt många köpoäng för att få en “vanlig” lägenhet via förmedlingen när du är färdigstuderad.

Många av rummen på Rackarberget hyrs som korttidskontrakt på grund av att de snart ska renoveras. I vissa kan man dock få bo ganska länge ändå. Genom att studera renoveringsplanen kan du räkna ut ungefär när du behöver flytta ut.

Sturegården med 97 lägenheter centralt i stan kan man få chans att bo i om man är medlem i Östgöta Nation. Foto: Sandra Gunnarsson


Nationsbostäderna
Nationerna har via sina bostadsstiftelser runt 3500 studentbostäder. Den som är medlem i en viss nation kan oftast få en bostad efter ganska kort tid – under coronaperioden nästan direkt, men annars efter några månader eller terminer. Oftast kan det gå snabbare att få en bostad på detta vis än genom de andra köerna hos de konventionella aktörerna – så se till att ge det ett försök. Nationernas bostäder ligger ofta väldigt centralt i Uppsala och kommer i flera typer: här finns korridorsrum, dubbletter, tripletter, ettor och större lägenheter.

Alla 13 nationer har bostäder, men vissa betydligt fler än andra. V-Dala nation, Östgöta nation, Gästrike- Hälsinge nation, Snerikes nation och Norrlands nation är några av de som har flest. Med det sagt kan det gå minst lika lätt att få ett kontrakt genom någon av de andra nationerna som kanske har färre bostäder, men också färre medlemmar.

Ängsklockan är ett nybyggt område mellan Flogsta och stan som man kan få chans att bo i om man är medlem i V-Dala nation. Foto: Sandra Gunnarsson.

Generellt gäller att man samlar köpoäng som baseras på hur länge man har varit medlem, ofta kan man också få fler poäng om man är aktiv inom nationen. Men, det finns nationsbostadsstiftelser där du kan ställa dig i kö innan du blivit antagen till universitetet eller gått med i en nation. Dessa är: Stockholms nation, Gästrike-Hälsinge nation, Norrlands nation, Kalmar nation, Smålands nation och Uplands nation. På sidan Nationsgårdarna kan du skapa ett tillfälligt konto för att börja köa på olika bostäder.

Uppsalastudent.com kan du läsa mer om de olika nationsbostadsstiftelsernas bostäder.

 


Heimstadens Flogsta höghus är för många första anhalten när man kommer till Uppsala. Här bor de allra flesta i korridorer där man delar kök. Foto: Sandra Gunnarsson

Heimstaden
Ett annat område som det brukar gå hyfsat lätt att få boende i är Heimstadens Flogsta höghus som ligger ca 15 minuters cykeltur från centrum. Här finns framförallt korridorsrum med delat kök på tolv personer, samt mindre lägenheter. Heimstaden har runt 2000 bostäder, varav Uppsala universitet hyr ut (via Uppsala University Housing Office) hälften till utbytesstudenter – här är med andra ord sannolikheten stor att du får bekanta dig med internationella studenter.

Heimstaden har en egen kö som inte kostar pengar och som heller inte kräver att du är student. Du kan alltså ställa dig i kön i god tid och tacka ja till ett boende innan du blivit antagen – det räcker att du kan visa att du sökt utbildning i första hand i Uppsala. När du registrerat dig i kön kan du också prenumerera på bostäder du är intresserad av.

Studentboet
Studentboet är en bostadsportal med annonser från privatpersoner, stiftelser och mindre bostadsbolag. Här finns allt från rum i delat boende till egna lägenheter. Annonserna som läggs ut granskas så att priserna håller sig inom ramarna och att värden inte tidigare har betett sig illa mot studenter. Portalen fungerar alltså som ett lite säkrare Blocket.

Förutom att scrolla bland lediga rum, kan siten guida dig rätt bland övriga bostadsaktörer i Uppsala. Här finns tips på var du kan söka (ja ännu mer omfattande än denna guide) och vad som är viktigt att tänka på i bostadssammanhang. Verksamhetsledaren kan också hjälpa till med juridiska spörsmål om bostäder och kontrakt.

Vattholmavägen 16
Uppsala studentkår ansvarar för förmedling av dryga femtiotalet korridorsrum på Vattholmavägen 16 som ligger i närheten av moskén, ca tio minuters cykeltur från centrum. Om det finns lediga rum läggs de ut på Studentboets hemsida första vardagen i varje månad. För att få rummet bör du studera på minst halvfart, ha en viss inkomst/CSN och vara skuldfri. Här finns inte någon kö, utan det är först till kvarn som gäller.

Jakob Adabanian, 22 år, läser till ämneslärare i matte.

Hur fick du din första studentbostad?
– Via Östgöta nation här, ett korridorsrum på 18 kvadrat med egen toa och dusch.
Gillar du att bo i korridor?
– Den här korridoren är bra, läget är bra, det är skönt att ha egen toa och dusch och alla är supertrevliga. Jag kollar efter lägenhet men det är inte bråttom.
Hur länge hade du stått i kö innan du fick det här rummet?
– Tre månader, det är det som är grejen med ÖG de har flest bostäder per medlem vilket gör att det går ganska snabbt.
Har du nåt tips till nya studenter som söker bostad i Uppsala?
– Gå med i nation, kolla upp vilka som har flest bostäder. Jag läste till exempel att V-Dala och Ög är några av de som har flest. Jag fick faktiskt också ett rum via V-Dala, men då hade jag inte börjat studera än och kunde inte tacka ja.

Johan Jernqvist, 29 år, läser arkivvetenskap och ska läsa master i konsthistoria.

Bor du här?
– Ja, här på Väktargatan.
Vad är det för hus, det ser ut som ett radhus.
– Ja det är nån form av låghus. Det är en trea som jag delar med en rumskompis. Han fick det via Studentstaden eller Uppsalahem Studentstaden som det heter nu.
Är det uteplats också?
– Ja vi bor på bottenvåningen.
Hur fick du ditt första boende?
– Genom familjen, på Johannelunds teologiska högskola. Det är egentligen till för de som pluggar där men de gjorde ett undantag.
Har du nåt tips på hur man hittar boende?
– Ja, börja i tid och ställ dig in kön tidigt. Försök också hitta andra alternativ.
Hur skulle du betygsätta det här boendet?
– Jag är jätteglad att jag slipper bo i korridor, men det är ganska slitet så tre av fem.

Uppsala Akademiförvaltnings studentbostäder
Uppsala Akademiförvaltning är ytterligare en aktör som har en egen kö som är gratis att stå i. För studenter erbjuder de 220 bostäder (ettor, tvåor, treor) i Lilla Sunnersta som ligger ca 20 minuters cykeltur från centrum, och på Gustaf Kjellbergs väg i Ulleråker som ligger ungefär 15 minuter bort. De senare 41 lägenheterna ligger i ett vacker byggnad från tidigt 1900-tal och fungerade tidigare som mentalsjukhus. Kötiden till båda områdena är mellan 1,5-2 år.

Blocket
Här kan man hitta både lägenheter och rum. Ett tips kan vara att själv lägga ut en annons om att du söker bostad. När du väl får kontakt med en potentiell uthyrare gäller det att vara på sin vakt. Be att få se legitimation, kontrollera att legitimationen stämmer med telefonnumret och adressen. Fråga om personen har tillstånd att hyra ut och be om kontrakt. Betala inte i förskott innan du fått se lägenheten och skrivit på kontrakt. Låter det för bra för att vara sant är det oftast det.

Facebook-grupper
Innan man skaffat sig egna kontakter i Uppsala kan det vara en god idé att leta efter bostad i Facebookgrupper. Nästan varje bostadsområde har egna grupper, men några av de största för studenter är gruppen “Flogsta 2020-2021” (årtalet ändras varje år), “Rackarberget, Gamla Studentstaden, Triangeln och Studentvägen”, “Vi i hamberg”

 


Annons

Annons


"Arken" som är Nykterhetsvännernas studentboende ligger centralt i Uppsala. Boendet passar för dig som inte vill ha blöta fester. Du kan läsa mer om studenthemmet längre ner.

De kristna eller nyktra studenthemmen:

 

Waldenströmska studenthemmet
Waldenströmska studenthemmet är ett kristet studenthem som ligger på Sturegatan ganska centralt i Uppsala, strax bakom Luthagens livs. Här finns runt 150 korridorsrum och ett antal lägenheter.
Alla studenter är välkomna att söka, men förtur ges till sökande med anknytning till kristna samfund. Förmedling av bostad sker efter intervju och ansökan måste förnyas varje termin.

Stiftelsen Ansgarsgården
St:Ansgar har runt 120 bostäder på Studentvägen. De flesta är korridorsrum men här finns också några lägenheter. Ansgarsgården välkomnar i första hand universitetsstuderande som är aktiva medlemmar av Svenska kyrkan. Man kan ansöka när som helst under året genom en blankett som finns på hemsidan.


Nästan värt att plugga teologi för att få större chans att bo i Norrbyhus. Kanske Vackraste och mest centrala studentboenden.

Stiftelsen Norrbyska studenthemmet/Norrbyhus
Norrbyhus är ett av de finare studenthemmen i Uppsala, i alla fall sett till utsidan (vi har inte varit inne). Huset har 25 rum som främst hyrs ut till teologistuderande som ska bli präster i svenska kyrkan. Man kan ställa sig i kö genom att fylla i ett formulär som finns på hemsidan.

Valsätrakyrkans studentboende
Valsätrakyrkans studentboende är ett litet kristet studentboende med nio korridorsrum och en familjelägenhet i stadsdelen Valsätra, vilket ligger ca 15 minuters cykeltur från centrum. Hit ansöker du genom att skicka ett mail med referenser.

Nykterhetsvännernas studenthem/Arken
Precis som namnet antyder är detta ett alkoholfritt studentboende. Helnykterhet krävs inte av de boende men ger förtur vid ansökan. Arken ligger på Sturegatan strax bakom Luthagens livs och innehåller korridorsrum, mindre rum med kokvrå och egen dusch och några större lägenheter. Till korridorsrummen finns det en kö, de övriga lägenheterna kan man få genom att samla poäng som man får genom att exempelvis ha bott i huset, eller varit aktiv inom nykterhetsrörelsen.

Sara Gillnäs, 27 år, läser evolutionär biologi.


Hur hittade du någonstans att bo när du kom till Uppsala?
– Det hittade jag på blocket, som inneboende hos ett äldre par. Man hade egen ingång och så fanns det ett litet påhittat kök. Det var sådär. Sedan flyttade jag ihop med en kompis och hyrde en lägenhet i andra hand och sen flyttade jag till Smålands.
Ah, vart har de sina lägenheter?
– Ovanpå nationen.
Behövdes det många köpoäng?
– Minns inte riktigt, men inte så många kanske två till tre, men jag var ämbetsman också så kan ha fått något poäng därifrån.
Vart bor du nu?
– Jag flyttade ihop med en kompis som bor i en trea på Studentvägen via Norrlands nation. Där har jag bott i två år. Jag tror den lägenheten krävde åtta köpoäng.
Har du nåt tips till nya studenter som letar boende i Uppsala?
– Var inte för kräsen först, gå med i någon nation som du vet går fort att få lägenhet i, Smålands till exempel.

Laurie Roibet, 20 years old, studies English and Swedish, from France.


Was it easy for you to get a place to stay in Uppsala?
– Yeah, my university told me I could apply for Heimstaden through the Uppsala University Housing Office.
How do you like it here?
– I really like the nature; it’s in the middle of nowhere. You can just grab your shoes and you’re out in the forest within 20 minutes. I’m from a big city where the only animals you see are pigeons. The first time I was out here I saw a deer, I was very surprised!
How do you feel about living in such a big corridor?
­– It's fine, people say hi but are not into socializing, it's not a festive corridor. It's nice you’re just renting a flat with a shared kitchen. It’s nice to talk to someone while you’re cooking.
When I lived here we were 13 in the corridor, how many are you?
– Thirteen?! No, there's only three of us, or maybe two. Many people left in the middle of the year when they finished their courses and some of them dropped out.

Mindre aktörer:


Övre Fjellet
Övre Fjellet är ett vackert studentboende i närheten av Kalmar nation med 18 rum och en dubblett dit alla som studerar heltid är välkomna. För att få en chans att bo här skickar man in en intresseanmälan, fördelning av rum sker efter inval.


Övre Fjellet tar in nya boende när gamla flyttar ut. Det finns ju inte jättemånga rum, men huset är så fint att det gjorde sig bra i denna guide.

Nedre Fjellet
Nedre Fjellet ser likadant ut som dess övre motsvarighet och har lika många rum, men ligger precis intill ån. För att skicka en intresseanmälan hör du av dig till bostadens “förste pater”,


Tillfälliga lösningar:

 

Akutboende
Går du helt bet med bostadsletandet, kan du söka plats på akutboendet som är öppet de första veckorna kring terminsstart. Här bor du på ett vandrarhem till rabatterat pris genom Studentboet. Du kan boka enstaka nätter eller flera veckor, boendet kostar 200 kronor per natt och då ingår frukost. Anmälan till hösten 2021 öppnar i augusti. I höst ligger akutboendet på City Stay Hotell mitt i stan.

Vandrarhem
I Uppsala finns flera olika vandrarhem som eventuellt kan ha plats om det skulle krisa. På Studentboets hemsida finns en lista på prisvärda alternativ.

Leon Philip, 21 år, läser datavetenskap.

Hur har du fått dina bostäder i Uppsala?
– Den första fick jag genom mitt ex pappa. Vi bodde där ett år. Sen hittade jag ett studentrum på Studentboet i en privatägd korridor i Luthagen. Och sen flyttade jag hit, ett korridorsrum hos ÖG [Östgöta nation reds anm.] med utsikt över Svandammen.
Wow! Hur fick du det?
– Jag gick med i ÖG i december bara för att kunna anmäla intresse på den här bostaden. I Februari flyttade jag in. Jag hade noll köpoäng, men det var inte så många studenter här då på grund av corona.
Vad är det här för typ av boende?
– Det är korridorer på två våningar och två lägenheter. Jag bor i ett rum på 18 kvadrat med eget badrum. Det är fin utsikt men nu är det högljutt med alla studenter på BJ [nattklubben Birger Jarl reds. anm.].
Har du nåt tips på hur nya studenter ska hitta bostad?
– Om du letar precis när du ska börja – ta vad du hittar. Bäst strategi är nog sedan att samla köpoäng hos nationerna.

Max Perea Düring, 27 år, läser civilingenjör i informationsteknologi.
 
Hur hittade du ditt första studentboende i Uppsala?
– Mitt första var ett korridorsrum via V-Dala nation. Då hade jag stått i kö i några år och samtidigt bott hemma hos mina föräldrar.
Hur bor du idag?
– Nu bor jag i en enrumslägenhet här vid Svartmansgatan, också via V-Dala.
Hur kändes det att bo i korridor?
– Det var en korridor vid Triangeln och vi var fem pers, det var roligt men nu föredrar jag att bo själv. Det är skönt att ha ett eget kök.
Har du nåt tips på hur man hittar studentbostad i Uppsala?
– Jag forskade lite på vilken nation jag skulle gå med i för att få bostad, V-Dala har flest bostäder så jag valde den nationen tack vare det. Så mitt tips är väl att gå med i V-Dala, det är en supertrevlig hyresvärd.


Lägenheterna på Väktargatan i sin bästa "mellan hägg och syrén-skrud". För att få en chans att bo här måste man köa genom Uppsala bostadsförmedling som du kunde läsa om längst upp i denna text.

Hur många studentbostäder har de olika aktörerna?

Nedan följer en lista över samtliga aktörer som tillhandahåller studentbostäder. Siffrorna anger hur många studentbostäder som finns hos respektive aktör.


Uppsalahem Studentstaden 3792
Heimstaden 2014
Rikshem 999
Stiftelsen Västmanland-dala nations studentbostäder 826
Stiftelsen Norrlandsgårdarna 772
Stiftelsen Ultuna Studentbostäder 349
Stiftelsen Östgötagården 322
Stiftelsen Gästrike-Hälsninge nations studentbostäder 312
Stiftelsen Stockholms nations studentbostäder 305
UAF Skötaren 12:1 AB 269
Gustavianska stiftelsen 238
Stiftelsen Waldenströmska hemmet 204
Stiftelsen Södermanland Nerikes nations studentbostäder 192 Studentbostadsstiftelsen Bortom Bullret 146
Värmlands nations studenthem 122
Stiftelsen Ansgarsgården 113
Akademiska  Hus 108
Bonava 87
Stiftelsen Nykterhetsvännernas Studenthem 79
Upplansaknekten AB 53
Gotlands nations bostadsstiftelse 48
Region Uppsala 48
Bostadsrättsföreningen Bernadotteporten 47
Göteborgs nation 44
Evangeliska Fosterlandsstiftelsen 43
Stiftelsen Västgötagården 42
Uppsala Akademiförvaltning AB 41
Stiftelsen Fjellstedska Studenthemmet 38
Sh Bostäder AB 25
Uppsala kommun 25
Stiftelsen Norrbyska studenthemmet 24
Newmaninstitutet Fastigheter AB 20
Upplands nation 20

Datan är från våren 2021 och är hämtad från lantmäteriets register. Listan är sammanställd av Evidens på uppdrag av studentbostadsföretagen.

Läs mer

2024-11-21 12:58
KONSUMENTKOLLEN. Snart är det dags för Black Friday, startskottet för julhandeln. Att handla till nedsatt pris kan vara…
2024-11-15 10:26
Vet du inte vad du ska läsa när mörkret tränger på? Här kommer litteraturstudenternas bästa tips på temat "det stora i…
2024-11-14 12:23
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…