Annons
Hur reklamerar man en trasig telefon egentligen?
Hur reklamerar man en trasig telefon egentligen?
Foto: Unsplash/Ashkan Forouzani

Konsumentkollen: Vad gör jag om nya mobilen slutar fungera?


Problem med nyinköpta luren? Inte säker på vad du kan kräva av butiken? Konsument Uppsala reder ut hur reklamation av mobiltelefoner egentligen fungerar.

Jag köpte en mobil i en butik för ett par månader sedan, som fram till förra veckan fungerade utmärkt. Från en dag till en annan slutade touch-funktionen att fungera som den ska, och nu går mobilen knappt att använda. Vad kan jag kräva av butiken?

 

Om felet är ursprungligt och fanns när du tog emot varan kan du klaga till företaget. Ursprungliga fel behöver inte visa sig direkt. I sådant fall kan du först och främst kräva att företaget lagar felet eller ger dig en ny mobiltelefon. Företaget har rätt att först försöka laga mobiltelefonen, och enligt beslut från Allmänna reklamationsnämnden får ett företag försöka åtgärda samma fel 2–3 gånger innan du har rätt att häva köpet. Det är bra att klaga till företaget via e-post för att kunna visa att du har klagat och när du gjort det.  Dokumentera också felet med bilder eller filmer om det är möjligt.

 

Jag köpte en ny mobil i början av sommaren. I mitten av juli slutade mikrofonen på mobilen att fungera. Då tyckte jag inte att det var ett stort problem, på grund av att jag oftast har headset i. Med tiden har jag dock blivit mer och mer irriterad på detta. När jag gick tillbaka till butiken i veckan så sade att det gått för lång tid, och att jag därför inte kan reklamera felet. Stämmer det?

 

Det kan stämma. En konsument ska klaga på felet till företaget inom skälig tid efter att konsumenten har upptäckt, eller borde ha upptäckt felet. Enligt konsumentköplagen är en reklamation som görs inom två månader efter att felet upptäcktes alltid inom skälig tid. Vid en bedömning om vad som utgör skälig tid ser man till de faktiska omständigheterna i det enskilda fallet. Skyldigheten att reklamera uppstår nödvändigtvis inte direkt när funktionsstörningar från felet visar sig, utan när köparen borde ha insett att störningarna beror på ett fel och inte på felaktig användning eller liknande. Man tar även hänsyn till personliga förhållanden, så som sjukdom. I ditt fall väntade du i tre månader innan du reklamerade felet, och det är inte säkert att det anses ha gjorts i rätt tid.


Om du och företaget inte kommer överens kan du göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden. Det kan du göra via deras hemsida: www.arn.se


Annons

Annons

Konsumentkollen

Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen. Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 0187271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se.

Konsumentrådgivningen har också öppet för kortare drop-in besök. Drop-in-tider: Måndag 13-16, tisdag och onsdag 9-12, torsdag 13-16.

Besöksadress: Stadshuset, Stadshusgatan 2.

Läs mer

2024-04-18 09:22
KONSUMENTKOLLEN: Det här med abonnemang, mobiler och annan elektronik. Hur ska man tänka egentligen? Det gäller frågan…
2024-04-10 13:20
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-04-04 08:51
KONSUMENTKOLLEN. Vad är egentligen skälig hyra? Vad gör man om man hyr i andrahand och tror att man betalar för mycket…