Många tankar i huvudet
Så tar du dig levande genom recceperioden.
Foto: Redaktionen

Nollningsperioden - Ergos survival kit 


Dags för nollning? Såhär överlever du den hektiska starten på studietiden.

1. Ladda upp med resorb 
Oavsett om du vill dricka alkohol eller inte under recceperioden så är det en påfrestande tid. Sena kvällar, nya människor och tidiga föreläsningar kombineras med första tvättiden i nya korridoren och eftermiddagar spenderade med att försöka förstå sig på kurslitteraturens introduktionskapitel.  Det är inte lätt att samtidigt komma ihåg att dricka vatten eller få i sig näringsämnen som inte är snabbnudlar eller nationsburgare. Ladda upp med resorb och var inte rädd att använda det! 

2. Lägg undan pengar 
Tro oss, du vill inte vakna dagen efter en blöt utekväll och ha råkat gjort av med månadens matbudget på shots till dina nya kursare. I den oundvikliga “Åh kommer vi kanske bli kompisar och typ gå på varandras bröllop om tio år?”-fasen är det lätt att gå överstyr. Du vill inte gå hem innan de andra går hem, även om du var på Snerikes i tisdags och Norrlands igår. Rädslan att missa något är stark och ibland rinner utgifterna iväg trots att det är förmånliga priser på det mesta på nation. Se till att lägga undan en liten summa pengar som du inte kan spendera utan att behöva gå in och föra över dem från ett konto till ett annat på mobilbanken. 

3. Skit inte där du äter 
​​
Det är många som får upp ögonen för någon under insparksperioden. Kärlek spirar, men ibland vill du kanske bara ha ett bra ligg. Kanske blir du och kursaren lite väl på lyset på Stocken en torsdag och det ena leder till det andra. Kul, visst. Men försök att komma ihåg att vissa av de du träffar, speciellt de i din klass, ska du spendera väldigt mycket tid med. Välj med omsorg. Ett ONS kanske kan återfinnas på Tinder istället? Helst med någon som inte har “Uppsala universitet” skrivet som nuvarande studieplats. Bara ett litet tips från coachen. 

4. Preppa matlådor 
Förr eller senare kommer du behöva börja laga matlådor och äta samma sak till lunch och middag i en hel vecka - lika bra att börja direkt. Det är lätt hänt att den ena pubmiddagen efter den andra och den begränsade tiden mellan seminarium och förfest med faddergruppen leder till att det enda du har i kylen är ett sexpack Heineken. Du kommer att  tacka din lyckliga stjärna för att du faktiskt ser till att göra tid för ett storkok innan insparken börjar. Det räddar både orken och plånboken. 

5. Våga be om en Swish 
Oroa dig inte, det är helt okej att be om en Swish när du köpte ölrunda nummer tre till gänget eller en kaffe till kompisen när hen glömt sin plånbok i föreläsningssalen under en kvartsrast. Som studenter sitter alla i samma båt, även om man självklart kan ha varierande bakomliggande förutsättningar. Ingen kommer titta snett på dig om du inte kan bjuda eller vill dela på notan istället för att köra “Jag tar den här gången så tar du nästa”-tekniken. Det är helt rimligt att vara ekonomiskt medveten och sparsam under CSN-åren! 

 

6. Ingen gillar en disklämnare 
Ny i korren? Börja som du vill fortsätta och sätt en standard. Du vill inte vara den som lämnar kastrullen odiskad med pastarester stelnande i botten eller den som äter upp någon annans matlåda. Håll dig själv ansvarig, annars kommer någon annan att göra det.

  
7. Lägg inte konsekvenstänket på hyllan 
Det är lätt att låta sig uppslukas av allt som de första skälvande veckorna innebär, snarare än att påminna sig om att plugget är ett långdistanslopp snarare än en sprint. Det är mycket som händer i början, men du ska också kunna ha kul och må bra under resten av terminen och åren du pluggar. Du har tid! Alla nationer behöver inte besökas de första två veckorna, de typiska studentikosa företeelserna som parkhäng i Eko och korridorsfester på Rackarberget kommer det fler av - du kommer få mer än tillräckligt ändå. Andas.


Annons

Annons

Läs mer

2024-11-15 10:26
Vet du inte vad du ska läsa när mörkret tränger på? Här kommer litteraturstudenternas bästa tips på temat "det stora i…
2024-11-14 12:23
Studentpanelen från Psykologprogrammet på Uppsala universitet besvarar varannan torsdag vanliga studenthälsorelaterade…
2024-11-07 09:51
KONSUMENTKOLLEN. Hur funkar det med gratis testperioder och hur försiktig ska man egentligen vara med avbetalningsplaner…