Konsumentkollen: Du, det här med försäkring?
Fråga: Jag har precis flyttat till Uppsala för att studera. Innan jag får nycklarna till min lägenhet kommer jag bo två veckor hos en kompis. Jag vet att det är viktigt med hemförsäkring, men hur fungerar det nu när jag först ska vara inneboende och sen ska bo i en egen lägenhet?
Svar: Oavsett hur du bor behöver du alltid ha en hemförsäkring. Ibland kan du vara medförsäkrad i någon annans hemförsäkring men oftast behöver du teckna en egen. Om din kompis har en hemförsäkring kan du be hen kontrollera om du är medförsäkrad under de veckor du är inneboende och om det ställs några krav på den som är medförsäkrad. Om du inte är medförsäkrad behöver du skaffa en egen hemförsäkring. Om du ska bo i en studentlägenhet är det vanligt att försäkringsbolagen har hemförsäkringar till rabatterat pris. Jämfört med en vanlig hemförsäkring är ofta försäkringsbeloppet lägre men om du inte har några dyrbara saker kan det vara ett alternativ. Jämför villkor och priser mellan olika försäkringsbolag. Om du kommer att bo i bostadsrätt kan det vara aktuellt att teckna ett bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.
Fråga: Jag är nyinflyttad i Uppsala och insåg snabbt att jag inte klarar mig utan cykel. Jag köpte en begagnad cykel som tyvärr gick sönder direkt efter köpet. Jag gick tillbaka till butiken som sa att det inte fanns någon garanti på begagnade cyklar. Stämmer det? Jag trodde att man alltid fick garanti när man köpte något.
Svar: När du köper en vara från ett företag är det inte säkert att du får en garanti. Företag bestämmer själva om varan ska omfattas av en garanti och hur villkoren ser ut. Däremot så gäller alltid konsumentköplagen när du köper en vara från ett företag. Enligt konsumentköplagen har du rätt att reklamera ursprungliga fel. Ett ursprungligt fel är ett fel som fanns på varan när du köpte den. Lagen gäller även för begagnade varor. Kom ihåg att begagnade varor kan ha vissa defekter som är förväntade utifrån skicket. Jag råder dig att gå tillbaka till affären och reklamera den trasiga cykeln. Det har du alltid rätt att göra oavsett om du fick en garanti, förutsatt att felet är ursprungligt.
Fråga: Jag har precis börjat studera. Jag finansierar mina studier genom CSN, jag tar både lån och bidrag. Jag har alltid haft extrajobb men i och med att jag flyttat till Uppsala har jag inte längre kvar det. Jag vill inte jobba denna termin då jag vill fokusera helt på studierna. Men nästa termin är jag inne på att jobba lite då och då för att få inte lite extra pengar. Jag ska nu ansvara fullt ut för min ekonomi för första gången. Jag känner inte att jag är bra på ekonomi och vill ha tips på hur jag kan göra en budget.
Svar: Att göra en budget är ett bra sätt att få koll på din ekonomi. Det finns olika appar och verktyg för att göra en budget men det går lika bra att göra md papper och penna. Skriv ned dina inkomster som just nu är CSN:s lån och bidrag. Skriv därefter ned vad du har för utgifter. Hyra, el mat, försäkring, telefonabonnemang, eventuellt busskort och så vidare. Det som återstår när alla utgifter är betalda är det du kan spendera på nöjen och andra intressen. Försök att planera dyrare inköp redan nu. Vet du att du kommer behöva en ny vinterjacka, börja lägga undan lite varje månad redan nu. Försök också att spara lite grann om du kan, det behöver inte vara stora summor utan det kan handla om någon hundralapp.
Konsument Uppsala
Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen. Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 018-7271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se.
Konsumentrådgivningen har också öppet för kortare drop-in besök. Drop-in-tider: Måndag-tisdag klockan13-16 och onsdag-torsdag 9-12.