Konsumentkollen: Hur får jag januariekonomin att gå runt?
Fråga: Jag har svårt att få pengarna att räcka just nu. Jag handlade för mycket under Black Friday och julrean dessutom blev firandet av jul och nyår dyrare än vad jag tänkt. Jag är rädd att få problem med ekonomin i framtiden. Nu har jag många fakturor kvar att betala och det dröjer innan lön och CSN kommer. Vad kan jag göra?
Svar: Du är inte ensam om att känna oro kring ekonomin i januari. För många är ekonomin extra ansträngd just nu. Detta till följd av långa perioder av rea där det är enkelt att skjuta upp betalningarna. Allt fler köper allt mer på faktura. Fakturaköp är en särskilt populär betalningsmetod mot slutet av året i samband med att handeln erbjuder olika reor. Betalar du inte fakturan i tid kan du få en påminnelse vilket gör att köpet i slutändan blir dyrare. Under det gångna året fick nästan var tionde person minst en påminnelse varje månad. Det är lockade att köpa mot faktura men om du inte har råd att betala nu, vad gör att du kommer kunna betala sen? För att få stabilitet i din ekonomi behöver du ha balans mellan utgifter och inkomster. Att ryckas med och handla för mycket någon enstaka gång klarar de allra flesta av men du behöver se till att du kan betala de fakturor som du skjuter på framtiden. Jag råder dig att gå igenom dina inkomster och utgifter och göra en budet så att du får kontroll på situationen. Undvik att skjuta betalningar på framtiden, betala för det du köper direkt. Du kan också kontakta företagen du handlat av och fråga om du kan få betala när du får pengar. Många företag är villiga att hjälpa till.
Fråga: Under mellandagsrean köpte jag ett par vandringskängor. Jag köpte dem på nätet men när jag fick hem dem var de för små, trots att jag gick upp i storlek enligt företagets rekommendation. När jag kontaktade företaget för att ångra köpet säger de nej. De menar att jag inte kan ångra köp som gjorts på rea, är det så?
Svar: Nej. Eftersom du köpte skorna på nätet har du ångerrätt i 14 dagar. Detta gäller även när priset är nedsatt. Vad varan kostade påverkar inte din rätt att ångra köpet. Kontakta företaget igen och kräv att få ångra köpet.
Fråga: Jag köpte nyligen en ny dator. Priset var sänkt med 70 procent så jag tyckte att jag gjorde ett fynd. Nu har företaget kontaktat mig och meddelat att de angett fel pris. De kommer inte låta mig köpa datorn till 70 procent rabatt. Jag har fått ett mejl från dem där de tackar mig för köpet. Kan de verkligen göra så?
Svar: bland har företag rätt att göra så men eftersom du verkar ha fått en bekräftelse på köpet har du rätt att kräva att få köpa datorn till den utannonserade priset. Utgångspunkten är att avtal ska hållas. Men om det varit alldeles uppenbart att priset varit för lågt och du insåg det men ändå genomförde köpet har du handlat i så kallad ond tro. Företaget har då rätt att avbryta din beställning.
Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen. Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 018-7271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se.
Konsumentrådgivningen har också öppet för kortare drop-in besök. Drop-in: Tisdag klockan 13-16 och onsdag-torsdag 9-12.