
Konsumentkollen: Har jag rätt att byta mascaran?
Fråga: Jag köpte en mascara i en butik. Jag råkade köpa fel färg och gick direkt tillbaka till butiken. Det gick nog inte mer än en kvart innan jag var i butiken igen. Jag visade kvitto och frågade om jag fick byta till rätt färg. I butiken sa de att enligt deras regler får man varken byta eller lämna tillbaka skönhetsprodukter. Jag förstår detta men i mitt fall så hade det bara gått en kvart innan jag insåg mitt misstag och gick tillbaka. Går det att göra något?
Svar: Om butikens regler är att de inte tillämpar öppet köp eller bytesrätt på mascaror så gäller det. Det spelar tyvärr ingen roll att det bara gick en kvart från köpet tills det att du var tillbaka igen. När det gäller köp i butik är det butiken som bestämmer om du har rätt att lämna tillbaka eller byta. Därför går det inte att göra något i detta fall.
Fråga: Inför en fest jag skulle på bokade jag en tid för att fixa naglarna. Jag gjorde bokningen via en bokningstjänst på nätet. Jag blev sedan sjuk och kunde inte gå på festen och när jag insåg det så kontaktade jag nagelsalongen för att avboka. Det var flera dagar kvar tills behandlingen men enligt salongen skulle jag ändå behöva betala för behandlingen. Jag kan inte minnas att jag läste något om regler för avbokning. Vad gäller egentligen?
Svar: Du uppger att du gjorde bokningen via en bokningstjänst på nätet. När du bokar en behandling via nätet säger lagen säger att du har rätt att ångra din bokning inom 14 dagar. Salongen har inte rätt att ta ut någon avgift om du skulle ångra dig, oavsett hur nära inpå behandlingen du avbokar. Om det inte längre är möjligt att ångra bokningen så kan du ändå avboka. Däremot är det inte säkert att du har rätt att få pengarna tillbaka. Salongen har rätt att ta ut en avgift om du avbokar. Avgiften ska motsvara den kostnad som salongen har fått till följd av din avbokning. Vid sena avbokningar kan avbokningsavgiften kosta lika mycket som behandlingen. Om du avbokade behandlingen inom ångerrätten ska du inte behöva betala något alls. Om tiden att ångra dig gått ut kan du be salongen motivera vilka kostnader de fick till följd av din avbokning.
Fråga: Jag bokade en herrklippning och i bekräftelsen jag fick framkommer det vad det skulle kosta. När jag sedan skulle betala så säger frisören ett annat pris som är högre än det som framkom i bokningen. Jag tog ingen diskussion med frisören på plats men jag funderade på detta efteråt. Hade jag kunnat kräva att få betala det lägre priset?
Svar: Under förutsättning att du på plats hos frisören inte valde till några extra tjänster hade du kunnat kräva att få betala det pris som framkom i din bokningsbekräftelse. När du kommit överens med salongen om ett pris så ska det gälla och de kan inte begära att du betalar mer. Om du betalade utan att invända mot prishöjningen är det svårt att göra något åt detta i efterhand.
Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen. Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 018-7271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se.
Konsumentrådgivningen har också öppet för kortare drop-in besök. Drop-in: Tisdag klockan 13-16 och onsdag-torsdag 9-12.