
Konsumentkollen: "Jag har fått prbolem efter injektionsbehandling"
Fråga: Jag har gjort en injektionsbehandling på en klinik men har fått stora problem med svullnader och blåmärken som inte lägger sig. Huden är varm, öm och nästan knölig. Utföraren sa att det är normalt men nu har det gått ett par veckor. Vad kan jag göra?
Svar: Om du är missnöjd med ingreppet eller om du har blivit skadad så ska du klaga till kliniken så snart som möjligt. Klaga skriftligen så att du kan visa att och när du klagat. Du ska också så noga som möjligt försöka dokumentera det som har blivit fel, till exempel genom att ta kort. Om du ska ställa krav måste du nämligen kunna bevisa att kliniken har gjort fel.
Fel på behandlingen eller skadad?
Om kliniken gjort fel i behandlingen kan du kräva att de åtgärdar felet eller ger dig ett prisavdrag, om det är möjligt. Du kan även ha rätt att få pengarna tillbaka. Om du har haft extra kostnader för att rätta till felet kan du ha rätt till skadestånd om du kan visa underlag som styrker det. Har du blivit skadad på grund av ingreppet kan du ha rätt till ersättning. Kliniken är enligt lag skyldig att ha en försäkring som täcker sådan ersättning. Är det en privat klinik behöver du fråga vilket försäkringsbolag de har.
Flera kliniker följer inte reglerna
Det har gjorts flera granskningar som visar att flera aktörer inte följer gällande regler och att detta också innebär en risk för patientsäkerheten. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har genomfört en nationell tillsyn av ett antal verksamheter som utför estetisk kirurgi eller estetiska injektionsbehandlingar. Resultaten visar på stora brister och att den vanligaste bristen är att olegitimerad personal utför estetiska injektionsbehandlingar och att relevant kompetens för vissa estetiska behandlingar saknas. Det har lett till vårdskador. Detta är allvarligt eftersom konsumenter efterfrågar denna typ av behandlingar men många kliniker verkar sakna kunskap om riskerna.
Välj klinik med omsorg
Det är därför viktigt att försöka ta reda på så mycket som möjligt om företaget eller kliniken innan du låter utföra ett ingrepp. Det är ett förarbete som ställer krav på dig som konsument. Har kliniken rätt kompetens, verkar de följa de regler om information och marknadsföring som gäller, har de en patientförsäkring? Om inte kan det vara ett tydligt varningstecken. Läs också alltid recensioner och fundera över hur du fick vetskap om kliniken - var det via en annons i sociala medier och har kliniken någon webbplats, hur ser den ut och vilken information anges där? Du kan också kontrollera om IVO har fått in någon anmälan mot kliniken och om kliniken är registrerad hos IVO.
Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen. Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 018-7271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se.
Konsumentrådgivningen har också öppet för kortare drop-in besök. Drop-in: Tisdag klockan 13-16 och onsdag-torsdag 9-12.