
Konsumentkollen: "Hur vet jag att varan är äkta?"
Fråga: Jag har en kompis som pratar mycket om dupes. Vad jag förstår så är det billigare varianter av vissa välkända märken inom parfymer, smink och hudvård. Min kompis verkar köpa mycket för hon pratar alltid om någon ny produkt hon tycker jag ska prova. Jag är nyfiken på dupes av flera anledningar. Samtidigt känner jag mig osäker för jag vill inte handla piratkopior. Jag förstår att man i många fall får det man betalar för men hur vet jag när det är värt att spara eller slösa?
Svar: För många unga konsumenter har dupes blivit ett sätt att få tillgång till kvalitativ hudvård utan att betala vad märkesprodukten kostar. Begreppet dupe kommer från ordet duplicate och innebär att en produkt presterar samma eller snarlikt som originalprodukten men till ett betydligt lägre pris. Idag finns det inte bara dupes inom skönhet och parfym utan även inom kläder och andra typer av produkter. I nuläget är inte dupe och kopia samma sak eftersom företaget som producerar dupen hämtat inspiration från originalprodukten och aldrig gjort något anspråk på att sälja originalprodukten eller en kopia av originalprodukten.
Du bestämmer själv när det är läge att spara eller slösa. Om du köper en dupe istället för originalprodukten sparar du sannolikt pengar förutsatt att du faktiskt är nöjd med produkten. Om du däremot handlar fler produkter för pengarna du fick över har du inte längre sparat något. Därför är det ur hållbarhetssynpunkt alltid bäst att bara köpa det du behöver och har råd med.
Fråga: På vissa hemsidor har jag sett att det går att köpa dyra märken av smink och hudvård till otroligt billiga priser. De marknadsförs som äkta vara men när jag ser priset blir jag skeptisk. Jag skulle spara flera hundra om jag köpte dessa produkter. Hur kan jag veta om produkten är äkta?
Svar: Det är svårt att svara på om det är äkta eller inte men priset på produkten kan vara en indikation. Om det är så att priset är flera hundra kronor billigare än vad det produkten kostar hos andra företag kan det finnas skäl att vara misstänksam. Skönhetsprodukter är bland de mest piratkopierade varorna i världen. Piratkopierade skönhetsprodukter kan innebära stora hälsorisker. Även om du kanske sparar pengar vet du inte vad du egentligen får för produkt då tillverkaren av piratkopiorna inte respekterar krav på innehåll. Om du tror att du råkat köpa en piratkopia har du rätt att reklamera den om företaget påstått att produkten är äkta. Du har också rätt att ångra köpet inom 14 dagar under förutsättning att du inte har brutit förseglingen. Är du inte säker på vad du köper så är det bättre att avstå.
Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen. Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 018-7271820 vardagar eller mejla till konsumentuppsala@uppsala.se.
Konsumentrådgivningen har också öppet för kortare drop-in besök. Drop-in: Tisdag klockan 13-16 och onsdag-torsdag 9-12.