Annons
Kondoma meras informatörer svarar på frågor om sex mm.
Foto: Sandra Gunnarsson

En baktanke...


P-punkten finns den? Jag är lockad av tanken men tycker också att det känns lite obehagligt?

Ja, den finns I själva verket är p-punkten prostatakörteln på en person med kuk. Det är motsvarigheten till vad som brukar kallas g-punkten hos en person med fitta. P-punkten är ungefär lika stor som en kastanj och hittas cirka 5-8 centimeter upp i analen mot naveln. Tryck mot den kan kännas lustfyllt och även ge orgasmer.

Om du själv har en p-punkt kan du börja med att ta och känna på den på egen hand. Första gångerna den stimuleras kan det kännas lite obehagligt eller ovant. Håll inte på för länge i så fall. Vissa tycker även om att få könet stimulerat innan, samtidigt eller omväxlande. Eftersom analen också har svällkroppar åker blodet dit vid stimulering vilket gör att om du har stånd så kan det lägga sig. Om du vill kan du använda en kondom eller plasthandskar på handen för att lättare hålla god hygien.

Vid penetrerande analsex av alla former är det viktigt att använda glidmedel. Analen har nämligen ingen egen lubrikation. Använd 15-sekundersregeln för att undvika skador: Tryck på eller massera den yttre ringmuskeln ca 15 sekunder för att få den att slappna av. Gör samma sak på den inre. När musklerna är avslappnade är analen redo att penetreras.
Utforska så mycket som du är bekväm med och på dina villkor. Då blir det bäst. Lycka till

Jag har hört talas om femidom. Hur funkar den och är den verkligen skön att använda?

Femidom kallas även vagianal kondom eftersom den kan användas av alla oavsett kön. Det är en rymlig kondom som sätts in i fittan eller analen innan penetrerande sex. Liksom andra kondomer skyddar den både mot oönskade graviditeter och sexuellt överförbara infektioner.

En femidom har två mjuka ringar i båda ändar. En ring i öppningen som ska sitta på utsidan och täcka blygdläppar, urinrör och klitoris, alternativt analöppning. Den andra ringen ligger löst i femidomen. Den ska tryckas ihop och därefter föras in i fittan/analen. Vid analsex kan du också ta bort den inre ringen, trä femidomen på kuken/dildon och på så vis föra in den. För att undvika friktion och att femidomen följer med kuken/dildon ut är det bra att använda vatten- eller silikonbaserat glidmedel inuti. Efter sex där någon fått utlösning i femidomen, snurra ihop öppningen för att undvika att sperman rinner ut. Sedan är det bara att dra ut kondomen och slänga den i soporna. Eftersom den är stor och sitter i fittan/analen behöver den inte tas ut innan kuken slaknar. Dessutom kan den sitta i flera timmar innan sex

När det gäller hur den känns att använda, så är det som med andra preventivmetoder och kondomer: olika typer passar olika bra för olika personer. De flesta femidomer är latexfria, vilket gör att de passar bra för latexallergiker och är bra på att leda kroppsvärme. Det kombinerat med att femidomen inte trycker mot kuken gör att vissa tycker att dessa är skönare att använda och känns mer ”naturliga”. Liksom med kondomer kan det vara bra att öva i enskildhet på att sätta in och använda den. Det kan kännas ovant i början, men är väl värt att testa. Practice makes perfect nbsp; nbsp;

nbsp;


Annons

Annons

Har du egna funderingar kring sex och samlevnad? Mailakondomamera@us.uu.se nbsp;och skriv nbsp;”Könsligt läge” nbsp;i ämnesraden. Alla mejl behandlas konfidentiellt och besvaras av Kondoma meras glada informatörer.

nbsp;


Här kan du läsa svar på tidigare frågor som inkommit till Könsligt läge:

Ska jag vaccinera mig mot HPV?

Är jag asexuell?

Snusksnack, klamydia och handledarsex

Sexleksaker för en tight budget

nbsp;

Läs mer

2019-10-01 16:54
Hur viktigt det är att skydda sig vid sex har de flesta av oss fått inpräntat sedan mellanstadieålder, ändå känner många…
2019-09-12 10:04
Tappa hakan är nog ett välkänt uttryck men vad sägs om att tappa näsan? Det är faktiskt exakt vad som skedde för vissa…
2019-06-05 16:08
Vad är ett barriärskydd och vad är de bra för? Hur kan du skydda dig och finns det något för alla? Vill du vara…