Sane in the (mucous) membrane
Vilka barriärer är det som ska skyddas och vad är egentligen ett barriärskydd? Oavsett om och hur du har sex kan det vara bra att veta att hur STIer, sexually transmitted infections, vanligtvis överförs. I de flesta fall överförs en STI från en person till en annan genom att deras slemhinnor kommer i kontakt med varandra. En STI kan även överföras genom att en persons slemhinnor kommer i kontakt med en kroppsvätska så som sperma, blod, slidsekret, lubrikation eller försats från någon med en STI. Slemhinnor, på engelska mucous membrane (försök att säga det snabbt tio gånger), finns bland annat i analen, fittan, kuken, ögonen, halsen och i munnen. Lite överallt helt enkelt. Detta innebär även att du riskerar att överföra eller få en STI genom olika sexpraktiker. Med detta sagt kan du på ett enkelt sätt göra så att risken att överföra eller få en STI i princip försvinner – använd ett barriärskydd. Men vilket typ av skydd ska man välja? Vi reder ut för att du ska hitta det som passar just dig.
Femidom, även kallad vagianal kondom, är som en kondom som kan användas både analt och vaginalt. Oftast är de gjorda av plast och har två ringar. En ring sitter inne i femidomen och hjälper till när den förs in vaginalt. Denna ring kan tas ut vid anal användning. Den yttre ringen ska vara kvar på utsidan för att hålla femidomen på plats. Femidomen täcker också en del av fittans eller analens utsida vilket gör att den kan ge ytterligare lite mer skydd än en kondom. Mucous membranes bästa vän. En femidom kan även sättas in några timmar innan du har sex. Ett bra alternativ om du eller din partner inte vill använda kondom och kan låta dig ta kontrollen över det barriärskydd som används.
Kondomer är oftast gjorda av mycket tunn latex. De finns även i plast, syntetisk latex och som certifierat veganska. Precis som femidomen är kondomen ett barriärskydd som används som skydd mot graviditet och STIer. Den träs på kuken, handen eller dildon innan penetration sker. Vid såväl vaginalt som analt och oralt sex samt onani är kondomen bra att använda. Kondomer finns i en mängd olika storlekar, profileringar, texturer och smaker. Det finns kondomer med glidmedel, utan glidmedel, med värmande effekt, kylande effekt, bedövning och andra förhöjande effekter. Prova dig fram för att hitta den eller de som passar just dig. Det kan du göra tillsammans med partner eller på egen hand. Ingen kuk är för stor, för liten, tunn eller tjock. Lita på oss, det finns något för alla.
En slicklapp är en tunn duk av latex (gummi) eller plast som används när du vill slicka din partner i vulva eller analöppningen. Slicklappar finns i olika färger och smaker. Är du allergisk mot latex finns det slicklappar som är gjorda av plast och även de som är veganmärkta. En slicklapp kan till exempel vara en extra trygghet för dig som har en ny sexuell partner eller en barriär om din partner har ytliga sår eller blåsor vid analen eller vulvan. Precis som en kondom eller femidom så ska en slicklapp endast användas en gång och sedan slängas. Om du slickar en partner och sedan själv blir slickad måste ni byta slicklapp, annars finns det risk för att eventuella virus eller bakterier överförs. Detsamma gäller för om du vill slicka både runt vulva och i analen, se till att byta slicklapp. Sist men inte minst, det är viktigt att alltid se till att ha samma sida av slicklappen mot området som du slickar, annars finns det en risk att eventuella virus eller bakterier överförs. Till skillnad från femidomer och kondomer har slicklappar inte genomgått samma kvalitetstestning. Slicklappar kan däremot ses som ett bra komplement till femidom- eller kondomanvändning, för om du har sex ska du få ha det precis så som du vill. Spread nothing but joy
Källor: RFSU och UMO