Let’s talk about skydd, baby
Ligger du med en läkare eller sjuksköterska behövs varken kondom, femidom eller slicklapp – de som jobbar med att bekämpa sjukdomar kan givetvis inte bidra till att sprida dem. Och om din sexpartner säger sig vara testad så det är fritt fram att köra
barbacka.
Nej, så är det givetvis INTE.
Ändå är det här ganska vanliga argument som används för att rättfärdiga att ha oskyddat sex.
– Ofta har personer strategier för att inte behöva använda kondom, det kan innebära att de till exempel gör en bedömning av personen som de ska ha sex med, berättar Eva Lejelind som är kurator på Venereologmottagningen.
Hon har haft sexuell hälsa som fokusområde i över 35 år och har hört de flesta anledningar och förklaringar till varför man har oskyddat sex. Även om du har en
strategi som du tycker fungerar uppmuntrar Eva Lejelind dig att tänka igenom hur hållbar din strategi faktiskt är. Många hon möter hävdar att de från och med att de fick reda på att de fått en STI kommer att börja använda barriärskydd. Men det är viktigt att skydda sig redan från början och då inte utgå ifrån att en sexuell partner ska fixa eller börja prata om skydd.
– Planera eller tänk på att ta med dig skydd i förväg. Det är även viktigt att själv veta sin gräns när det gäller alkohol och droger då det påverkar ditt omdöme.
Att faktiskt ta upp och prata om att använda barriärskydd med en partner kan vara svårt. Hur ska vi då kunna övervinna detta hinder? På den frågan svarar Eva Lejelind att vi kan ta upp ämnet i vardagen, det är en god idé att med sina vänner diskutera sex och att skydda sig. Utgångspunkten kan vara att det är självklart att prata om sex, se det som att diskutera vad någon åt till middag igår. Om du som kompis tar upp ämnet kan det göra skillnad.
– När du har förtroende för någon kan ett samtal om sex och att skydda sig kännas mer naturligt än i ett samtal med vården.
När du plötsligt rullar runt i sänghalmen kan det kännas väldigt avtändande att plocka fram ett barriärskydd. Att ta upp ämnet barriärskydd kan paradoxalt nog upplevas som en risk – kanske att din partner tar dig för någon som ligger runt eller att du skulle ha en STI. Egentligen är det tvärtom, en partner som föreslår att använda barriärskydd kan ses som ansvarsfull och omtänksam¹. Genom att förbereda dig kan du öka chanserna för att barriärskydd ska bli en naturlig del av att ha sex.
– Att träna på att använda, sätta på eller sätta in, barriärskydd är alltid en god idé.
Det finns dessutom massvis av olika varianter av barriärskydden, bara för att en typ inte känns rätt kan du alltid testa något nytt. På de flesta ställena där du kan testa dig för STIer kan du även få barriärskydd gratis!
Adam Söderberg
¹ Källa: UngKAB15, Folkhälsomyndigheten
Adam Söderberg är verksamhetsledare för Kondoma Mera som arbetar med att sprida information om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Kontakta Kondoma Mera på kontakt@kondomamera.se om du har frågor. (Foto: Lina Svensk)
Första besöket kostnadsfritt
Hos Venereologmottagningen på Akademiska sjukhuset kan du få rådgivning kring säkrare sex och du kan komma på drop-in på fredagar klockan 8-9 för att testa dig för STIer. Det går även att boka in en tid via 1177.se eller per telefon. Det första besöket hos Venereologmottagningen är kostnadsfritt och du kan då testa dig för samtliga STIer som det går att ta prover för.
I Uppsala kan du även besöka din vårdcentral, Studentgyn, ungdomsmottagningar, barnmorskemottagningar eller Mottagning unga män för att testa dig för STIer och få
rådgivning. Du kan också beställa hem ett test för klamydia och gonorré genom 1177.se. Dock är det väldigt viktigt att du ser till att testa dig på de ställena där du haft sex, har du haft oralsex behöver du ta ett test i halsen och har du haft analsex måste provet tas från ändtarmen.
Läs tidigare "Könsligt läge":