Annons
Annons
Disa Wikström, verksamhetsledare på Kondoma Mera
Foto: Sandra Gunnarsson

Tindertugg och preventivmedel


Vad betyder de olika emojisarna och förkortningarna på Tinder? Och vilken preventivmetod är säkrast för den som är livrädd att bli med barn? Kondoma Mera s Disa Wikström reder ut.

Fråga:
Jag har nyligen börjat använda Tinder men känner mig lite lost bland alla förkortningar och allt dejtingtugg. Vad betyder till exempel ”ons”, 420 och alla emojis som folk envisas med att använda?

Att dejta är och kommer alltid vara komplicerat. Är det där ett tecken på intresse? Vad menar hen det där? Dagens sätt att dejta har gjort signalerna snäppet svårare att tyda trots att du kan få potentiella haff utan att ens lämna ditt eget hem.
Så här får du lite hjälp att tolka slangen som används i onlinedejting-världen för att effektivast hitta vad du söker.

ONS – One Night Stand, att ha en tillfällig sexuell upplevelse ofta en enstaka gång.

DS/BC – Darkside och Body Contact, två onlinedejting sidor som fokuserar mer på att hitta sexpartners med liknande preferenser i sängen.

420 – associeras med ”stoner”-kulturer som inkluderar användandet av marijuana. Uttrycket kommer från USA där man på college slutade föreläsningarna vid 4 PM (16.00) och tjugo över fyra kunde man ”tända på”.

Netflix and chill – att komma över för att kolla på ”film”, kodord för att komma över för att ha sex.

Livets hårda skola – när man har ett tufft liv, att man har tagit sig igenom jobbiga situationer och klarat sig. Är även den ”utbildning” som är mest populär på svenska Facebook.

Poly/Mono – om man identifierar sig som polygam eller monogam.

Pan – sexuell läggning, när man inte tänder på könet utan personen ifråga.

Flaggemojis – att ha olika flaggor på sin profil kan både betyda vad man har för olika ursprung eller vilka länder man har besökt.

Aubergineemoji – ska föreställa en kuk.

Persikoemoji – ska föreställa en rumpa eller fitta och blir tillsammans med auberginen sweet sweet love

Alienemoji – du har inte uppdaterat telefonen på ett tag och kan inte se emojis så som den fantastiska enhörningen Så vi rekommenderar dig att uppdatera på en gång.

Fråga:
Jag är kvinna och livrädd för att bli gravid. Hur skyddar jag mig mest säkert?

Hej, tack för din mail

Preventivmedel är en komplicerad fråga då det är otroligt individbaserat. Det bästa rådet vi kan ge dig är att helt enkelt prova dig fram för att hitta den metod som passar just dig och din livsstil, men nedan får du en liten tabell med de mest vanliga preventivmedel som finns tillgängliga i nuläget:

Siffrorna nedan är uträknat på hur många av 100 kvinnor som blir gravida inom ett år vid användandet av respektive preventivmedl/metod.
Viktigt att notera är att oftast finns det två olika resultat, ett där preventivmetoden använts på exemplariskt sätt och ett vid en mer typisk användning till exempel där man varit oförsiktig med naglar eller liknande vid användning av kondom eller glömt att ta p-piller enligt instruktion.
Nu handlade din fråga framförallt om graviditet men vi vill ändå understryka att kondom är den enda preventivmetod som kan skydda mot sexuellt överförbara infektioner.

Kondom: 3-14/100 kvinnor/år
Pessar: 6-20/100 kvinnor/år
Kopparspiral: 0,7-1,0/100 kvinnor/år
Hormonspiral: 0,2-0,6/100 kvinnor/år
P-stav: 0,1-1,0/100 kvinnor/år
P-piller, p-ring eller p-plåster: 0,5-1,5/100 kvinnor/år
Minipiller: 2-6/100 kvinnor/år
P-spruta: 0,1-0,5/100 kvinnor/år
Naturlig familjeplanering sk. säkra perioder: 2-20/100 kvinnor/år
Heltids amning: 0,8-1,2/100 kvinnor/år
Sterilisering: 0,1-0,5/100 kvinnor/år

På senare dar har hormonfria metoder så som p-appar och datorer blivit populära men tyvärr finns det inte tillräckligt med studier kring hur säkra dessa metoder är och eftersom de inte klassas som läkemedel så behöver de inte utvärderas på samma sätt.


Annons

Annons

STÄLL EN FRÅGA

Har du frågor eller funderingar kring sex och smittskydd? Maila kontakt@kondomamera.se och skriv Könsligt läge i ämnesraden om du vill se din fråga i kommande nummer av Könsligt Läge i Ergo. Alla mail behandlas konfidentiellt och besvaras av Disa Wikström, verksamhetsledare för Kondoma Mera

Mer från Könslögt läge:

Skydda dig kul

Leksaker för närhet och distans

Komma för fort?

Sexleksaker för en tight budget

Ska jag vaccinera mig mot HPV?

Är jag asexuell?

Snusksnack, klamydia och handledarsex

Kondoma Mera
är en organisation som i samarbete med Uppsala studentkår och Region Uppsala jobbar för sexuell hälsa och smittskydd. Ni kommer möta oss ute på nation, på kåren eller via andra studentevenemang och om ni ser en skål full av kådisar ute på klubben då vet ni att vi har varit där

På Kondoma Mera förmedlar vi information som stärker din möjlighet att göra aktiva val kring din sexualitet, vare sig det är kunskap om kroppen, sexualitet eller könsjukdomar, vilken instans i vården du ska vända dig till eller information som hjälper dig i sökandet efter en preventivmetod du trivs med. Vi vänder oss till dig som student. Oavsett hur ditt liv ser ut, hur gammal du är, med vem du har sex och om du är i en fast relation, eller inte.

Läs mer

2019-10-01 16:54
Hur viktigt det är att skydda sig vid sex har de flesta av oss fått inpräntat sedan mellanstadieålder, ändå känner många…
2019-09-12 10:04
Tappa hakan är nog ett välkänt uttryck men vad sägs om att tappa näsan? Det är faktiskt exakt vad som skedde för vissa…
2019-06-05 16:08
Vad är ett barriärskydd och vad är de bra för? Hur kan du skydda dig och finns det något för alla? Vill du vara…