Annons
Annons
Adam Söderberg är verksamhetsledare för Kondoma Mera som arbetar med att sprida information om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Kontakta Kondoma Mera på kontakt@kondomamera.se om du har frågor.
Foto: Lina Svensk

Kolla kuken, killar


Kliar det på kuken? Har du råkat ha oskyddat sex på fyllan? Finns det ingen kondom för dig? Inga problem är för små, svaren går att få. Följ med när jag testar mig och reder ut några av de frågorna som alla ställer sig.

Plastmattor, vita väggar, livsstilsmagasin och en allmän konstutställning. När jag kliver in på Samariterhemmets plan 4 verkar det i princip vara identiskt med alla andra sjukhusväntrum jag besökt – skillnaden ligger dock inte i det fysiska rummet, utan i hur jag blir bemött. Här inne huserar mottagningen för unga män som drivs av barnmorskorna Kerstin och Kerstin tillsammans med en kurator och en läkare. Hit är du som är upp till 30 år och som definierar dig som ung man välkommen. Här kan du testa dig för könssjukdomar, STI:er, få kontakt med någon att prata med, ställa frågor om preventivmedel och hämta barriärskydd. Mottagningen har som mål att du ska få hjälp med allt detta och att vården ska vara anpassad efter dig och dina behov.

Uppsala är i topp fem i Folkhälsomyndighetens statistik över antalet klamydia och gonorré-fall i Sverige. Tro mig, det är inget race som någon region vill vinna. Vad är då egentligen dessa sjukdomar, eller STI:er, hur märker du av dem och hur kan de påverka dig? Detta ska vi ta reda på. Men först tänkte jag bara börja med att säga att jag är 26 gammal och skäms över att jag inte har testat mig förrän nu. Vi skäms väl alla över något tänker jag. Nu har jag i alla fall gjort något åt det och samtidigt lärt mig mycket.

Om du har haft oskyddat sex och därefter upplever att det det svider när du kissar, det kommer en flytning från urinröret, slidan eller ändtarmen eller om det gör ont i halsen så kan du ha fått gonorré. Det händer även att du inte får några symptom alls. Detta är även vanligt när du blivit smittad med klamydia, att du inte märker någon skillnad alls.
Vad kan då hända om du har gonorré eller klamydia och inte behandlar det? Gonorré kan ge dig bitestikelsinflammation eller prostatainflammation. Dessutom kan du få ögoninflammation som kan leda till nedsatt syn och du kan även drabbas av ledbesvär och blodförgiftning. Obehandlad klamydia kan leda till att du får bitestikelinflammation med risk för sterilitet, och prostatainflammation. Det är inte som att vinna på lotto direkt.

Så, är det jobbigt och hur går det egentligen till att testa sig?
En toalett, till synes precis som vilken annan, en pappmugg, en pipett och ett provrör. Det är allt du behöver för att testa dig för klamydia och gonorré. Inte utan att känna mig lite som en galen forskare har jag alltså kissat i en pappmugg, mätt upp med en pipett och fyllt ett provrör med urin. Allt var över på mindre än en minut. Efter det tog Kerstin ett blodprov och tillsammans med urinprovet kan jag helt utan kostnad få reda på om jag har klamydia, gonorré, syfilis, hepatit, eller hiv. Ingen behöver veta något om att jag testat mig (förutom ni läsare då) och svaren kommer inom en vecka, antingen på 1177.se eller så kan Kerstin eller Kerstin ringa upp dig och berätta resultaten. Att kunna testa sig på ett smidigt sätt och samtidigt få personlig vård är något jag verkligen uppskattar. Hur det gick för mig? Jag skäms i alla fall inte längre.

Förutom hos mottagningen för unga män kan du också testa dig gratis för klamydia och gonorré eller andra STI:er på venerologmottagningen, studentgyn, vårdcentral eller ungdomsmottagningar (på alla mottagningar förutom ungdomsmottagningen city är åldersgränsen 23 år) eller beställa ett klamydia- och gonorrétest via 1177.se där du även kan läsa mer om dessa STI:er.


Annons

Annons

Läs mer

2019-10-01 16:54
Hur viktigt det är att skydda sig vid sex har de flesta av oss fått inpräntat sedan mellanstadieålder, ändå känner många…
2019-09-12 10:04
Tappa hakan är nog ett välkänt uttryck men vad sägs om att tappa näsan? Det är faktiskt exakt vad som skedde för vissa…
2019-06-05 16:08
Vad är ett barriärskydd och vad är de bra för? Hur kan du skydda dig och finns det något för alla? Vill du vara…