Annons
Moa Höglund
Moa Höglund fick göra verklighet av sin idé från praktiken på Bror Hjorths hus.
Foto: Foto: Sigrid Asker

Examinationsuppgift blev utställning


Under sin praktik hade Moa Höglund i uppgift att ta fram en utställningsidé. Hennes vision om att inkorporera poesi i det visuella har nu blivit verklighet på Bror Hjorths hus.

Våta höstlöv och jordfärger dominerar utanför fönstret. I den vita utställningslokalen i Bror Hjorths hus håller konstnären Juri Markkula på att hänga upp reliefer som liknar kvadratiska utsnitt av jordskorpa, men i blått. Färgen påminner om ljuset från en datorskärm vilket står i kontrast mot formerna av löv, stenar och kvistar.

Moa Höglund, student på masterprogrammet i humaniora med inriktning på konstvetenskap och curator för utställningen EKFRAS, ser på.

– Under masterkursen Det konstvetenskapliga fältet gjorde vi praktik antingen här eller på Uppsala konstmuseum. Då hade vi till uppgift att ta fram varsin utställningsidé och min blev faktiskt till en riktig utställning, säger hon.

Hennes vision var att inkorporera poesi i utställningen. Ett grepp som Bror Hjorths hus ville förverkliga.

– Konstutställningar brukar innehålla textmaterial, som kan vara både poetiskt och mer pedagogiskt. Själv tycker jag om de mer poetiska texterna, medan andra kan störa sig på dem och tycka de är otillgängliga, säger Moa Höglund. 

Det var därför hon ville kurera en utställning där texten och bildkonsten bygger berättelser tillsammans. EKFRAS är ett möte mellan konstnären Juri Markkula och poeten Erik Vernersson.

– Erik Vernersson debuterade förra året med ”Kroppsspråk, döda”, säger Moa Höglund.  

Relieferna, tillverkade i polyuretan med 3D-skrivare, följs åt av sonettsviten ”Monokromatisk fantasi”, som utspelar sig både på marken, i luften och under jord. Tillsammans utforskar bildkonsten och poesin relationen mellan människa och natur. Utöver poesin ingår konstvetenskapliga texter av Moa Höglund själv. Relieferna har på så sätt översatts till två språk.

– Konstvetenskapen är teoretisk och akademisk. Kursen som gavs i samarbete med konstmuseer fick vi fokusera på mer praktiska arbetsuppgifter, säger hon.

Utöver arbetet på Bror Hjorths hus skriver Moa Höglund denna termin på sin masteruppsats. Det arbete hon nu gör med EKFRAS är en försmak på vad hon skulle vilja ägna sig åt i framtiden.

– Arbetsmarknaden är inte lätt men de möjligheter som finns är varierade, man kan jobba på till exempel auktionskammare eller konsthall. Jag är också intresserad av att söka doktorandtjänst, säger Moa Höglund.

EKFRAS visas på Bror Hjorths hus 19-24 oktober. Vernissage hålls 19 oktober och 20 oktober ger Moa Höglund en visning där Erik Vernersson medverkar.


Annons

Annons

Läs mer

2021-09-15 12:18
De får gärna bli obehagliga och ge uttryck för starka känslor. Dolores Kawalec skapar dockor för att låta ångest, sorg…
2018-10-29 15:08
Det blev rusning när biljetterna till evenemanget Begravning1 släpptes, så arrangörerna har valt att utöka med en fest…
2017-06-02 13:54
Tro, hopp och kärlek Upplandsmuseet 13/5 - 14/1