Annons
Dolores
Dolores Kawalec är inte bara vice ordförande i Uppsala studentkår, utan också dockmakare med intresse för det mörka. Ergo har träffat henne för att prata hantverk och känslor.
Foto: Sandra Gunnarsson

Klär ångesten i dockkläder


De får gärna bli obehagliga och ge uttryck för starka känslor. Dolores Kawalec skapar dockor för att låta ångest, sorg och lite vansinne ta plats i en värld som många gånger upplevs som klaustrofobiskt glad.

Dockorna ser lite läskiga ut vid första anblick. Men känslan av obehag byts ganska snart ut mot ömhet när man tittar lite närmare. I ett av ansiktena syns små tårar rinna ner för kinden. En annan ser ut att alldeles snart bryta ut i gråt. Alla är inte är ledsna. Men samtliga uttrycker något som berör.

– Jag sitter ju väldigt många timmar med varje docka och många känslor blir överförda. Flera gånger när mina vänner har sett dockorna har de kunnat snappa upp hur jag har mått när jag gjort dem, berättar Dolores Kawalec samtidigt som hon plockar fram sina skapelser ur en liten kartong.


Dolores visar upp några av dockorna hon gjort. "De har mänskliga gestalter, men är inte helt mänskliga. Därför kan man fort känna igen känslan de uttrycker eftersom den är så förstärkt", säger hon. Foto: Sandra Gunnarsson.

Det var för några år sedan Dolores Kawalec började göra dockor på sidan av studier och jobb. Intresset för den här typen av hantverk väcktes dock redan som barn. Hennes mamma kände en dockmakare och köpte av henne ett realistiskt “barn”. Själva dockan var en vacker och vän skapelse, men i sina händer hade den två egna små dockor. Den ena var en handdocka av det otäckare slaget och den som kom att fånga Dolores intresse.   

– Mor tyckte den var för obehaglig och gav den till mig, säger Dolores samtidigt som hon bläddrar fram en bild på dockan i telefonen för att visa.

"Vanliga dockor får oftast inte uttrycka något, de ska se neutrala ut. Men jag går inte igång på det."

 

Den är läskig och har ett stänk av vansinne i sitt uttryck, precis som de dockor hon själv gör idag. Hon räds inte obehaget utan tycker istället att det snarare är något att sträva mot.

– Vanliga dockor får oftast inte uttrycka något, de ska se neutrala ut. Men jag går inte igång på det. Jag vill ha ett uttryck av glädje eller sorg, att man ska få känna något – det är ju det man vill med konst.

Dolores säger att hon är en förespråkare för att vara öppen med mörkare känslor som sorg, rädsla och ångest. Tillstånd som inte är sämre än den ofta så hyllade känslan av glädje.

– Mycket av sorgen och oron jag känner får ett utlopp i dockorna, det är viktigt att ha i en värld som vill att man ska vara klaustrofobiskt glad hela tiden.


Vissa dockor ska hänga, andra ska sitta. De senare dockorna Dolores har gjort är alltid böjbara så att de ska kunna sitta och visa upp sig – de är inte gjorda för att ligga i nån låda.


Annons

Annons


Den gråtande dockan är den allra första hon gjorde.

Skapandet är känslofyllt men innehåller också mycket experimenterande med material och teknik för att få rätt uttryck. Vissa ansikten är gjorda i keramiklera, andra i en sorts pappersmassa som man blandar själv. Kläderna är sydda av återvunna tyger som hon hittat på second hand. Dolores inspireras också av äldre hantverksmetoder.

– Jag har köpt gamla nålar och sytrådar på tradera. Det är en väldigt speciell känsla i att jobba med äldre nål och tråd, det är till och med lättare än med de moderna nålarna.

I takt med att dockorna blivit fler, har hennes hantverk blivit bättre. Det är dock med blandade känslor som hon ser sina kunskaper förbättras.

– Jag är glad att mina färdigheter utvecklas, men samtidigt gillar jag grovheten och asymmetrierna i mina första dockor.

Det är också samma paradox som hon tampas med när det kommer till att visa upp dockorna. Dolores säger att hon ständigt känner en rädsla för att folk inte ska förstå konstformen – att andra kanske ska tycka att dockorna ser hafsiga ut eller att hantverket är dåligt. Hon kan själv känna så ibland.

– Även om det inte är den typen av dockor jag gör, är det svårt att inte gradera hantverket och jämföra sig med andra. Men det är väl något som som alla konstnärer måste jobba med.


Dolores kommer byta efternamn till Fors när hon gifter sig. Redan nu har hon tagit sin partners namn "Fors" till sitt dockmakeri. Namnet pryder bland annat loggan som är marinerad i svart te för att få ett "vintage uttryck". Fångas dock inte riktigt på denna bild, (sorry). Foto: Sandra Gunnarsson

Men även om uttrycket på dockorna är naivistiskt har inget har lämnats åt slumpen – inte ens de små lapparna med loggan “Dolores Fors” som följer med på paketet när man köper en docka. De är gjorda av återvunnet gräspapper, marinerade i svart te och sedan spraylackade tills “hela lägenheten blev fylld av rök och jag var tvungen att utrymma”.

Hon berättar att paketeringen är en viktig del i den så kallade Etsykulturen. Det är också på samma sajt hon säljer sina dockor. Intresset har är framförallt varit stort bland samlare av konstdockor från Nederländerna, Tyskland och Polen.

Är det inte svårt att sälja dockorna som du lagt ner så mycket känslor och arbete på?

– Jo, det gör ont att skiljas. Men samtidigt ger det mig en bekräftelse på att jag gör rätt. Om jag inte kände sorg av att skiljas från dockorna så hade jag inte kunnat känna stolthet eller varit nöjd med min konst, säger Dolores som också understryker att syftet med försäljningen inte är inte att tjäna pengar, utan att få vara del av en kultur och utveckla sitt hantverk.


Är de mer än bara dockor? Nej, det är inte några voodoo-dockor, säger Dolores. Däremot är de magiska i och med att de är laddade med så mycket känslor.

 

Om dockmakeriet

 

Mer om dockorna hittar du om du söker på "Dolores Fors" på Instagram och Facebook.

Har du ett eget kreativt eller spännande sidogig vid sidan av dina studier? Hör av dig till red@ergo.us.uu.se och berätta mer!

Läs mer

2019-10-24 14:54
Under sin praktik hade Moa Höglund i uppgift att ta fram en utställningsidé. Hennes vision om att inkorporera poesi i…
2018-10-29 15:08
Det blev rusning när biljetterna till evenemanget Begravning1 släpptes, så arrangörerna har valt att utöka med en fest…
2017-06-02 13:54
Tro, hopp och kärlek Upplandsmuseet 13/5 - 14/1