Annons
Annons

Arbete kontra fritid


Jag träffade komikern Soran Ismail härom veckan. Det var trevligt. Det fick mig att fundera lite kring det här med arbete kontra fritid.
Tänk på en kock, till exempel. Blir du hembjuden på middag hos en sådan så förväntar du dig åtminstone någon slags kulinarisk upplevelse. Att det råkar vara lördag och kockens lediga dag gills liksom inte, vi förväntar oss god mat ändå.

Samma sak med en frisör. Går du på en fest och någon presenterar sig som frisör kastar du ett extra öga på dennes frisyr. nbsp; Klart du blir en smula överraskad om du kan konstatera att håret i fråga är fett och stripigt – istället för välvårdat och snyggt.
Och föreställ dig detta scenario: Du sitter på ett flygplan, tusentals meter upp i luften, och känner att du håller på att få någon typ av sjukdomsanfall. Du råkar veta att den som sitter bredvid dig är en läkare som för en gångs skull är ledig och på väg till sitt semesterhus i Spanien – det har han berättat så entusiastiskt om sedan ni lyfte. Om du plötsligt finner honom stirrandes i taxfreebroschyren medan du kippar efter andan skulle du förstås tycka att det nbsp;var anmärkningsvärt. Du vill ju räddas nbsp; trots att läkaren är ledig.
Hur är det med komiker – förväntar vi oss att de ska vara roliga även utanför scenen?

Soran Ismail berättar att han absolut inte har någon press på sig att vara rolig privat. Att förvänta sig att man ska vara rolig jämt bara för att man är komiker är ju snudd på sjukt, menar han.
Okej, tänkte jag. Han skiljer på arbete och fritid.
Hur tänker då frisören, och kocken, funderar jag vidare och slögooglar helt sonika ”måste kockar laga gott även på fritiden”.
– Jag drivs av viljan att alltid vara duktig och laga det godaste, oavsett om det är nattmat klockan tre eller middag till den högst betalande gästen, säger en av finalisterna i Årets kock 2012, Leo Frodell, i en intervju.
Där ser man. Han skiljer inte på arbete och fritid.

Hur är det med dem som har skrivande som huvudsyssla i sitt arbete? Korrekturläser de sms:en minst en gång innan de skickas iväg, får de lite prestationsångest när någon påstår att ”du borde vinna wordfeud, du är ju journalist”, och undviker de att skriva statusuppdateringar på facebook för att det skulle ta för lång tid att komma på något träffande och läsvärt?
Jag kan i alla fall skriva inköpslistor utan några som helst problem.
På ett fint papper.
Och med bra penna, en blyerts. nbsp;
nbsp;
Tack och klick

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-28 08:07
Ergos kåsör Eric Axner-Norrman om studentdemonstrationernas kraft och behov.
2024-05-13 16:39
Fackspråk - behövs det egentligen? Vad får vi ut av det? Ergos kåsör Eric Axner-Norrman ponerar.
2024-04-11 11:22
Det här med akademiska överliggare? Eric Axner-Norrman ponerar förändringen i överliggarkulturen i månadens student(i…