Annons

Brasan får vänta


Vi drack alltid glögg på valborg, jag och mina kompisar. Vi satt på en filt någonstans i gräset, delade en flaska kall glögg och åt några mackor eller något annat lättsamt och okladdigt. Låter snudd på deppigt idag, tänker jag, men just då ville man inte byta bort den utslitna picknickfilten mot någon annan plats. Man var ju i händelsernas centrum – Ekonomikumparken – eller var det Stadsparken på den tiden? Nåväl.
Alla som firat sista april i Uppsala har nog speciella minnen därifrån. Kanske har man haft sitt äldsta hångel där, tappat bort sin bästa vän, somnat i en buske, ränt i Fyrisån… En av mina kompisar sade att det skulle vara kul att fira en klassisk valborg någon gång. Du menar champagnefrukost, forsränning, sillunch – hela köret? Nix. Hon menade brasan. Att stå framför en majbrasa. Man har firat så många sista april i studentstaden Uppsala att man glömt bort den där elden. Tänk vad mysigt egentligen, att stå framför en het, sprakande brasa, höra det behagliga knäppandet från elden, och kanske sjunga något stycke vårsång.

Hur säger vi nu igen –
sista april eller valborg? Valborgsmässoafton känns förlegat. Ergo har faktiskt tidigare tagit upp detta ord-dilemma (Ergo nr 5 2010) och kommit fram till att Uppsalaborna använt båda – men att sista april syftar på det typiska studentfirandet här. nbsp; Studentkårens receptionist, Anna-Pia Norman, som också är Uppsalaguide, menar – i artikeln – att “sistapril” är typiskt uppsaliensiskt, alltså två ord i ett. Gästrike-Hälsinge nations inspektor, historieprofessorn Torkel Jansson, hävdar i samma artikel att: ”Sista april” är det naturliga att säga i Uppsala. Detta för att skilja dagen från “första maj”.
Varför säger man då majbrasa, som man ju de facto tänder på sista april? ”Valborgselden, valborgsmässobålet eller, kanske det i folkmun populäraste, majbrasa, ska inte förväxlas med en vårdkase som är en eld som varnar för krig eller örlog”, skriver wikipedia. Okej. Bra att veta för den som funderar på att skriva ”kom på vårdkase hos oss” på inbjudningskortet till valborgsfirandet. nbsp;
Jag tror nog ändå att brasan får vänta något år till. Jag har planer på att se forsränningen i år, ett arrangemang som jag faktiskt aldrig tidigare sett irl. Jag måste ju se när flotte nummer 64 (tror jag det är) ränner fram, förhoppningsvis till toner av Beatles. Mer om denna flotte hittar du på sidorna 16–17. nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
Men innan valborg är det kvalborg. Håll utkik på ergo.nu, så missar du inget om den stora uppvärmningsfesten.

Tack och klick

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-11 11:22
Det här med akademiska överliggare? Eric Axner-Norrman ponerar förändringen i överliggarkulturen i månadens student(i…
2024-03-01 09:23
Eric Axner-Norrman ponerar med sedvanlig humor och precision de olika vetenskapsdisciplinernas inbördes ordning i den…
2024-01-31 08:38
Eric Axner-Norrman skriver om tidsmaskiner och katter gömda i Engelska parken i månadens kåseri.