Annons
Annons

Vi måste prata om solmustaschen


Meningar som börjar med ”vi måste prata om…” fortsätter i nio fall av tio med något som det pratas om mest hela tiden. Psykisk ohälsa, Sverigedemokraterna och kriminalitet är ämnen som dominerar både nyhets-och debattflöden. Inget konstigt med det, även om pratet hittills inte har eliminerat problemen.

Nu vill jag däremot prata om något som det faktiskt inte pratas om, men för mig numera är högaktuellt så här års. Låt oss backa lite. Solen var en gång i tiden ett odelat glädjeämne. Jag vräkte ut mig på en filt i gräset när tillfälle bjöds, och för denna allt annat än ansträngande insats överöstes jag med beröm.

– Vad bruuun du är, har du varit utomlands?

– Åh, jag önskar att jag var så där bruuun

Och så vidare. Mycket tacksamt. Så länge det varade, vill säga. För några år sedan blev mitt förhållande till solen komplicerat.

Nu tror ni kanske att jag tänker på risken för malignt melanom, men nej, fullt så välutvecklad är inte min förmåga till konsekvensanalys. Det handlar förstås om solmustaschen. Det där bruna som jag tidigare omfamnat har slutat besvara min kärlek. Istället för att sprida sig jämnt över kroppen ackumulerar sig brunheten numera mellan näsan och överläppen.

Jag insåg det när jag plötsligt såg ut att ha ansiktsbehåring på foton. Min första reaktion var att ta till en rakhyvel, utan tillfredsställande resultat. En solmustasch sitter där den sitter, och verkar dessutom vara näst intill immun mot smink. Det enda som fungerar är Photoshop. På bylinebilden här intill har min proffsiga kollega flyttat ett stycke av min panna till området ovanför munnen. Tyvärr är formatet homo sapiens sapiens ännu inte kompatibelt med Photoshop.

Om du misstänker att du har drabbats av solmustasch behöver du dock inte kasta in handduken helt. Livet går vidare, och viss förebyggande behandling finns. Jag lämnar inte inomhusmiljön utan ett lager solskyddsfaktor 50 över solmustaschen. Hellre vit mustasch än solmustasch. Min kollega (samtliga på Ergoredaktionen är drabbade av åkomman, så den är vanligare än man tror) beklagade sig över att hon får finnar av solskyddsfaktorn. Men hellre finnar än solmustasch, säger jag. Acne är lättare att bli av med. Jag tror seriöst att ALLT är lättare att bli av med än solmustasch, när du väl har utvecklat den.

Sådär ja, nu har jag pratat om solmustaschen. Om solmustaschen hade någon talan skulle hen kanske påpeka att hens existens åtminstone har minskat min risk för att utveckla malignt melanom. Men jag är inte så intresserad av att gå i polemik med den jäveln.


Annons

Annons

Läs mer

2020-06-01 11:39
Jag såg en dokumentär på SVT igår, om IB-affären, där en av de som intervjuades var Jan Guillou. Han berättade om sitt…
2020-05-15 12:07
Vi visste att det skulle kunna komma till detta, men trodde nog inte på allvar att det skulle gå så långt…
2020-05-13 13:40
Efter att ha plockat ut min kandidat i höstas började jag ifrågasätta mina livsval och gick rakt in i en 23-årings…