Annons
Annons

Elljus i decembermörkret


En lätt unken lukt, svettiga ribbstolar, oklara linjer på marken i alla regnbågens färger. Vi har alla klivit in i en kommunal gymnastiksal en trött tisdagsmorgon efter en timmes matte. Alla har olika känslor inför det. Vissa känner ångest och nervositet. Andra känner sig som kor på vägen ut på grönbete, med ord som energi, längtan och ready-steady-go skrivna i pannan. En tid de flesta av oss förpassat till historien.

En lång dags tentaplugg i Ekonomikums kala korridorer kan få den bäste att slagga ihop. Dagarna i ända sitter studenter i alla tänkbara och otänkbara ämnen, med nackarna ständigt krökta och med en hållning som mest liknar Leif GW Perssons efter ett julbord. Några månader in i mina studier slog det mig att det ju är nu, flera år efter de där idrottshallarna som vi behöver idrotten. Det är egentligen nu som vi skulle behöva varva tentaplugg och tisdagar på Snerikes med att få vara de där korna på grönbete ännu en gång.

När det några månader in i studierna plingade till i min telefon med en notis som annonserade att Uppsala Medievetare, UMV, ska starta fotbollsträningar så strålade hela jag upp. Att få sparka boll med bra polare på bokad plan, perfekt. Att planen med det hela även är att till våren få ihop ett lag till korpen är strålande. Det ger projektet någon form av långsiktighet som får det hela att inte rasa samman som ett korthus efter två kalla novemberträningar. För det finns faktiskt något som hjälper sönderstressade studenter. Nej tyvärr, det är inte alkohol, utan frisk luft och att röra på kroppen. Det kan räcka med en timme mitt under tentaveckan för att ditt fokus och välmående ska bli något helt annat.

När jag kommer runt hörnet till Ekeby bruk och ser den där elljusklädda plastgräsplätten så bara bubblar det i hela mig. Det är perfekt. Vi är ett ojämnt antal och det finns inga västar. Skjuts bollen bort i en ambitiös smalbensträff så får man springa och hämta den. Regnet faller ständigt och man blir blötare och blötare. Många hade nog hellre valt att sitta hemma med en glögg och någon småseg amerikansk sitcom på repeat, ackompanjerat av en nybakt lussebulle. Men just här, just nu, finns det ingen plats jag hellre vill vara på.


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-28 08:07
Ergos kåsör Eric Axner-Norrman om studentdemonstrationernas kraft och behov.
2024-05-13 16:39
Fackspråk - behövs det egentligen? Vad får vi ut av det? Ergos kåsör Eric Axner-Norrman ponerar.
2024-04-11 11:22
Det här med akademiska överliggare? Eric Axner-Norrman ponerar förändringen i överliggarkulturen i månadens student(i…